Ενθαρρυντικά εξελίσσεται η χρονιά για την παραγωγή αβοκάντο στον νομό Χανίων αφού σύμφωνα με στοιχεία παραγωγών, συσκευαστηρίων και εμπόρων, η παραγωγή φέτος είναι αυξημένη ενώ και η ποιότητα παρουσιάζεται βελτιωμένη.
Ως σημαντικός λόγος προκρίνεται η εισαγωγή στην παραγωγική διαδικασία χιλιάδων νέων δένδρων που φυτεύτηκαν την τελευταία 5ετία που αύξησαν τόσο την ποιότητα όσο και την ποιότητα. Την ίδια στιγμή το αβοκάντο “μπαίνει”
Η καλή τιμή διάθεσης του προϊόντος για τον παραγωγό (2,30 έως και 2,60 ευρώ το κιλό για την ποιότητα “Α” που φτάνει και τα 3,50 για το βιολογικό) σπρώχνει όλο και περισσότερους παραγωγούς να ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια.
Παρότι τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ για το 2019 υπολογίζουν τις καλλιέργειες αβοκάντο στα Χανιά στα 4.250 στρέμματα , οι πραγματικές καλλιέργειες σύμφωνα με τους γνώστες πρέπει να φτάνουν τα 15.000 στρέμματα αφού μόνο την τελευταία 5ετία προσθέτονταν ετησίως χιλιάδες νέα δένδρα.
Στο 43ο επεισόδιο, αποχαιρετάμε τον Σήφη Βαλυράκη και τρώμε Χανιώτικο αβοκάντο ενώ περιμένουμε την κακοκαιρία.
«Βασικό χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς σε ότι αφορά τα αβοκάντο είναι η καλύτερη ποιότητα λόγω εισαγωγής στην παραγωγή νέων φυτεύσεων. Τα νέα δέντρα έχουν καλύτερη ποιότητα και έτσι εξελίσσεται μια χρονιά που δίνει πολύ και καλή παραγωγή» τονίζει στα “Χ.Ν.” ο κ. Ευτύχης Τρικουνάκης πρόεδρος της ομάδας παραγωγών εσπεριδοειδών και αβοκάντο “Ο κορμός”.
Ο ίδιος σημειώνει πως αυτήν την εποχή κόβονται τα τελευταία Fuerte και ξεκινούν τα Hass, ενώ στα συσκευαστήρια των Χανίων υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση του προϊόντος για τη διοχέτευση τους στους στην εσωτερική αγορά.
Συνολικά τα περισσότερα στρέμματα αβοκάντο βρίσκονται στην περιοχή του Πλατανιά (Φουρνές, Σκινές, Αλικιανός, Βατόλακος αλλά και Βουκολιές και Πλατανιάς), ακολουθούν τα Χανιά (Αγιά, Βαρύπετρο, Αγ. Μαρίνα), και έπειτα ο Αποκόρωνας, ενώ μικρότερες εκτάσεις υπάρχουν στην Κίσαμο. Στα Χανιά το είδος των αβοκάντο που καλλιεργούνταν περισσότερο από το παρελθόν ήταν τα Zutano, ωστόσο αυξάνονται σημαντικά τα Hass, όπως και τα Lamp Hass που δίνουν καρπό τους θερινούς μήνες.
«Φέτος η ποσότητα είναι αυξημένη αν και προσδοκούσαμε ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες» λέει ο κ. Χαρίλαος Βλαζάκης από τον “Α.Σ. Χανιών” που δραστηριοποιείται στην εμπορία του προϊόντος δυναμικά τα τελευταία χρόνια.
Ο συνεταιρισμός διακινεί το προϊόν του στην εσωτερική αγορά σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. «Αυτή της στιγμή υπάρχει διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για το αβοκάντο στην ελληνική αγορά, καθώς ολοένα και μπαίνει περισσότερο στη διατροφή των Ελλήνων. Αλλά η παραγωγή αυξάνεται τόσο που σε 2-3 χρόνια θα μπορούμε να κάνουμε και μεγάλες εξαγωγές» τονίζει, συμπληρώνοντας πως Α.Σ. αγοράζει από τον παραγωγό αβοκάντο στην τιμή των 2,60 για τα μεγάλα μεγέθη και 2 ευρώ για τα μικρά μεγέθη.