«Την επόμενη ημέρα των εκλογών τα πράγματα θα χειροτερέψουν για τον λαό. Το ΚΚΕ (μ-λ) θα συμβάλλει στην οργάνωση και στον αγώνα του λαού» δηλώνει η 26χρονη Μυρτώ Περάκη,υποψήφια βουλευτής Χανίων. Απόφοιτος του Ιστορικού – Αρχαιολογικού Ιωαννίνων που εργάζεται ως πωλήτρια σε κατάστημα, η νεαρή υποψήφια μιλάει στα “Χ.Ν.”
• Από το 1976 που ιδρυθήκατε ως κόμμα σε όλες σχεδόν τις εκλογικές αναμετρήσεις τα ποσοστά σας κατά μέσο όρο φτάνουν στο 0,10-0,11%. Αυτό δεν είναι ενδεικτικό ότι ένα μεγάλο μέρος του κόσμου δεν αποδέχεται ή δεν αντιλαμβάνεται το δικό σας μήνυμα;
Καταρχήν πρέπει να πούμε ότι δεν έχουμε καμία αυταπάτη για το τι είναι το αστικό κοινοβούλιο και τι εκπροσωπεί. Στις επερχόμενες εκλογές λέμε στον κόσμο ότι τίποτα δεν θα αλλάξει, τα πράγματα θα χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο και μόνο μέσα από τον αγώνα, την οργάνωση και την αντίσταση μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα προς το συμφέρον του. Διαφωνώ στο ότι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει. Έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια μεγάλες κινητοποιήσεις και όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια.
Είναι ζήτημα και ευθύνη της κάθε πολιτικής δύναμης που αναφέρετε στην αριστερά κατά πόσο θα μπορέσει να ενισχύσει αυτές τις κινητοποιήσεις. Η δική μας τοποθέτηση είναι ότι “δεν θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε με τους αγώνες μας” και δεν μας βρίσκει σύμφωνους η λογική της ανάθεσης.
• Αυτή η τακτική του “αντίσταση”, “να μην χάσουμε αυτά που έχουμε” ακούγεται αμυντική. “Τι να κρατήσουμε αφού τα έχουμε χάσει όλα” θα μπορούσε να σας πει κάποιος…
Δεν είναι καθόλου αμυντική η τοποθέτηση αυτή. Εμείς θέλουμε ο κόσμος να βγει μαζικά στους δρόμους, να παλέψει για τα δικαιώματα του.
Ήδη ο λαός και η εργατική τάξη στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια δέχεται επίθεση. Δικαιώματα όπως η ασφάλιση, η παιδεία και η υγεία είναι “ξένα σώματα” για το σύστημα. Κάποιοι στο παρελθόν έδωσαν το αίμα τους για να έχουν τα δικαιώματα οι επόμενες γενιές και σήμερα αυτά τίθενται και πάλι στο προσκήνιο.
Το παιδί του φτωχού αγρότη, εργάτη, άνεργου δεν μπορεί να σπουδάσει, έχουν κόψει συντάξεις, θίγεται η κοινωνική ασφάλιση και τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα της “αριστεράς” έχει περάσει τόσα μέτρα (συντάξεις, κυριακάτικη αργία, 3ο μνημόνιο, έχει δώσει όλη τη χώρα από την Αλεξανδρούπολη ως την Κρήτη στους Αμερικάνους κα.) όλα αυτά είναι σοβαρά ζητήματα. Εμείς μιλάμε για μέτωπα απέναντι στη βαρβαρότητα, τη φτώχεια ,τον εκφασισμό της κοινωνίας.
• Στις προηγούμενες εκλογές συνεργαστήκατε με το ΜΛ ΚΚΕ. Τι έγινε και δεν ευδοκίμησε αυτή η συνεργασία και κατεβαίνετε πάλι μόνοι και χωριστά ;
Μιλάμε για δύο διαφορετικές οργανώσεις με τις δικές τους ξεχωριστές αντιλήψεις και σοβαρές διαφορές μεταξύ τους. Το ζήτημα δεν είναι η “ένωση της αριστεράς” αλλά κατά πόσο αυτό που θέτει η κάθε οργάνωση θα μπορεί να το προασπίσει. Σε αυτή τη φάση επιλέγουμε να κατέβουμε μόνοι μας για να καθορίσουμε τους δικούς μας όρους. Αντιμετωπίζουμε τις εκλογές ως έχουν, δεν έχουμε καμία αυταπάτη για το αστικό κοινοβούλιο, συμμετέχουμε στις εκλογές για να πούμε στον κόσμο ότι η μόνη λύση είναι η οργάνωση του λαού, μόνο από την οργάνωση θα πάρουμε αυτά που μας ανήκουν. Σε αυτή τη φάση βοηθάει τη δική μας οργάνωση να κατέβουμε μόνοι μας…
• Δεν είναι αυτοσκοπός σας οι βουλευτικές εκλογές μας λέτε αλλά και η απήχηση σας στην εργατική τάξη που έχετε ως αναφορά είναι ελάχιστη. Τα ποσοστά που λαμβάνεται στις εκλογές σωματείων είναι πολύ χαμηλά. Και παρότι μιλάτε επίσης για ενότητα της αριστεράς παντού κατεβαίνετε μόνοι σας, δεν έχετε καμία συμμαχία στο συνδικαλιστικό χώρο , συμμαχίες που έχουν άλλες αριστερές δυνάμεις. Μόνοι παντού ;
Υπάρχει διαφορά μιας εκλογικής μάχης από την κοινή δράση. Η πολιτική άποψη του ΚΚΕ (μ-λ) έχει την κοινή δράση. Στην τοπική κοινωνία έχουμε απευθύνει προτάσεις για κοινή δράση σε θέματα που αφορούν τον χανιώτικο λαό (τη βάση, την Κυριακάτικη αργία κα.) αλλά πολλές φορές βρίσκουμε κλειστές πόρτες. Θέτουμε ως προαπαιτούμενο την κοινή δράση γιατί αυτό λειτουργεί πολλαπλασιαστικά. Μπορεί κάθε οργάνωση να διατηρεί τα δικά της χαρακτηριστικά αλλά στο δρόμο να βρίσκουμε τα 1-2 θέματα που συμφωνούμε, ώστε να βγάλουμε το λαό στο δρόμο. Σήμερα υπάρχει μεγάλη απογοήτευση, οι τελευταίες μαζικές διαδηλώσεις ήταν πίσω το 2010-1212. Όταν οι ΝΑΤΟικοί κτύπησαν έναν συμπολίτη μας, το ΚΚΕ (μ-λ) πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει όλες τις οργανώσεις σε διαδήλωση ώστε να καταγγείλουμε αυτό το πράγμα. Αυτό θα το κάνουμε και την επαύριο των εκλογών. Το κομμάτι των εκλογών είναι μια άλλη διαδικασία.
• Ο μαρξισμός ως θεωρία έχει ανανεωθεί τα τελευταία χρόνια, με νέες ιδέες προσαρμοσμένες περισσότερο στο σήμερα . Εσείς επιμένετε σε θεωρίες με αναφορές στη δεκαετία του ’60 περί “εξάρτησης”. Πιστεύετε ότι μπορείς να απαντήσεις στο σήμερα μένοντας στις θεωρίες του τότε ;
Η Ελλάδα είναι εξαρτημένη χώρα. Εξαρτημένη στην Ε.Ε. σε οικονομικό επίπεδο, σε πολιτικό και στρατιωτικό στο ΝΑΤΟ και στους Αμερικάνους. Αυτό έχει αντίκρισμα σε πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Η ελληνική αστική τάξη έχει τυχοδιωκτικά στοιχεία και μωροφιλοδοξία και για το δικό της όφελος και συμφέρον μπορεί να εξαπολύει το δηλητήριο του φασισμού και του εθνικισμού. Το ότι οραματιζόμαστε την ανεξαρτησία και τον σοσιαλισμό δεν είναι καθόλου παρωχυμένο. Το σύστημα προσπαθεί να διαγράψει από τα λεξιλόγια του ελληνικού λαού το κομμάτι της αντίστασης πόσο μάλλον ζητήματα που αφορούν τον σοσιαλισμό, τον κομμουνισμό την ανεξαρτησία. Πιστεύουμε ότι ο λαός πρέπει να είναι αφέντης στον τόπο του, δεν έχει ανάγκη κανένα σωτήρα, μεσσία, πρέπει να πιστέψει στις δυνάμεις του…
• Μένετε πολύ στο θέμα των Αμερικανικών-ΝΑΤΟικών βάσεων. Το αντιβασικό κίνημα έχει υποχωρήσει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια στα Χανιά. Ποιος έχει την ευθύνη για την κατάσταση αυτή;
Το αντιβασικό κίνημα έχει υποχωρήσει σε όλη την Ελλάδα, όταν από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη ακούμε να σχεδιάζουν νέες βάσεις. Ο λαός βιώνει μια μεγάλη απογοήτευση και ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται γιατί καλλιέργησε πολλές αυταπάτες, μιλώντας στο όνομα της αριστεράς. Η δική μας εκλογική τοποθέτηση είναι η οργάνωση και η πάλη του λαού με τις δυνάμεις του. ..Κάθε δύναμη έχει τις δικές τις ευθύνες, μεγάλη δύναμη μεγάλες ευθύνες, μικρή δύναμη μικρές ευθύνες. Εμείς όμως με τις μικρές μας δυνάμεις θα είμαστε εδώ και την επομένη των εκλογών να παλεύουμε γιατί τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα.
• Υπάρχει αρκετός κόσμος που αναγνωρίζει τις βάσεις ως κάτι κακό αλλά λέει από την άλλη ότι από τη στιγμή που είμαστε υποχρεωμένοι να ζούμε με τις Βάσεις στα πλαίσια των συνθηκών που έχει υπογράψει η χώρα ας τις εκμεταλλευτούμε οικονομικά. Ποιο είναι το σχόλιο σας;
Η φτώχεια και η εξαθλίωση των μνημονίων παίζει ένα ρόλο σε αυτές τις απόψεις και αυτό το εντείνουν οι λογικές των εκάστοτε δημάρχων και περιφερειαρχών ότι οι βάσεις και τα αεροπλανοφόρα θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία. Μιλάνε για μια πόλη “Τρούμπα”, μια πόλη με οίκους ανοχής και ματωμένα δολάρια για την τοπική κοινωνία που προέρχονται από αιματοχυσίες λαών. Στο παρελθόν όταν έρχονταν ένα αεροπλανοφόρο κανείς από τους μαγαζάτορες δεν άνοιγε, ήταν τόσο ισχυρό το αντιβασικό κίνημα! Εμείς λέμε ότι δεν θέλουμε την πόλη μας “Τρούμπα” και ξέφραγο αμπέλι. Επίσης πρέπει να μιλήσουμε για τον καρκίνο της βάσης και για το τι επιπτώσεις έχει η λειτουργία της στην υγεία μας, όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να το κρύψουν.
Αξίζει να ρωτούσατε την Κυρία : τι σημαίνει “Μαρξιστικό-Λενινιστικό” και ποια η αιτία – αν πάει κάποιος στη Ρωσία σήμερα, που οσοι εζησαν την “ταξικη παλη” στο πετσι τους, δε θέλουν να ακούσουν για κομμουνισμό?
Μα απλούστατα γιατί ότι άθλιο συνέβαινε όχι μόνο στη σοβιετική ένωση αλλά και σε όλες τις χώρες του παλινορθωμένου καπιταλισμού μετά από μια πρώτη περίοδο προσπάθειας οικοδόμησης του σοσιαλισμού και αποτυχίας ολοκλήρωσης του, εξακολούθησε και επενδυόταν (μέχρι τη τυπική μεταστροφή στον τυπικό καπιταλισμό επί Γκορμπατσόφ) με τον ψευτοσοσιαλιστικό μανδύα. Εξού και η άδικη ταύτιση και διασυρμός αυτών των ιδεωδών. Για ότι ελεεινό συνέβαινε εκεί και τότε ας απολογηθούν οι υποστηρικτές του υφιστάμενου παγκόσμιου καπιταλισμού (δικό τους σύστημα ήταν με ένα καταχρασμένο προσωπείο) η` οι ρεφορμιστές τύπου ΚΚΕ που το εκθείαζαν ως την ύστατη στιγμή σαν τον παράδεισο της χειραφετημένης κοινωνίας.
Να ρωτήσω όμως και εγώ κάτι με τη σειρά μου. Εσένα Κύριε σε ικανοποιεί και ευχαριστεί αυτό το υφιστάμενο <> καθεστώς της εξαθλίωσης- δυστυχίας- πολεμικών κινδύνων?