Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου, 2025

Eνα αγροτικό αλλά και τουριστικό χωριό

Με αγροτουριστικό πρόγραμμα θεμελιώθηκε το 1993, για να λειτουργήσει τρία χρόνια αργότερα, η πρώτη τουριστική επιχείρηση στην Καλυβιανή Κισάμου, ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό κτισμένο ακριβώς στην ρίζα του ακρωτηρίου Γραμπούσας, που από εκεί αρχίζει η εξωτική περιήγηση για την λιμνοθάλασσα του “παραδεισένιου” Μπάλου.

Στην αίθουσα υποδοχής του ξενώνα υπάρχει και μια ωραία έκθεση φωτογραφίας από τοπία της περιοχής. Για το χωριό, τις επαγγελματικές, αλλά και τις καλλιτεχνικές της δραστηριότητες, η ερασιτέχνης φωτογράφος Ευτυχία Δεικτάκη μας είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Οταν ήρθα νύφη στην Καλυβιανή, σε ηλικία 19 ετών, δεν υπήρχε τουρισμός και όλοι ασχολούμασταν με τις αγροτικές εργασίες στον απέραντο κάμπο της περιοχής. Ολοι οι άνθρωποι ήταν και παραμένουν νοικοκύρηδες, εργατικοί, φιλόξενοι, αγαπημένοι μεταξύ τους και γι’ αυτό προόδεψε το χωριό μας. Εμείς, αποφασίσαμε να ενταχθούμε σ’ ένα αγροτουριστικό πρόγραμμα και τα καταφέραμε, παρά τις δυσκολίες που ακολούθησαν. Ετσι, λοιπόν, το 1993 θεμελιώσαμε αυτή τη μονάδα που λειτούργησε το 1996 και ήταν η πρώτη τουριστική επιχείρηση στην Καλυβιανή με εστιατόριο και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ο τουρισμός δεν είχε ακόμα εμφανιστεί για τα καλά επειδή και για τον Μπάλο δεν είχε διανοιχτεί ακόμα ο αγροτικός δρόμος. Κάποια λεωφορεία μόνο έφερναν κόσμο μέχρι το χωριό και από εκεί και πέρα άρχιζε η πεζοπορία μέχρι την πανέμορφη παραλία. Με το που λειτουργήσαμε τον ξενώνα και την ταβέρνα, κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι ήταν οι επισκέπτες μας. Αργότερα διανοίχτηκε δρόμος μετά την Καλυβιανή προς τον Μπάλο, μέχρι το γνωστό σημείο που είναι σήμερα και έτσι η κίνηση αυξήθηκε ακόμα περισσότερο. Ανοιξαν κι άλλες ταβέρνες και χτίστηκαν ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία για να διαμορφωθεί η Καλυβιανή, σ’ ένα αγροτουριστικό χωριό».
Οσον αφορά την ενασχόλησή της με την φωτογραφία, η κα Δεικτάκη επεσήμανε ότι «με τη φωτογραφία ασχολούμουν πολλά χρόνια, αλλά δεν είχα χρόνο να αφιερώσω, επειδή ήμουν και η μαγείρισσα της ταβέρνας. Από τότε που σταματήσαμε να λειτουργούμε την ταβέρνα, μπόρεσα να κάνω τ’ όνειρό μου πραγματικότητα αφιερώνοντας ώρες για φωτογραφήσεις. Για πρώτη χρονιά φέτος λειτούργησε η Εκθεση φωτογραφίας που αρέσει στους πελάτες και επισκέπτες του χωριού μας και είναι αφιερωμένη στη μητέρα μου και στις όμορφες στιγμές του τόπου μας. Θα παραμένει ανοιχτή μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τις 6 το απόγευμα μέχρι 10 το βράδυ».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα