Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κάλεσμα στον Δήμο Χανίων να συστρατευθεί ενάντια στην TTIP

Την ένταξη του Δήμου Χανίων στο πανευρωπαϊκό δίκτυο ενάντια στη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης (TTIP) ζητά η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων. Τα μέλη της Πρωτοβουλίας τονίζουν ότι πρόκειται για μια συμφωνία με σοβαρές συνέπειες για το περιβάλλον, τους παραγωγούς προιόντων αλλά και την ασφάλεια των καταναλωτών, ενώ όπως υπογραμμίζουν ήδη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους με το περιεχόμενο της νέας συμφωνίας.

Μέλη της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων συναντήθηκαν την Τρίτη με τον δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα όπου του έθεσαν το θέμα. «Μιλάμε για μια μυστική συμφωνία που συζητάνε Ε.Ε. και ΗΠΑ κάτω από άκρα μυστικότητα και για την οποία έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις από εκατομμύρια πολίτες, χιλιάδες Δήμους σε όλη την Ευρώπη -με πρωταγωνιστή τον Δήμο Βαρκελώνης, αλλά και ήδη 3 Δήμους στην Ελλάδα, την Κέρκυρα, τη Νέα Φιλαδέλφεια και το Αιγάλεω, όπως και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων», τόνισε σχετικά το μέλος της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Φώτης Ποντικάκης.

Ως προς τις συνέπειες, στο ενδεχόμενο επικύρωσης της συμφωνίας, ο κ. Ποντικάκης σημείωσε ότι αφορούν τόσο το πεδίο της υγείας και των δικαιωμάτων των πολιτών όσο και το περιβάλλον. «Το ένα ζήτημα είναι ότι οι Αμερικάνικες εταιρίες προσπαθούν από την πίσω πόρτα να εντάξουν τα μεταλλαγμένα στην ευρωπαϊκή αγορά παρακάμπτοντας το αυστηρό πλαίσιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Το άλλο είναι ότι επιδιώκουν να καταργήσουν την αρχή της προφύλαξης που υπάρχει στο θέμα της διατροφής. Συγκεκριμένα θέλουν να καθιερωθεί ένα σύστημα όπου ένα προϊόν θα μπορεί να συνεχίζει να κυκλοφορεί έως ότου αποδειχθούν οι καταγγελίες εναντίον του κι όχι όπως σήμερα όπου σύμφωνα με την αρχή της προφύλαξης ένα προϊόν αποσύρεται έως ότου αποδειχθεί ότι είναι απολύτως ασφαλές για την υγεία των καταναλωτών», ανέφερε ο κ. Ποντικάκης.

Ιδιαίτερο προβληματισμό σε πολίτες, κινήματα και οργανώσεις έχει προκαλέσει επίσης ο όρος που περιέχεται στην TTIP σύμφωνα με τον οποίο αν θέλει να νομοθετήσει είτε η Ε.Ε. είτε οι ΗΠΑ κάτι που επηρεάζει τις εμπορικές σχέσεις θα πρέπει να ζητήσει τη συναίνεση της άλλης πλευράς. «Για παράδειγμα για να νομοθετήσει η Ε.Ε. περιορισμούς στα μεταλλαγμένα θα πρέπει να ρωτήσει την Αμερική, όπως και για να νομοθετήσει για προϊόντα Π.Ο.Π. Όλα αυτά δημιουργούν ένα πολύ ασφυκτικό πλαίσιο που λειτουργεί υπέρ των πολυεθνικών, οι οποίες εκτός των άλλων θα μπορούν να μηνύουν ακόμα και κράτη κάθε φορά που θα κρίνουν ότι μια απόφαση μιας κυβέρνησης τους προκαλεί ζημιά στα εμπορικά τους κέρδη», τόνισε ο κ. Ποντικάκης και κατέληξε λέγοντας ότι παράλληλα η ΤTIP πρόκειται να επιφέρει αρνητικές συνέπειες και στο θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα