Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Καλή χρονιά! (Και η αβάσταχτη σχετικότητα του χρόνου)

Ο χρόνος είναι κατασκευασμένος. Τον κατασκεύασε ο άνθρωπος στην προσπάθειά του να οργανωθεί. Γι’ αυτό και είναι σχετικός. Διότι αν περνάς καλά, σιγά μη και μετράς τον χρόνο, τον αφήνεις να κυλά και οι ώρες φεύγουν νερό. Αν πάλι δεν περνάς καλά, τότε νομίζεις πως τα λεπτά, τα δευτερόλεπτα, σέρνονται εφιαλτικά για να σου τσακίζουν ακόμα περισσότερο τη διάθεση.

Και αφού ο χρόνος είναι σχετικός, δεν θα μπορούσε να είναι κοινός για όλους. Σωστά; Σωστά! Αν λοιπόν νομίζετε πως πριν από λίγες ημέρες ο πλανήτης όλος γιόρταζε την Πρωτοχρονιά, ξανασκεφτείτε το! Διότι στη σχετικότητά του ο χρόνος επιτρέπει σε όλους να γιορτάζουμε Πρωτοχρονιά όποτε μας… βολεύει. ‘Η έστω, για να είμαστε πιο δίκαιοι- όποτε βόλευε τους προγόνους μας!
Όσοι λοιπόν μετρούν τον χρόνο σύμφωνα με το γρηγοριανό ημερολόγιο, που καθιέρωσαν οι ρωμαίοι ήδη από το 45 π.Χ., πριν από λίγες ημέρες υποδεχτήκαμε το 2021! Το ίδιο και όσοι «πάνε» με το Ιουλιανό ή το Ρωμαϊκό. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα στη δυτική Ευρώπη, και ενώ η σύμβαση μέτρησης του χρόνου ήταν εκείνη του Ιουλιανού ημερολογίου, οι αρχές αποφάσισαν να μεταφέρουν την Πρωτοχρονιά, ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες. Έτσι, άλλες χώρες άλλαζαν τον χρόνο την πρώτη Μαρτίου, άλλες την πρώτη Σεπτεμβρίου και άλλες στις 25 Δεκεμβρίου. Το 1582 όμως το ξανασκέφτηκαν, συμφώνησαν πως δεν είναι πράγματα αυτά, και εναρμονίστηκαν (και πάλι) στην 1η Ιανουαρίου. Ως εδώ καλά.
Στην Κίνα, την Ιαπωνία, την Ινδία, το Ισλάμ και την εβραϊκή παράδοση όμως η κατάσταση είναι λίγο πιο περίπλοκη.
Για παράδειγμα στην Κίνα η νέα χρονιά γιορτάζεται κάθε χρόνο με το πρώτο φεγγάρι του πρώτου σεληνιακού μήνα. Μπερδεμένο ναι? Μπορεί να γίνει ακόμα πιο περίπλοκο: Η πρωτοχρονιά ουσιαστικά πέφτει κάποια στιγμή μεταξύ 21 Ιανουαρίου και 21 Φεβρουαρίου! Άρα είναι κινητή εορτή!
Οι Κορεάτες επίσης γιορτάζουν την πρωτοχρονιά την πρώτη μέρα του πρώτου σεληνιακού μήνα, διότι τότε –και μόνο τότε- εγκαινιάζεται το νέο έτος με τύχη, απαλλαγμένο από κακά πνεύματα.
Η Πρωτοχρονιά των Βιετναμέζων «πέφτει» και εκείνη σχεδόν πάντα μαζί με εκείνη των Κινέζων. Δηλαδή είναι κινητή εορτή!
Για τους Θιβετιανούς πάλι, η πρωτοχρονιά (επίσης κινητή εορτή) γιορτάζεται μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου (ναι, ναι. Και εκείνοι με τα φεγγάρια υπολογίζουν, αλλά μην με ρωτήσετε λεπτομέρειες, θα σας γελάσω!)
Η ιρανική Νέα χρονιά , που ονομάζεται nowrux συνήθως γιορτάζεται στις 20 ή 21 Μαρτίου και σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης. Την ίδια ημερομηνία λένε «καλή χρονιά» και οι Πέρσες.
Στο Μπαλί, όπου ακολουθούν το ημερολόγιο Saka, η πρωτοχρονιά «πέφτει» επίσης γύρω στον Μάρτιο και ουσιαστικά πρόκειται για μια μέρα γαλήνης, νηστείας και διαλογισμού (καμία σχέση με το όργιο υπερβολής σε ξενύχτι, φαγητό και ποτό των δυτικών…)
Κατά τους Ινδουιστές, η πρωτοχρονιά γιορτάζεται κάπου μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου και τότε σε Ινδία, και ιδιαίτερα στη Γκόα γίνεται μεγάλη γιορτή για την έλευση του νέου έτους. Στο Μπαγκλαντές γιορτάζουν την πρωτοχρονιά 14 ή 15 Απριλίου, ενώ στην Αιθιοπία ο νέος χρόνος έρχεται στις 29 Αυγούστου!
Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς από τα παραπάνω, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, οι παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα όσων λαών δεν είχαν δυτικές ρίζες, επέβαλλαν ο εορτασμός της πρωτοχρονιάς να γίνεται σε άλλη ημερομηνία από εκείνη των δυτικών. Με τους δυτικούς να «κυριαρχούν» στον κόσμο, οι… πρωτοχρονιές των άλλων μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστές, ωστόσο υπάρχουν εδώ και χιλιετίες. Και –φυσικά- είναι το ίδιο σημαντικές με τις πρωτοχρονιές των Δυτικών.
Σε κάθε περίπτωση η πρωτοχρονιά σηματοδοτεί την αρχή κάτι νέου, τις καινούργιες ευκαιρίες να δραστηριοποιηθούμε, να ευνοηθούμε από την τύχη, να γίνουμε πιο δημιουργικοί. Ο νέος χρόνος είναι εκείνος που πάντα ευχόμαστε να φέρει χαρά, υγεία, ευτυχία, πλούτο σε σοδειές, δουλειές, πνευματική εργασία… Και με τον εορτασμό του ουσιαστικά προσπαθούμε να προσελκύσουμε κάθε καλοτυχία που μπορεί να έρθει με την έλευση της πρωτοχρονιάς!
Το καλύτερο το αφήνω για το τέλος. Αν οι δυτικοί είπαμε «Χαρούμενο 2021» πριν από λίγες ημέρες, οι Πέρσες θα πουν τον Μάρτιο «χαρούμενο 1399», οι Ινδοί (πάλι τον Μάρτιο) «ευτυχισμένο το 5123» , οι παραδοσιακοί Εβραίοι θα «υποδεχτούν το 5782» και οι Κινέζοι –κάπου στα μέσα του Φλεβάρη- θα γιορτάζουν τον ερχομό του 4718!
Όποια και αν είναι η κουλτούρα σας, όποτε και να γιορτάζετε την Πρωτοχρονιά, εμείς ευχόμαστε σε όλους μέσα από την καρδιά μας ευτυχισμένος και δημιουργικός ο νέος χρόνος, γεμάτος υγεία, όμορφες στιγμές, πολλά χαμόγελα και ανυπέρβλητες αναμνήσεις. Γιατί στην τελική, αυτό είναι που μένει σε όλους μας: οι αναμνήσεις, οι μοναδικές στιγμές που κάνουν τη ζωή μας πιο πλούσια, πιο γεμάτη, πιο σημαντική.

Καλή χρονιά!

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε και το
https://en.wikipedia.org/wiki/New_Year
www.history.com/topics/holidays/rosh-hashanah-history


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα