Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025

Καλλιέργεια βοτάνων

Εντονο είναι το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών σε δασικές εκτάσεις στα Χανιά από τις πρώτες ημέρες ισχύος του σχετικού νόμου, σύμφωνα με τους ανθρώπους του Δασαρχείου.

Στο μεταξύ, ικανοποιητικά είναι μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της Δασικής Απαγορευτικής Διάταξης (Δ.Α.Δ.) που έχει εκδώσει η Διεύθυνση Δασών Χανίων για τη μαλλοτήρα, τη ματζουράνα, το φασκόμηλο και τη ρίγανη καθώς τα κρούσματα αλόγιστης συλλογής βοτάνων που καταγράφηκαν χαρακτηρίζονται ως μεμονωμένα.
«Φέτος ήταν η πρώτη χρονιά εφαρμογής μετά τη Δ.Α.Δ. και προσπαθήσαμε να ελέγξουμε όσο μπορέσαμε την παράνομη και χωρίς μέτρο συλλογή», ανέφερε, μιλώντας στα “Χ.Ν.” η διευθύντρια Δασών Χανίων Πολύμνια Σκλαβάκη, τονίζοντας ότι τα κρούσματα παράνομης συλλογής βοτάνων που εντοπίστηκαν ήταν μεμονωμένα.
Να υπενθυμίσουμε ότι η ρυθμιστική διάταξη (Δ.Α.Δ.: ΒΛ45ΟΡ1Θ-ΥΡ9) που έχει εκδώσει το Δασαρχείο με ισχύ μέχρι τις 31-12-2018 αφορούσε τη συλλογή για εμπορία στις περιοχές NATURA, ενώ για την κάλυψη ατομικών αναγκών επιτρέπει τη συλλογή 500 γρ. ανά βότανο και ανά άτομο.
Η κα Σκλαβάκη επεσήμανε σχετικά ότι στα θετικά της ρυθμιστικής διάταξης ήταν ότι αρκετός κόσμος ήρθε σε επαφή με το Δασαρχείο προκειμένου να ενημερωθεί, να λάβει τις απαραίτητες άδειες για συλλογή βοτάνων εκτός περιοχών NATURA, αλλά και να πιστοποιήσει την καλλιέργεια αρωματικών φυτών σε γεωργικές εκτάσεις.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για την ορθολογική διαχείριση και προστασία του πληθυσμού των αρωματικών φυτών η Διεύθυνση Δασών Χανίων βρίσκεται σε συνεργασία με το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) και την Ειδική Γραμματεία Δασών κι έχει υποβάλει για χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο μια πρόταση παρακολούθησης των οικοτόπων αλλά και της διακίνησης των αρωματικών φυτών στα Χανιά.

ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
Η κα Σκλαβάκη διευκρίνισε σχετικά με την εμπορική αξιοποίηση των αρωματικών φυτών ότι το Δασαρχείο δεν είναι αρνητικό στο να πωλείται ένα προϊόν.
«Σε αυτό που είμαστε αρνητικοί είναι στην υπερεκμετάλλευση και στη λάθος διαχείριση», ανέφερε η κα Σκλαβάκη και πρόσθεσε ότι με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε στις 8 Αυγούστου δίνεται η δυνατότητα στον ευρύτερο δασικό χώρο με κανόνες και χωρίς να διαταράσσεται το οικοσύστημα, να αναπτυχθούν καλλιέργειες αρωματικών φυτών.
Για το ίδιο θέμα ο τμηματάρχης Προστασίας και Διαχείρισης Δασών Γιάννης Φωτάκης επεσήμανε ότι ήδη έχει υπάρξει τεράστια κινητοποίηση και ενδιαφέρον για φυτείες βοτάνων σε μέρη που πληρούν τις προδιαγραφές (κλιματολογικές, υψομετρικές κ.λπ.) που χρειάζεται κάθε βότανο.
«Αυτό πλέον γίνεται, καθώς στις 8 Αυγούστου νομοθετήθηκε η δυνατότητα να φτιαχτούν καλλιέργειες αρωματικών φυτών μέσα σε δασικές εκτάσεις», σημείωσε ο κ. Φωτάκης και πρόσθεσε ότι πλέον το ζητούμενο είναι να υπάρξει πιστοποιημένο γενετικό υλικό, ώστε το τελικό προϊόν να έχει ταυτότητα και αυξημένη εμπορική αξία.

Σπόρος μαλλοτήρας μέσου… Γερμανίας
Το αυξημένο ενδιαφέρον για τα βότανα αλλά και η διείσδυσή τους στις ευρωπαϊκές αγορές κάνουν επιτακτική την ανάγκη προστασίας και ορθολογικής διαχείρισης του μοναδικού αυτού πλούτου που διαθέτει η κρητική γη αφού, όπως προκύπτει, κάποιες άλλες χώρες εκμεταλλεύονται αυτό τον θησαυρό για λογαριασμό τους…
Ο τμηματάρχης Προστασίας και Διαχείρισης Δασών Γιάννης Φωτάκης τόνισε σχετικά στην απόφαση για την έκδοση της Δασικής Απαγορευτικής Διάταξης για τη μαλλοτήρα, το φασκόμηλο, τη ματζουράνα και τη ρίγανη, δεν ήταν μόνο το δεδομένο της κατασπατάλησης των τοπικών γενετικών πόρων, αλλά και η διαπίστωση ότι χωρίς οργάνωση τα αρωματικά φυτά της Κρήτης θα καταλήξουν να διασωθούν μόνο μέσω… εξωτερικού. «Την περίοδο εκείνη υπήρξε ένα δημοσίευμα της “Καθημερινής”, που έλεγε ότι τα βότανα γνωρίζουν μεγάλη ανάπτυξη στην αγορά και τη βιομηχανία της αρωματοποιίας και φαρμακολογίας κι ότι αν θέλετε να καλλιεργήσετε υπάρχει ένας τρόπος: Να αγοράσετε πιστοποιημένο σπόρο μαλλοτήρας προς 18.000 ευρώ το κιλό από ένα Ινστιτούτο στη Γερμανία», ανέφερε ο κ. Φωτάκης και πρόσθεσε ότι η τράπεζα σπόρων στη Γερμανία είχε ήδη ξεκινήσει τη συγκέντρωση γενετικού υλικού από την περίοδο της κατοχής!
Κι αν το γεγονός αυτό αποδεικνύει τον εντυπωσιακό βαθμό οργάνωσης των Γερμανών, οι Έλληνες δασολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα βότανα της Κρήτης σημειώνοντας ότι οι γενετικοί πόροι κινδυνεύουν με αφανισμό αν δεν καλλιεργηθούν στις κατάλληλες περιοχές κι αν δεν προστατευτούν από την αλόγιστη συλλογή.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα