Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Καλύτερα εμβολιασμένα τα παιδιά στην Κρητη

Μικρή απήχηση έχει στην Κρήτη η “αντιεμβολιαστική παράνοια” που έχει καταλάβει πολλές περιοχές της χώρας και το εξωτερικό. Αυτό μεταξύ άλλων επισημάνθηκε την πρώτη ημέρα των εργασιών της 20ης παιδιατρική διημερίδας που ξεκίνησε στο χώρο του ΜΑΙΧ το πρωί του Σαββάτου.

Θέσεις  και επιχειρήματα απέναντι στο αντιεμβολιαστικό κίνημα ανέπτυξε η κ. Ευαγγελία Φαρμάκη. Η πρόεδρος του Συλλόγου Παιδιάτρων Ιδιωτικού Τομέα Κρήτης κ. Γεωργία Καζάκου τόνισε πως στην Κρήτη η τάση που υπήρχε τα τελευταία χρόνια απέναντι στα εμβόλια δεν είχε απήχηση. “Ο δισταγμός που υπήρχε απέναντι στον εμβολιασμό δεν υπήρχε στην Κρήτη. Η Κρήτη είναι η περιοχή της Ελλάδας με τον καλύτερα εμβολιασμένο πληθυσμό και αυτό οφείλεται πιθανόν και στην καλύτερη οικονομική κατάσταση του πληθυσμού” τόνισε.
ΒΡΟΓΧΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Αναφορικά με τα αναπνευστικά προβλήματα  και την χορήγηση εισπνεόμενων φαρμάκων σε παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα η κ. Ελένη Μιχαηλίδη υπογράμμισε πως “τα αναπνευστικά προβλήματα είναι τα συχνότερα προβλήματα των παιδικών ηλικιών. Επομένως ένας παιδίατρος πρέπει να είναι καλά ενημερωμένος και για τις παθήσεις και την αντιμετώπιση τους. Η αντιμετώπιση του βρογχικού άσθματος που είναι το πιο συνηθισμένο αναπνευστικό νόσημα είναι πολύ σημαντική. Στην Κρήτη τα ποσοστά του βρογχικού άσθματος είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα κυρίως εξαιτίας των ιδιαίτερα κλιματολογικών συνθηκών (ισχυροί νοτιάδες που μεταφέρουν τα αλλεργιογόνα σε μεγάλες αποστάσεις κυρίως από τις ελιές, τα αγριόχορτα κα.) και ενώ στη νότια Ελλάδα κυμαίνεται από 9-14% στη Β. Ελλάδα είναι 6%! Έτσι έχουμε μεγάλα ποσοστά βρογχικού άσθματος. Για να αντιμετωπίσουμε τις παθήσεις οι παιδίατροι πρέπει να είναι καλά ενημερωμένοι, να έχουν επαρκή εκπαίδευση στον τρόπο χορήγησης των εισπνεόμενων φαρμάκων. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει έχουμε εξαιρετικά αποδοτικές συσκευές και πρέπει οι παιδίατροι να τις γνωρίζουν καλά και να εκπαιδεύουν τους γονείς. Το 80% της αποτυχίας αντιμετώπισης του βρογχικού άσθματος έχει να κάνει με την μη σωστή χορήγηση των εισπνεομένων φαρμάκων”.
H διημερίδα ξεκίνησε με την εισήγηση της παιδιάτρου ΠΑΓΝΗ κ. Ευαγγελίας Παπαδοπούλη για την σπιρομέτρηση στα παιδιά και συνεχίσθηκε το απόγευμα του Σαββάτου με τους επίσημης χαιρετισμούς και τις παρουσιάσεις για τις ορθοπεδικές ανωμαλίε, την κεφαλαλγία. Την Κυριακή οι εισηγήσεις αφορούν τη Bιταμίνη D, , το θυρεοειδη κα.

Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα