Πέρασε κιόλας η πρώτη τετραετία των πρώτων Καλλικρατικών Δήμων και στους περισσότερους Δήμους γίνεται αλλαγή φρουράς. Ετσι και στα Χανιά, στην πόλη μας, αναλαμβάνει καθήκοντα δημάρχου ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Δήμος Ενεργών Πολιτών” κ. Τάσος Βάμβουκας.
Και παρόλο που η περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα είναι αρνητική, πάντα μια αλλαγή γεννά προσδοκίες. Θεωρώ λοιπόν ότι κι εμείς εδώ στα Χανιά, αφού ευχηθούμε πρώτα καλή επιτυχία στον νέο δήμαρχο, δικαιούμαστε να προσδοκούμε τα καλύτερα για την πόλη μας. Αλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι το ζητούμενο πριν 4 χρόνια, που δημιουργήθηκε η δημοτική παράταξη που κέρδισε τις εκλογές, ήταν να κυβερνηθεί ο Δήμος από πρόσωπα που δεν θα είχαν αγκυλώσεις και δεσμούς με το παλιό πολιτικό σύστημα.
Για να γίνει όμως κάτι διαφορετικό θα πρέπει κι εμείς οι πολίτες να αλλάξουμε… να αποφασίσουμε να ξεχουζουρέψουμε από τα… βολικά σαλόνια της αδιαφορίας και της στείρας κριτικής. Θεωρώ ότι τώρα είναι η εποχή των δημιουργικών προτάσεων, που θα κάνουν την πόλη βιώσιμη και φιλική προς τον άνθρωπο για τα επόμενα χρόνια.
Παρόλο λοιπόν που η οικονομική κρίση βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και οι Δήμοι ζουν τη δικιά τους σκληρή πραγματικότητα, των περικοπών, η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει αν μη τι άλλο να αντιμετωπίσει την καθημερινότητα του πολίτη. Μια καθημερινότητα που μεταφράζεται:
• Στο δικαίωμα του πολίτη να περιπατεί με άνεση στην πόλη του, σε ελεύθερα πεζοδρόμια, που να μην είναι κατειλημμένα από τραπεζοκαθίσματα,περίπτερα και στύλους της ΔΕΗ. Μου έλεγε πρόσφατα υπάλληλος από τις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου ότι αυτοί που έχουν καταπατήσει πεζοδρόμια και πλατείες δεν πληρώνουν ενοίκιο στον Δήμο, γιατί απλούστατα οι υπηρεσίες δεν μπορούν να εισπράττουν ενοίκιο, για έκταση που παράνομα άλλαξε χρήση. Υποτίθεται ότι γι’ αυτές τις καταπατήσεις ο Δήμος επιβάλλει πρόστιμα… Επομένως οι καταπατητές ανταγωνίζονται με άνισους όρους αυτούς που δεν οικειοποιούνται χώρους του Δήμου. Αρα εδώ μπαίνει και θέμα ισονομίας των πολιτών.
• Το δικαίωμα να κυκλοφορεί στην πόλη του, όπου είναι εφικτό, χωρίς να σχηματίζονται ατέλειωτες ουρές αυτοκινήτων. Ο πολίτης είναι ώριμος πλέον και γνωρίζει ότι το αυτοκίνητο μέσα στην πόλη θα πρέπει να έχει περιορισμούς. Ιδιαίτερα από την παλιά πόλη, που είναι κι ο οικονομικός μας τροφοδότης, τα τροχοφόρα θα πρέπει να βγουν έξω. Σε όλα τα ιστορικά μνημεία και τις παλιές πόλεις έτσι γίνεται, εμείς γιατί επιμένουμε στην εξαίρεση; Οπως μοναδική εξαίρεση είναι η πόλη μας, που παρκάρουμε δεξιά και αριστερά στους κεντρικούς της δρόμους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κινούνται τα αυτοκίνητα. Συγγνώμη χρειαζόμαστε γι’ αυτό κυκλοφοριακή μελέτη; Οι κεντρικοί δρόμοι είναι για τα τροχοφόρα που κινούνται και όχι για τα αυτοκίνητα που θέλουν να παρκάρουν.
• Το δικαίωμα να υπάρχουν ελεύθεροι χώροι και πλατείες, για κοινή χρήση, ψυχαγωγία και άθληση από τους πολίτες. Σ’ αυτήν την πόλη οι υπάρχουσες πλατείες έχουν εξαφανισθεί. Εδώ λοιπόν προβάλει επιτακτική η ανάγκη, να ξαναδοθούν οι χώροι αυτοί στον πολίτη, που δεν έχει αν το θέλετε τα 3 € να καθίσει σε μια καφετέρια να πιει ένα καφέ. Το μεγάλο ζητούμενο από την πλειοψηφία των Χανιωτών: να γίνει επιτέλους η ενοποίηση των ελεύθερων χώρων. Να ξεκινάει από το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, γιατί η νέα Δημοτική Αρχή οφείλει να το πάρει και να καταλήγει στο λιμάνι.
• Το δικαίωμα του πολίτη να ζει σε μια καλαίσθητη πόλη, στην οποία να πραγματοποιούνται καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα, σε συνεργασία και με τους υπόλοιπους Δήμους, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Δεν μπορεί οι… αρπαχτές διαφόρων επώνυμων εξ Αθηνών, να βαπτίζονται πολιτιστικές εκδηλώσεις.
• Το δικαίωμά μας να ζούμε σε μια πόλη καθαρή, όπου οι κάδοι καθαριότητας να μην είναι σαν να τους έχουν πυρπολήσει.
Η νέα Δημοτική Αρχή θα πρέπει να ξεκινήσει από αυτά τα απλά, που χρειάζονται περισσότερο πολιτική βούληση και λιγότερο χρήματα. Που χρειάζονται βεβαίως ανθρώπους με όραμα και στόχους να τα υλοποιήσουν και πολίτες να τα στηρίξουν. Που θα πρέπει όμως, εάν πράγματι η νέα μας Δημοτική Αρχή έχει την θέληση, να ξεκινήσει την υλοποίηση τους την επομένη της ανάληψης των καθηκόντων της. Εμείς οι πολίτες προσδοκούμε, κατά πόσο θα επιβεβαιωθούμε, εξαρτάται πλέον από τον δήμαρχο και τους συνεργάτες του.
Η ΚΕΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟΥ
Όλοι γνωρίζουμε ποιό είναι το σωστό !! Η διαφορά έγκειται στο αν οι διοικούντες είναι διατεθειμένοι να γίνουν δυσάρεστοι σε κείνους που δεν τηρούν τα προβλεπόμενα από τους νόμους . Παράδειγμα εφαρμογής της απαγόρευσης στάθμευσης είναι η πλατεία Τελωνείου . Κι ακόμα αυτό το αίσχος με την κατάληψη της ρόζα-νέρα πότε θα τελειώσει ?? Δέκα χρόνια μετράμε και ουδείς αναφέρεται καν !!!