Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024

Καλλιέργειες με προοπτικές

Συζήτηση για τη διαχείριση των νερών, την ανάπτυξη και τα θέματα πρωτογενούς τομέα χθες στο Συνέδριο.
Συζήτηση για τη διαχείριση των νερών, την ανάπτυξη και τα θέματα πρωτογενούς τομέα χθες στο Συνέδριο.

Οι προοπτικές που δημιουργούνται για τους αγρότες στα Χανιά μέσα από νέες καλλιέργειες παρουσιάστηκαν χθες στην τελευταία ημέρα των εργασιών του Β’ Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποκορωνιωτών στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου (Ίδρυμα Αγία Σοφία) στους Αγίους Πάντες.

Δύο προϊόντα με ξεχωριστή αξία για την περιοχή απασχόλησαν τις εισηγήσεις γεωπόνων. Ο βιοκαλλιεργητής και γεωπόνος Γιώργος Καλλιτεράκης αναφέρθηκε στις προοπτικές της καλλιέργειας του αβοκάντο στον Αποκόρωνα αλλά και γενικά στην Κρήτη.
Ο κ. Καλλιτεράκης τόνισε πως στην Κρήτη υπάρχει δυνατότητα για καλλιέργεια 45.000 στρεμμάτων σε ήδη αρδευόμενες εκτάσεις και σε αντικατάσταση μέρους των εσπεριδοειδών και της ελιάς. «Σε αυτή την προοπτική μαζί με σύγχρονες καλλιεργητικές μεθόδους η παραγωγή στην χώρα μας θα μπορούσε να ξεπεράσει τους 100 χιλ. τόνους» είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα σημείωσε τη σημασία δημιουργίας φορέα για τον συντονισμό όλων όσων ασχολούνται με το προϊόν αλλά και άλλων ποικιλιών αβοκάντο.
Η χρήση του χαρουπιού στην ανθρώπινη διατροφή για τις ομάδες πληθυσμού που τους ενδιαφέρει η υγιεινή διατροφή, η διατροφή χωρίς γλουτένη και η χρήση μη επεξεργασμένων ζαχάρων, επισημάνθηκε από τον γεωπόνο κ. Ιωάννη Κασαπάκη από το τμήμα αγροτικής Ανάπτυξης Χανίων. Αυτή η τάση σύμφωνα με τον κ. Κασαπάκη δημιουργεί νέες προοπτικές για την καλλιέργεια του χαρουπιού και μάλιστα αυτών των ποικιλιών πλούσιων σε ψίχα και σάκχαρα που θα συλλέγονται στο κατάλληλο στάδιο ωρίμανσης και με κατάλληλες συνθήκες φύλαξης και επεξεργασίας θα αποτελούν ασφαλή τρόφιμα ανθρώπινης κατανάλωσης.

ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Στη διάρκεια των ομιλιών της τελευταίας ημέρα του συνεδρίου, αναδείχθηκε επίσης η ανάγκη για ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης με έμφαση στις ήπιες μορφές, την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και παράλληλα τον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών διαδικασιών.
Οι τελευταίες συνεδρίες ήταν αφιερωμένες σε θέματα πρωτογενή τομέα ,τουρισμού, διαχείριση των πόρων κα.
Στους πλουτοπαραγωγικούς πόρους του Αποκόρωνα και πως αυτοί θα πρέπει να διαχειριστούν αναφέρθηκαν οι εκπαιδευτικοί του ΙΕΚ Αποκόρωνα Δήμητρα Καλλιβρετάκη, Άννα Τσίγκου, Μαρία Βοσκάκη. Ειδικότερα επισήμαναν τη σημασία για:
• Eμφαση στον εναλλακτικό τουρισμό (καταδυτικός, ορειβατικός, θρησκευτικός, φυσιολατρικός κα.) όπου διαπιστώνεται ότι ο Αποκόρωνας έχει μεγάλες δυνατότητες.
• Ανάπτυξη νέων καλλιεργειών αλλά και διατήρηση παραδοσιακών με έμφαση στην ποιότητα και στην πιστοποίηση τους. Επίσης σύγχρονες μονάδες τυποποίησης των γεωργικών αγαθών και μονάδα κομποστοποίησης για την παραγωγή φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Ανάλογες δράσεις και για τον κτηνοτροφικό τομέα.
• Συνεργασία αγροτικού-τουριστικού τομέα, αξιοποίηση τοπικών προϊόντων σε ξενοδοχειακές και άλλες τουριστικές μονάδες.
• Διαφύλαξη, ανάδειξη και προβολή-διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς με την ίδρυση Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου και ενίσχυση των αξιόλογων λαογραφικών μουσείων που υπάρχουν ήδη. Αναστήλωση και συντήρηση των ιστορικών νερόμυλων. Διάσωση ιστορικών κτηρίων.
• Περιβάλλον, δράσεις για την προστασία του από φορείς και πολίτες.
• Αναβίωση παραδοσιακών επαγγελμάτων και σύνδεση τους με το δίκτυο “Κρητικά χέρια” του ΕΒΕ Ηρακλείου για την προώθηση προϊόντων οικοτεχνίας.
• Ίδρυση και λειτουργία σχολείου Δεύτερης Ευκαιαρίας στον Αποκόρωνα.
Σε θέματα υδάτινων αποθεμάτων επικεντρώθηκε η εισήγηση του Χαράλαμπου και της Ζαμπίας Κουτσουπάκη, παρουσιάζοντας και τις προτάσεις τους για θέματα διαχείρισης των νερών. Στις εργασίες παρενέβη και η βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βάλια Βαγιωνάκη τόσο για τα θέματα διαχείρισης των νερών, όσο και για τα αγροτικά θέματα αφού παρακολούθησε τις πρωινές συνεδρίες. H βουλευτής τόνισε την ανάγκη την ανάγκη για θέματα περιβάλλοντος θα πρέπει να έχει ιδιαίτερο λόγο και ρόλο η τοπική αυτοδιοίκηση.
Τέλος σε παρέμβαση του ο Μιχάλης Ανδριανάκης μίλησε για τη σημασία της συμμετοχής του τοπικού παράγοντα σε θέματα διαχείρισης των νερών σημειώνοντας πως «αν δεν γίνονταν αυτό στη δεκαετία του ΄90 δεν θα είχε τώρα νερό ο Αποκόρωνας». Τα συμπεράσματα του συνεδρίου επεξεργάστηκαν χθες το απόγευμα και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις, ενώ θα ακολουθήσει η έκδοση των πρακτικών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα