Ένα σοβαρό βήμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της καλλιέργειας και της εμπορίας του αβοκάντο έγινε με την ετοιμασία του φακέλου που θα κατατεθεί στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να αναγνωριστεί ως ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) το “Αβοκάντο Κρήτης”.
Ωστόσο η προσπάθεια αυτή δεν αρκεί για την ουσιαστική στήριξη του προϊόντος. Τα τελευταία χρόνια βλέποντας τις καλές τιμές του προϊόντος πάμπολλοι Χανιώτες που είχαν χωράφια με εσπεριδοειδή κυρίως ή και ελιές, ξεπάτωσαν τις παλιές καλλιέργειες και φύτεψαν αβοκάντο. Χωρίς σχέδιο, χωρίς γνώση και με τη διάθεση του προϊόντος να γίνεται… στη ζούλα, χωρίς δήλωση των καλλιεργειών και των παραγόμενων προϊόντων, δίχως τιμολόγια κ.λπ. Όλα αυτά είναι γνωστά αλλά το ζήτημα είναι, μέχρι πότε θα συνεχίζονται; Γιατί και αυτό το προϊόν και η καλλιέργειά του θα πρέπει να αφεθεί στην τύχη του, την στιγμή που ξεκίνησε πρώτα από τα Χανιά και είχαμε περιθώρια καλύτερης οργάνωσης και σχεδιασμού;