Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Καλοκαίρι χωρίς πανηγύρια;

Προβληματισμός αλλά και διάθεση συμμόρφωσης από Δημάρχους και προέδρους κοινοτήτων στον νομό Χανίων

Αρρηκτα συνδεδεμένα με την τοπική παράδοση, τη θρησκεία αλλά και την οικονομία των χωριών, τα κρητικά πανηγύρια τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί σε τμήμα της τουριστικής βιομηχανίας. Φέτος που οι “μηχανές” παραμένουν σβηστές, μετά από απόφαση της κυβέρνησης θα “σιωπήσουν” και οι λύρες, αφού η ανησυχία για την εξάπλωση του κορωνοϊού, οδήγησε σε απαγόρευση των πανηγυριών τουλάχιστον έως 31 Ιουλίου. Τα “Χανιώτικα νέα” καταγράφουν σήμερα τις πρώτες αντιδράσεις δημάρχων και εκπροσώπων τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Χανίων και της ενδοχώρας του νομού.

ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
«Προφανώς η νέα απόφαση έχει να κάνει με την άτακτη συνάθροιση σε υπαίθριους χώρους», τονίζει ο κ. Γιάννης Μαλανδράκης (φωτ.), δήμαρχος Πλατανιά, διευκρινίζοντας ότι μετά το πανηγύρι του Πέτρου και Παύλου που έγινε με την τήρηση όλων των μέτρων, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αιτήματα για παραχωρήσεις χώρων.
«Με το νέο πλαίσιο, με μια πρώτη ανάγνωση, φαίνεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλοξενία εκδηλώσεων σε ανοικτό, ελεύθερο χώρο. Πρέπει να δούμε εάν ο χώρος αυτός τηρεί τις προϋποθέσεις ακροαμάτων/θεαμάτων σύμφωνα με την εγκύκλιο του γενικού γραμματέα τουρισμού – πολιτισμού και στην περίπτωση αυτή ο διοργανωτής θα πρέπει να αποδείξει ότι τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας» τονίζει.
«Τα πανηγύρια έχουν καθιερωθεί ως ένα γεγονός το οποίο έχει πολλαπλή σημασία. Για μία περιοχή, για ένα απομακρυσμένο χωριό είναι ζωή, είναι οι άνθρωποι που έρχονται στο χωριό τους εκείνη την περίοδο και είναι ένα σημείο ταυτότητας γι’ αυτούς. Ένα θρησκευτικό πανηγύρι, ένα ιστορικό γεγονός, μια γιορτή η οποία γίνεται. Συγχρόνως είναι μια οικονομική ανάσα για τους φορείς που προσπαθούν να διατηρήσουν πολιτισμό, όπως οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι. Και τρίτον δίνεται η ευκαιρία στις νεώτερες γενιές να γνωρίζουν την ταυτότητα των γονιών τους, των οικογενειών τους και τα σημεία αναφοράς τους. Αυτό που λέμε λοιπόν πανηγύρι δεν είναι τόσο μικροσκοπικό, έχει ένα μεγαλύτερο εύρος και έτσι πρέπει να το βλέπουμε, αυτή είναι η πραγματικότητα» επισημαίνει ο κ. Μαλανδράκης.

ΔΗΜΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ
Την πρόθεση του να σεβαστεί την απόφαση αλλά και τις παραδόσεις της περιοχής, μεταφέρει ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης (φωτ.): «Ως δήμαρχος σε έναν Δήμο που πρεσβεύει την παράδοση και που και ο ίδιος εγώ εμπνέομαι από αυτήν, μου είναι πολύ δύσκολο να πάρω μια απόφαση και να απαγορεύσω ένα παραδοσιακό πανηγύρι όπως του Προφήτη Ηλία, όπου λίγοι βοσκοί μαζεύονται σε ένα ξωκλήσι και προσφέρουν λίγα πρόβατα στους προσκυνητές που ανεβαίνουν σε υψόμετρο 2.000 να ανάψουν ένα κερί και να πάρουν δύναμη» αναφέρει και προσθέτει: «Από την άλλη πλευρά θα πρέπει όλοι να παίρνουμε τα ενδεικνυόμενα εκείνα μέτρα και να σεβόμαστε τις αποφάσεις των ειδικών για να αποφύγουμε καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε απρόβλεπτα γεγονότα».

ΔΗΜΟΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ
«Έχουμε ξεκάθαρη θέση ότι πρέπει να ακολουθούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα» αναφέρει ο δήμαρχος Κισσάμου, Γιώργος Μυλωνάκης (φωτ.) και προσθέτει: «Όσο κι αν αυτή η απόφαση μπορεί να μην μας αρέσει, αναγκαστικά θα προσαρμοστούμε». Μάλιστα, όπως συμπληρώνει, στον Δήμο δεν έχουν κατατεθεί αιτήματα για παραχωρήσεις χώρων, ενώ λίγα πανηγύρια προγραμματίζονταν να γίνουν φέτος αφού ήδη οι πολιτιστικοί σύλλογοι και ο κόσμος είχε καταλάβει ότι οι συνθήκες είναι διαφορετικές.
Οι Δήμαρχοι Σφακίων και Καντάνου/Σελίνου, δεν θέλησαν να κάνουν κάποιο σχόλιο, μέχρι να ενημερωθούν αναλυτικά για το περιεχόμενο της απόφασης και να δουν σε ποιο βαθμό επηρεάζει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις στις περιοχές τους.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ

 

• Στην Αγία Μαρίνα, ήδη αποφασίστηκε η αναβολή του πανηγυριού που ήταν προγραμματισμένο για το βράδυ της Πέμπτης, με γνωστό Κρητικό καλλιτέχνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν γίνει ήδη 300 κρατήσεις ενώ πέρυσι, εκτιμάται ότι πέρασαν από την εκδήλωση περίπου 2.500 άτομα. «Αναγκαστικά πρέπει να σεβαστούμε την απόφαση. Θα προσπαθήσουμε να το μεταφέρουμε για τέλη Αυγούστου» τονίζει ο πρόεδρος του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας, Αρης Σοϊλεντάκης (φωτ.).
«Είχαμε σκοπό να τηρηθούν όλα τα μέτρα, δηλαδή έξι άτομα σε κάθε τραπέζι και αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών. Είχαμε διαμορφώσει και 4-5 μικρές πίστες σε διάφορα σημεία του γηπέδου, ώστε να μην δημιουργηθεί συνωστισμός» αναφέρει και εκτιμά πως «η απώλεια θα είναι μεγάλη ειδικά για την ομάδα του Γρανίτη που ενισχύεται σημαντικά από αυτήν την εκδήλωση. Το πλήγμα θα είναι μεγάλο και για τους καλλιτέχνες αλλά και για τον κόσμο της περιοχής όμως που είχε μεγάλη ανάγκη για διασκέδαση.

• Στη Σούδα, την παραμονή της εορτής της Αγίας Παρασκευής, θα προσφερθεί κέρασμα στον περίβολο του ναού, στο Πλατάνι. «Δυστυχώς, τα πανηγύρια ήταν το πιο εύκολο για την Κυβέρνηση, χωρίς να χάσει χρήματα. Την ίδια ώρα, οι συναυλίες επιτρέπονται, αρκεί σου λέει να μην έχεις τραπέζια. Θεωρούμε πως η απόφαση είναι λάθος. Έπρεπε να γίνονται τοπικές απαγορεύσεις, αναλόγως με τα κρούσματα, όπως είχαν πει αρχικά και όχι πανελλαδικά. Αναγκαστικά θα το σεβαστούμε αλλά τα πανηγύρια είναι τουριστικό και πολιτιστικό προϊόν για την περιοχή μας, θεωρούμε πως είναι λάθος» τονίζει ο πρόεδρος του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας Σούδας, Δημήτρης Κλωθάκης (φωτ.). Όπως εξηγεί, τα έσοδα του πανηγυριού, συντηρούν σχεδόν αποκλειστικά τις δράσεις του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου.

• Στα Περβόλια, ο πρόεδρος του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας, Πέτρος Μιχαηλίδης (φωτ.), μεταφέρει τον προβληματισμό του για την ακύρωση του πανηγυριού: «Δυστυχώς αυτή η απόφαση δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα και στην ομάδα, αφού μέσω του πανηγυριού μπορούσε να έχει σημαντικά έσοδα με νόμιμο τρόπο αλλά και για τον πολιτιστικό σύλλογο που συνεχίζει ένα σημαντικό έργο με ονοματοδοσίες οδών, κρήνες, πλατείες. Στα Περβόλια εξάλλου γινόταν ένα όμορφο, ήπιο γλέντι, χωρίς ακρότητες και δεν θα δυσκολευόμασταν να συμμορφωθούμε με τα πρωτόκολλα. Η απόφαση πάρθηκε για τη δημόσια υγεία αλλά κάθε βράδυ βλέπουμε ότι υπάρχει συνωστισμός στα καταστήματα. Εκεί δηλαδή δεν υπάρχει πρόβλημα; Ή σε κέντρα δεξιώσεων; Δεν καταλαβαίνουμε ακριβώς το σκεπτικό με το οποίο λειτούργησαν» μας λέει.

• Στις Μουρνιές, στο ίδιο μήκος κύματος, μετά την ακύρωση του πανηγυριού, ο πρόεδρος συμβουλίου τοπικής κοινότητας Μιχάλης Σχοινάς (φωτ.), τονίζει: «Είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών, διαφορετικά θα επερχόταν το χάος. Βέβαια το πανηγύρι ήταν σημαντικό για την περιοχή μας, ειδικά για την ομάδα του “Μινωταύρου” καθώς αθλητικά σωματεία βιώνουν πολύ δύσκολες καταστάσεις. Όμως πιστεύω πως προέχει η ασφάλεια και η υγεία των συνανθρώπων μας. Και με αυτήν την έννοια, η απόφαση ήταν επιβεβλημένη αφού απ’ ό,τι λένε οι ειδικοί, υπήρχε κίνδυνος να εξαπλωθεί ο ιός.

• Στο Αρώνι, για τον εορτασμό του Προφήτη Ηλία στα Καθιανά και της Αγίας Παρασκευής στο Πυθάρι Ακρωτηρίου, προγραμματίζονται πανηγυρικοί εσπερινοί στον περίβολο των ιερών ναών. Το μεγάλο πανηγύρι της Παναγίας μπαίνει “στον πάγο” μέχρι νεωτέρας. Η Μαρία Στρατουδάκη (φωτ.), πρόεδρος του συμβουλίου δημοτικής κοινότητας Αρωνίου τονίζει: «Οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής μας, δέχονται την απόφαση και θα συμμορφωθούν με τα μέτρα, γιατί θεωρούν πως είναι στην σωστή κατεύθυνση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα