Κάλεσμα για την συμμετοχή σε ανοιχτή σύσκεψη με στόχο την υπογραφή τοπικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης απηύθυνε το σωματείο Επισιτισμού Χανίων προς τα σωματεία Δια-νομέων και Ξενοδοχοϋπαλλήλων, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε την Τρίτη το πρωί στο χώρο του Εργατικού Κέντρου Χανίων.
Οπως τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού Ιωσήφ Αποστολάκης φέτος που η τουριστική οικονομία επέστρεψε σε ρυθμούς ανάπτυξης: “οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων του επισιτισμού είναι καθηλωμένα. Ο κλάδος μας είναι συνειδητά υποστελε-χωμένος και εντατικοποιημένος” για να προσθέσει ότι οι εργοδότες στον τουριστικό κλάδο και γενικότερα την ίδια ώρα που δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν εργαζόμενοι παραβιάζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. “Επίσης οι επιχειρήσεις αξιοποιούν τους μηχανισμούς επιβολής ατομικών συμβάσεων ή καταστρατήγησης των ΣΣΕ μέσα από το νομοθετικό ο-πλοστάσιο που τους έχει δώσει η κυβέρνηση με τον αντεργατικό νόμο του Χατζηδάκη. Με τις τακτικές αυτές έχουν μετατραπεί οι χώροι σε εργασιακές γαλέρες, με σοβαρές συνέπειες για εμάς τους εργαζόμενους τόσο στο εισόδημα όσο και στην υγεία μας και ο κλάδος να εί-ναι μία εργασιακή ζούγκλα.”
Καταλήγοντας επεσήμανε ότι θα αμέσως επόμενο διάστημα θα προσκληθούν οι εργοδοτι-κές ενώσεις του νομού σε έναρξη διαπραγματεύσεων με σκοπό την υπογραφή τοπικής κλαδικής ΣΣΕ που θα προβλέπει οχτάωρο, πενθήμερο, συνεχόμενα ρεπό και αυξήσεις στους μισθούς.
Ο γραμματέας του σωματείου Επισιτισμού Χανίων Βάσιας Μαθιουδάκης από την μεριά του κατήγγειλε ότι με αφορμή την έναρξη των εγγραφών στη σχολές μετεκπαίδευσης στο Νομό Χανίων που λήγει στις 1 Αυγούστου έχουν αποκλειστεί δύο πολύ σημαντικές ειδικό-τητες του κλάδου όπως είναι οι μάγειρες και οι ζαχαροπλάστες και ρωτούν το γραμματέα του ΕΟΤ κ. Φραγκάκη για πιο λόγο έχουν αποκλειστεί και ουσιαστικά ωθούνται σε ιδιωτικές σχολές κατάρτισης και μετεκπαίδευσης.
Ο Γιώργος Εμμανουηλίδης που πρόσφατα επανεξελέγη πρόεδρος στο σωματείο Διανο-μέων Ν. Χανίων δήλωσε ότι εδώ και χρόνια στον κλάδο τους τα πράγματα λειτουργούν με συνθήκες γαλέρας και οι συνάδελφοι του δουλεύουν με ένα ωρομίσθιο όπου καλύπτονται όλα. Η υποχρεωτική τήρηση μίας συλλογικής σύμβασης για τους διανομείς είναι απαραίτη-τη καθώς ακόμα και με την υπάρχουσα ΣΣΕ ο τρόπος που πληρώνονται οι συνάδελφοι μας καθώς και μερικά ζητήματα που αφορούν την λειτουργία διανομής είναι καλύτερες από αυ-τό το ωρομίσθιο που παίρνουμε. Ομως ούτε αυτή η Συλλογική σύμβαση καλύπτει τις ανά-γκες μας καθώς οι συνάδελφοι μας αναγκάζονται εκ των πραγμάτων να δουλεύουν 10-12 ώρες πάνω στο μηχανάκι για να τα βγάλουν πέρα. Οπότε θεωρούμε ότι είναι πολύ σωστή η κατεύθυνση για υπογραφή μία συλλογικής σύμβασης ανάλογη των αναγκών μας και όχι σύμφωνα με το τι προτάσσει ένα υπουργείο.