Στο τελευταίο Συμβούλιο υπουργών Περιβάλλοντος πριν 3 – 4 μέρες, που προήδρευε ο κ. Μανιάτης, πέρασε μετά από 14 χρόνια άρνησης η πολιτική των νεοφιλελεύθερων Ευρωπαίων και έτσι, όποιος θέλει, μπορεί να καλλιεργεί Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ). Ουσιαστικά, κάμφθηκε η μέχρι σήμερα αντίσταση των υπουργών Περιβάλλοντος της Ενωσης!
Ύστερα από 14 χρόνια συζητήσεων και τέσσερα χρόνια παγώματος της σχετικής απόφασης, οι αρμόδιοι υπουργοί, πήραν την πολιτική απόφαση να επιτρέψουν σε όσες κοινοτικές χώρες το επιθυμούν την καλλιέργεια ΓΤΟ, μετά από σχετική εισήγηση της νεοφιλελεύθερης Κομισιόν.
Απ’ ό,τι φαίνεται, ακόμη και στην ύστατη στιγμή που φεύγει αυτή η Κομισιόν, περνά θελήματα της κραταιής νεοφιλελεύθερης παράταξης, αφήνοντας, ευτυχώς, σε όσες χώρες δεν θέλουν, να έχουν τη δυνατότητα να επικαλεσθούν λόγους δημοσίας υγείας, δημόσιας τάξης, προστασίας του περιβάλλοντος, ακόμη και λόγους χωροταξίας για την απαγόρευση αυτών των καλλιεργειών.
Στο επίσημο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι το συμβούλιο διεξήγαγε δημόσια ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την πρόταση που αφορά τη δυνατότητα των κρατών – μελών να περιορίζουν ή να απαγορεύουν, στην επικράτειά τους, την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) που έχουν εγκριθεί σε επίπεδο Ε.Ε.
Κατά την ανταλλαγή απόψεων επιβεβαιώθηκε η προθυμία των κρατών μελών για την επανάληψη των συζητήσεων σχετικά με αυτή τη νομοθετική πρόταση με βάση το συμβιβαστικό κείμενο της προεδρίας. Η ελληνική προεδρία θα συγκαλέσει μια πρώτη συνεδρίαση ομάδας για την εξέταση της πρότασης αυτής στις 13 Μαρτίου 2014. Η προεδρία έχει ως στόχο την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας και την προετοιμασία της έκδοσης του σημαντικού αυτού νομοθετήματος έως το τέλος του 2014.
Ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος κ. Μανιάτης προβάλλει το επιχείρημα ότι κάθε χώρα θα είναι πλέον ελεύθερη να αποφασίζει ποιους ΓΤ Οργανισμούς θα επιτρέπει να καλλιεργούνται στο έδαφός της, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο απαλύνει αυτή την απόφαση, που αναμένεται να υιοθετηθεί οριστικά γύρω στα τέλη τους έτους.
Το θέμα είναι σοβαρότατο και τούτο διότι δεν είναι δυνατόν, αν αρχίσουν τέτοιες καλλιέργειες σε κοινοτικές χώρες, να εμποδισθεί η εισαγωγή μεταλλαγμένων φυτών, σπόρων και των προϊόντων τους στις άλλες κοινοτικές χώρες που δεν επιθυμούν την κατανάλωση ΓΤ Οργανισμών είτε ως ζωοτροφές είτε ως τμήματα του περιεχομένου τροφίμων για τους ανθρώπους (αλεύρι, κονσέρβες, είδη ζαχαροπλαστικής, μπισκότα κ.λπ. κ.λπ.). Η Κοινοτική Συνθήκη επιβάλλει την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και τροφίμων σε όλες ανεξαιρέτως τις κοινοτικές χώρες. Καμιά εξαίρεση, κανένα μέτρο προστασίας δεν μπορεί να υπερισχύσει του γενικού αυτού κανόνα.
Τονίζουμε ότι λόγω ευαισθησίας θα περιμέναμε να κάνει πρόταση η ελληνική προεδρία, αλλά δεν έγινε δυνατόν και έτσι, η Γαλλία έκανε μια λογική αντιπρόταση στο συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος, σύμφωνα με την οποία να επιτραπεί η καλλιέργεια αυτών των μεταλλαγμένων σε δύο επίπεδα πράγμα που θα επέτρεπε τον καλύτερο έλεγχο αυτών των καλλιεργειών. Ο Γάλλος υπουργός πρότεινε, συγκεκριμένα, την επίσημη εγγραφή των αιτήσεων καλλιέργειας ΓΤ Οργανισμών που έχουν προηγουμένως εγκριθεί κατ’ αρχάς από την Ενωση σε μια λίστα και μόνο στη συνέχεια να έχουν το δικαίωμα τα κράτη – μέλη ν’ αποφασίζουν ποιους ΓΤ Οργανισμούς από τη συγκεκριμένη λίστα, επιθυμούν να επιτρέψουν την καλλιέργεια τους καθώς και ποιους από αυτούς απορρίπτουν.
Όμως, η πρόταση αυτή της Γαλλίας απερρίφθη, παρά τη λογική που περιέχει, με το επιχείρημα ότι ένα τέτοιο σύστημα θα μπέρδευε ακόμη περισσότερο την κατάσταση και η επανεθνικοποίηση των σχετικών αποφάσεων καλλιέργειας θα μας έφερνε στην αρχή της διαπραγμάτευσης, πολλά χρόνια πίσω.
Δυστυχώς για τη χώρα μας, ούτε στον ευαίσθητο αυτό τομέα των ΓΤΟ δεν έχει θέση, αφού δεν εμφανίζεται μεταξύ των χωρών που δεν επιθυμούν την καλλιέργεια των ΓΤΟ, διότι μόλις τέσσερις χώρες – μέλη ήσαν μέχρι χθες αντίθετες σ’ ένα καθεστώς εξαιρέσεων – απαλλαγών της υποχρέωσης για την καλλιέργεια στο έδαφός τους των οργανισμών αυτών.
Πρόκειται για τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο. Αυτή η αναστέλλουσα μειοψηφία που, με το βέτο της, είχε μπλοκάρει, στο παρελθόν, τη λήψη κάθε απόφασης τινάχτηκε χθες στον αέρα. Η Μ. Βρετανία συμφώνησε με τη συμβιβαστική λύση που δεν πρόβαλε, η ελληνική προεδρία, αλλά η Κομισιόν, διότι, δεν υπάρχουν, πλέον, σοβαροί λόγοι καθυστέρησής της στην πρόσβαση των ευρωπαϊκών αγορών στα γενετικά μεταλλαγμένα. Η Γερμανία ανάγγειλε ότι εγκαταλείπει την απόλυτη απόρριψή της στην καλλιέργεια και εμπορία ΟΓ Οργανισμών, αλλά θα επιδιώξει τώρα να διερευνήσει σε βάθος τι ακριβώς τη συμφέρει να κάνει σ’ αυτή την περίπτωση.
Έτσι, με την προεδρία και άρα και την ουσιαστική συμβολή της Ελλάδας, ανοίγει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις μεταξύ του κάθε κράτους – μέλους με τις πολυεθνικές των μεταλλαγμένων φυτών για να επιτραπεί η καλλιέργειά τους γενικά ή σε συγκριμένα τμήματα της καλλιεργήσιμης επιφάνειάς τους.
Υπενθυμίζεται ότι τέσσερις ΓΤ Οργανισμοί – φυτά έχουν λάβει την έγκριση καλλιέργειάς τους στο ευρωπαϊκό έδαφος, το καλαμπόκι ΜΟΝ810 της αμερικανικής πολυεθνικής ΜΟΝΣΑΝΤΟ, δύο ακόμη καλαμπόκια το ΒΤ176 και Τ25 καθώς και μια ποικιλία πατάτας η ΑΜΦΛΟΡΑ. Άλλες μεγάλες αμερικανικές πολυεθνικές τροφίμων, όπως η Ντυπόν ντε Νεμούρ, έχουν υποβάλει αιτήσεις έγκρισης για καλλιέργεια επτά ακόμη μεταλλαγμένων φυτικών οργανισμών.
Ο ακριβής όρος είναι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, και όχι μεταλλαγμένοι, επειδή αυτοί, δεν προέκυψαν τυχαία στη φύση, αλλά είναι αποτέλεσμα σκόπιμης παρέμβασης του ανθρώπου επάνω στο DNA των οργανισμών. Παρ’ όλα αυτά επειδή ο όρος μεταλλαγμένα επικράτησε και έτσι γίνετε αντιληπτός στο κείμενο θα χρησιμοποιούνται και οι δυο όροι. Γενετικά μεταλλαγμένοι οργανισμοί είναι ζωντανοί οργανισμοί οι οποίοι δημιουργήθηκαν τεχνητά με την προσθήκη ή αφαίρεση γονιδίων που προέρχονται από οργανισμούς που ανήκουν σε εντελώς διαφορετικά είδη. Σκοπός είναι να δημιουργηθούν νέα φυτά τα οποία δεν θα προσβάλλονται από ασθένειες, θα αναπτύσσονται σε συνθήκες ξηρασίας και σε αλμυρά εδάφη, θα χρειάζονται λίγο νερό και η διαδικασία παραγωγής τους θα έχει μεγαλύτερο οικονομικό όφελος. Ανάλογες διαδικασίες αφορούν με τα μεταλλαγμένα ζώα. Ο νέος οργανισμός που προέρχεται με αυτόν τον τρόπο είναι ένας μεταλλαγμένος οργανισμός ο οποίος δεν θα προέκυπτε ποτέ από φυσικές διαδικασίες. Οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί είναι προϊόντα της γενετικής μηχανικής. Οι μέθοδοι της γενετικής μηχανικής επιτρέπουν σήμερα την τροποποίηση του γενετικού κώδικα ο οποίος βρίσκεται στο DNA των κυττάρων.
Περιλάβαμε την προηγούμενη παράγραφο από ειδική μελέτη που υπάρχει στο Διαδίκτυο[1]
Μπορούμε να περιλάβουμε, τόσο εμφανή όσο και αφανή επιχειρήματα για τα υπέρ και τα κατά αυτών των ΓΤΟ, όμως, το θέμα αυτό, επειδή είναι εντελώς άγνωστο, ως προς τις επιπτώσεις του, όπως για παράδειγμα, αν αυτό ωφελεί τις πλούσιες χώρες σε βάρος των υπό ανάπτυξη περιοχών του κόσμου, πιστεύουμε ότι το συμβούλιο υπουργών θα έπρεπε να είναι περισσότερο προσεκτικό στη λήψη τέτοιων αποφάσεων.
1] Τσαλουχίδου Αναστασία Θεσσαλονίκη 2005 (εργασία στο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ