Η ιστορία του Πολιτιστικού κινήματος του Αποκόρωνα, από το προσωπικό αρχείο του και Προέδρου του Καλλιτεχνικού Ομίλου “Ο Αποκόρωνας” ΛΕΥΤΕΡΗ ΤΣΟΥΡΑΚΗ διασώζεται σε διακόσιες σαράντα οκτώ (248) σελίδες 30Χ21 εκ., ενός βιβλίου-Άλμπουμ με τίτλο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ «Ο ΑΠΟΚΟΡΩΝΑΣ», Πεπραγμένα 1983-1992.
Xρυσή δεκαετία την χαρακτηρίζουν όσοι την έζησαν και συνεργάστηκαν, ή έγιναν μέλη, ή παρακολούθησαν τις πολυπληθείς και πολυποίκιλες εκδηλώσεις-δραστηριότητες του.
Ο Λευτέρης Τσουράκης, συνοδοιπόρος στα πολιτιστικά δρώμενα της Επαρχίας μας μετά τη μεταπολίτευση, σηματοδότησε με τη συμμετοχή του την πολιτιστική και αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας.
Παρών στη δημιουργία της Ε.Τ.ΑΝ.ΑΠ. Α.Ε. και στην οργάνωση της Α’ Παναποκορωνιώτικης Σύναξης στον Στύλο.
Συνοδοιπόροι μας πολλές δεκάδες σημαίνοντες αποκορωνιώτες και φίλοι του Αποκόρωνα, όπως:
Ο Μακαριστός αείδημος συνεπαρχιώτης μας , πρώην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίος Γαλανάκης, ο νυν αρχιεπίσκοπος Κρήτης και τότε Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Ειρηναίος Αθανασιάδης, ο με πολλές ανησυχίες δικηγόρος και νυν Γεν. Δ/ντης του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης, ο αείμνηστος Στέλιος Γ. Πανηγυράκης, Ιστορικός, πρώην Γεν. Δ/ντης Μέσης Εκπαίδευσης, ο μεγάλος Παιδαγωγός, Δάσκαλος των Δασκάλων Νίκος Πετρουλάκης, ο ιστοριοδίφης Χαράλαμπος Μπουρνάζος. Οι αείμνηστοι: Αθηνά Μπλαζουδάκη, Γεώργιος Σταυρουλάκης, Ευτύχης Μαλεφάκης, Μάρκος Ντουκάκης, Μιχάλης Γαυγιωτάκης δάσκαλος.
Η Ευμορφία Μαυρογιάννη , η Αρχιτέκτονας Μηχανικός Αιμιλία Κλάδου- Μπλέτσα Προϊσταμένη ΤΥΔΚ Χανίων, ο Προϊστάμενος Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Μιχάλης Ανδριανάκης, η Στέλλα Αλυγιζάκη. Οι πνευματικοί άνθρωποι του Αποκόρωνα, των Χανίων και της Ομοσπονδίας Αποκορωνιώτικων Σωματείων Αττικής, όλοι ορδινιάζονται για τον Αποκόρωνα.
Μαζί οι τότε βουλευτές της επαρχίας μας και των Χανίων.
Όλοι οι Πρόεδροι των τότε 34 Κοινοτήτων, όλοι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, οι ενορίες, οι υπηρεσίες που λειτουργούσαν τότε στην επαρχία, Σχολεία Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, ΑΤΕ Βάμου, Ένωση Γεωργ. Συνεταιρισμών κ.α.
Αξίζει να αναφέρω Αποκορωνιώτες όπως ο Νίκος Μαρινάκης από τις Βρύσες, ο οποίος είχε παλιννοστήσει από Αμερική και παραχώρησε στον Καλλιτεχνικό Όμιλο ολόκληρο τον 1ο όροφο νεοανεγειρόμενης πολυκατοικίας στην οδό Περίδου 10, για να στεγαστεί και τον αείμνηστο Βασίλη Τσαφαράκη, εκπρόσωπο Πολιτιστικού Συλλόγου του Κεφαλά ο οποίος πολλές φορές ερχόταν από τον Κεφαλά στα Χανιά με ταξί για να συμμετέχει στις συνεδριάσεις του ΔΣ.
Η αγάπη, το μεράκι και το ψυχικό σθένος του Λευτέρη Τσουράκη, του πρώτου πάντα μεταξύ των ίσων μελών των εκάστοτε Διοικητικών Συμβουλίων, οδήγησε τον Κ.Ο.Α. στον Κολοφώνα της δόξης του σε ευγενή άμιλλα με τα άλλα σωματεία του Νομού στο χορό και στο ριζίτικο.
Ταυτόχρονα σχεδόν με την ίδρυση του Κ.Ο.Α. λειτούργησε και το προσωρινό ΔΣ του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αγία Σοφία». Στις τριμηνιαίες συναντήσεις των Πολιτιστικών συλλόγων, οι οποίες είχαν φθάσει στον αριθμό είκοσι τέσσερα (24) συζητούνταν θέματα ενδιαφέροντα για όλο τον Αποκόρωνα και γινόταν πάντα με τη συνεργασία του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αγία Σοφία». Από τότε το ίδρυμα άρχισε να λέγεται το Σπίτι του Αποκόρωνα και Βουλή του Αποκόρωνα, όπως ήθελε το χώρο αυτό ο αείμνηστος ιδρυτής του, και όπως και σήμερα συνεχίζει να έχει αυτόν το χαρακτήρα με τις δραστηριότητες του ιδρύματος και του συστεγαζόμενου Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Αποκορωνιώτη και εκδότη των Χανιώτικων Νέων, Γιάννη Γαρεδάκη.
Τη σύσταση και λειτουργία του Κ.Ο.Α χαρακτηρίζουν εκφράσεις όπως : Μαρτυρία ζωής του πνευματικού Αποκόρωνα (Βαγγέλης Κακατσάκης) και Πρωτοπόρος ο Αποκόρωνας στον Πολιτιστικό τομέα (Αλέξανδρος Θεοδωρογλάκης) κ.α
Από τα πρώτα χρόνια άρχισαν οι ποικίλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις στα Χανιά και στον Αποκόρωνα. Ο τίτλος «Καλλιτεχνικός Όμιλος» του δίνει τη δυνατότητα να συμπεριλάβει στις δραστηριότητες του «χιλιώ λογιώ εκδηλώσεις»
Κύριες δραστηριότητες του η εκμάθηση Κρητικών χορών και Ριζίτικου τραγουδιού με εθελοντή Δάσκαλο Χορού και Ριζίτικου τον Γιώργη Σταύρου Ζουλάκη, ο οποίος άφησε οργανωμένη δική του σχολή με δεκάδες μαθητές και προσέφερε ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες του, αυτός και η οικογένεια του όλα αυτά τα χρόνια. Άρχισαν μαθήματα κρητικών χορών και ριζίτικου τραγουδιού και δημιουργήθηκαν χορευτικά συγκροτήματα (παιδικού και εφηβικού) και χορωδία Ριζίτικου τραγουδιού.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με δανεισμό των στολών από τον γνωστό τότε φωτογράφο Ευτύχιο Μαυρογένη, λάτρη της Κρητικής Μουσικής και Παράδοσης. Στη δεκαετία 1983-1992 είχαμε πλήρεις στολές παιδικού και αντρικού χορευτικού συγκροτήματος. Αλήθεια τι έγιναν οι στολές αυτές; Που βρίσκονται; Μπορεί κανείς να μας ενημερώσει; Λειτούργησε χορωδία ριζίτικου τραγουδιού και εκδόθηκαν κασέτες και δίσκος, ο οποίος κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια του Α’ παγκοσμίου Συνεδρίου Αποκορωνιωτών το 1987 .
Έγιναν πολλές εκθέσεις με συνεργασία άλλων φορέων. Έγιναν πολλές ομιλίες με διάφορα θέματα, έγιναν εκθέσεις βιβλίων και ζωγραφικής και εκθέσεις γεωργικών προϊόντων. Εκθέσεις Αποκορωνιωτών Πνευματικών Δημιουργών και άλλες. Συμμετείχε ο Κ.Ο.Α σε οργάνωση συνεδρίου μαζί με άλλους παραδοσιακούς συλλόγους, υπηρετώντας πάντοτε την Κρητική παράδοση.
Οι εκδηλώσεις επεκτάθηκαν εκτός επαρχίας, νομού και Κρήτης, σε Γαλλία (Μπορντώ) με τη βοήθεια του τότε Βουλευτή Σήφη Μιχελογιάννη, σε Βουλγαρία με τη βοήθεια του Λευτέρη Ηλιάκη, στη Θεσσαλονίκη και στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους.
Όλα αυτά προβάλλονται και διασώζονται από τη ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ, η οποία και αυτή έγραψε την δική της ιστορία για την επαρχία μας και σταμάτησε την τεράστια προσφορά της με το θάνατο του ιδρυτή της Γεωργίου Χαβρεδάκη, το Δεκέμβριο του 2011. Σημαντική ήταν η στήριξη και η προβολή του Κ.Ο.Α και από τον χανιώτικο τύπο, Χανιώτικα Νέα, Κήρυξ, Αγώνας και Χανιώτικη Ελευθεροτυπία.
Οι Αποκορωνιώτες καλλιτέχνες Κρητικής Μουσικής συνεργάστηκαν και βοήθησαν τον Κ.Ο.Α με σταθερούς εκπροσώπους τους, τον Γιώργη Γαλάνη, λύρα και Γιώργη Κουρκούνη, λαούτο.
Σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Αγία Σοφία» έγιναν επίσης εκδηλώσεις για τα νερά του Αποκόρωνα, για τις πυρκαγιές και τις αναδασώσεις, για το περιβάλλον και πολλά άλλα.
Μπορεί να γίνει έκθεση φωτογραφίας των 172 εκδηλώσεων και αφισών της χρυσής αυτής δεκαετίας του Καλλιτεχνικού Ομίλου «Ο Αποκόρωνας» 1983-1992, στον Αποκόρωνα και στα Χανιά, όπως έχουν διασωθεί από το προσωπικό αρχείο του ακούραστου προέδρου του Λευτέρη Τσουράκη.
Από ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω υπήρχε τη δεκαετία αυτή Αρχείο, αρχειοθετημένο σε ειδικούς φοριαμούς (ντουλάπες). Τι έγινε; Πού βρίσκεται; Υπάρχει συνέχεια; Μπορεί να ξαναμπεί στο προσκήνιο ο Καλλιτεχνικός Όμιλος «Ο Αποκόρωνας», τώρα, με το Δήμο Αποκορώνου, για να πρωτοπορήσει και στον τομέα της παράδοσης μαζί με το Ίδρυμα «Αγία Σοφία» και τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Κρητικής Μουσικής «Ο Χαρίλαος»; Ευχή μου και επιθυμία.