Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025

Καλύτερα εισοδήματα από τα αβοκάντο

Σημαντική η συμμετοχή του κόσμου στην ημερίδα που διοργανώθηκε για το αβοκάντο στο Σκινέ του Δήμου Πλατανιά.
Σημαντική η συμμετοχή του κόσμου στην ημερίδα που διοργανώθηκε για το αβοκάντο στο Σκινέ του Δήμου Πλατανιά.

Περισσότερη φροντίδα και επιστημονική στήριξη έχει ανάγκη η καλλιέργεια του αβοκάντο ώστε να “απογειωθεί” εξασφαλίζοντας καλύτερα εισοδήματα για τους παραγωγούς. Αυτά επισημάνθηκαν στη χθεσινοβραδυνή ημερίδα που οργανώθηκε στο “Τσιράκειο” στο Σκινέ, με θέμα την τεχνική καλλιέργειας του αβοκάντο.

Και αυτό γιατί ετησίως την τελευταία τριετία φυτεύονται πάνω από 150.000 δέντρα αβοκάντο στα Χανιά και το προϊόν δίνει καλές τιμές για τους παραγωγούς.

«Είδαμε τις εδαφικές και κλιματικές συνθήκες που είναι παρόμοιες με αυτές στην Ισπανία επομένως η ανάπτυξη των καλλιεργειών αβοκάντο είναι εφικτή και μπορεί να δώσει ένα πολύ καλό εισόδημα στους παραγωγούς και να αυξήσει το οικονομικό επίπεδο της κοινωνίας» δήλωσε ο Ισπανός γεωπόνος – ερευνητής Emilio Guirado Sanchez  του Ινστιτούτου Μεσογειακών και Υποτροπικών Καλλιεργειών της Μάλαγα.  Ο Ισπανός ερευνητής επισκέφθηκε το τελευταίο διήμερο καλλιέργειες αβοκάντο στα Χανιά, είδε από κοντά τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες της καλλιέργειας.

Στους παραγωγούς των Χανίων ο κ. Sanchez επισήμανε ότι για τη βελτίωση της καλλιέργειας απαιτούνται:

• Η ανάπτυξη των συστημάτων άρδευσης.

• Οι τεχνικές κλαδέματος που οι παραγωγοί θα πρέπει να ακολουθήσουν.

• Η θρέψη του αβοκάντο.

• Η φυτοπροστασία, αν υπάρχει ανάγκη.

Για τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας κ. Νίκος Παπαδαντωνάκης δήλωσε πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη παραγωγή αβοκάντο που όμως δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της Ελληνικής αγοράς με αποτέλεσμα να εισάγουμε το προϊόν. «Οφείλουμε να βελτιώσουμε συγκεκριμένες τεχνικές που θα μας κρατήσουν σε ψηλά επίπεδα. Μέχρι τώρα οι καλλιεργητές μας νόμιζαν πως το αβοκάντο είναι μια εύκολη καλλιέργεια. Αντίθετα είναι μια δύσκολη καλλιέργεια, οι παραγωγοί πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς για τις νέες τεχνικές ώστε να έχουμε το οικονομικό αποτέλεσμα που ευελπιστούμε» είπε χαρακτηριστικά ο γεωπόνος.

Για την ανάγκη σύστασης Ομάδων Παραγωγών ώστε να στηριχθεί το προϊόν και οι αγρότες μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Απ. Βουλγαράκης, συμπληρώνοντας πως αν τελικά αυτό δεν γίνει υπάρχει ο κίνδυνος το αβοκάντο να έχει την τύχη των ομφαλοφόρων πορτοκαλιών. Απαντώντας στην καταγγελία της “Οικολογικής Πρωτοβουλίας” σε βάρος της Π.Ε. Χανίων ότι η τελευταία αναζητεί τρόπους φυτοπροστασίας του αβοκάντο ο αντιπεριφερειάρχης απάντησε πως «τα αβοκάντο δεν χρειάζονται φυτοφάρμακα, αλλά -και αυτό είναι μια έμμεση απάντηση στους Οικολόγους που θα πρέπει να μαζευτούν- “των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν”. Πρέπει δηλαδή να είμαστε έτοιμοι αν προκύψουν κάποιες ασθένειες να είμαστε έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε».

Τέλος ο κ. Βουλγαράκης τόνισε πως η μεγάλη απαίτηση που έχουν οι καλλιέργειες αβοκάντο σε νερό μπορούν να καλυφθούν με τις φυσικές πηγές, τα φράγματα και τις λιμνοδεξαμενές που σχεδιάζονται και μελετώνται.

«Γίνεται μια τεράστια επανάσταση αναδιάρθρωσης καλλιέργειας στο Ν. Χανίων που είναι πολύ εύκολο να υποπέσει σε τεράστια λάθη. Πρέπει να προσέξουμε γιατί λάθη που μπορεί να κάνουμε δύσκολα διορθώνονται (πχ. επιλογής γης, ποικιλίας κα.). Πρέπει να συμμετέχουμε σε ενημερωτικές εκδηλώσεις, να ρωτάμε το επιστημονικό προσωπικό. Μην νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα» υπογράμμισε ο κ. Ε. Τρικουνάκης από την ομάδα παραγωγών “Κορμός”.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Π.Ε. Χανίων, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και η ομάδα παραγωγών εσπεριδοειδών και αβοκάντο: “Κορμός”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα