Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Καλοκαίρι γεμάτο ταξίδια στην ιστορία της Τυπογραφίας

Πόλος έλξης τουριστών, από κάθε γωνιά του πλανήτη, ήταν και φέτος το μοναδικό στην Ελλάδα “Μουσείο Τυπογραφίας”. Επισκέπτες από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Ρωσία, τις Η.Π.Α., την Αγγλία, την Ταϊβάν, την Πορτογαλία, το Κουβέιτ, τη Σαουδική Αραβία, την Ινδία, το Αμπου Ντάμπι, τον Καναδά, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Αυστραλία, τη Νορβηγία, τη Δανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Αρμενία και πολλές ακόμα χώρες του κόσμου, έφτασαν στο Μουσείο Τυπογραφίας και ξεναγήθηκαν στην ιστορία της εφεύρεσης που άλλαξε τον κόσμο!
Κάποιοι από αυτούς, είχαν βάλει την επίσκεψη του Μουσείου Τυπογραφίας στην “ατζέντα” με τα πράγματα που θα ήθελαν να κάνουν στην Κρήτη, προτού καν ξεκινήσουν το ταξίδι τους στην Ελλάδα. Αλλοι “ανακάλυψαν” το Μουσείο, σερφάροντας στο Ιντερνετ, όταν έφτασαν στο νησί. Και κάποιοι άλλοι, κουβαλώντας μαζί τους ιδιαίτερες ιστορίες, είχαν αποφασίσει το ταξίδι τους στα Χανιά, με πρωταρχικό σκοπό να έρθουν στο Μουσείο.

Για μια παλιά φωτογραφία…
Ενας από αυτούς, συνταξιούχος Κρητικός, που από πολύ μικρός μετανάστευσε στην Αυστραλία, ήρθε μετά από χρόνια στα Χανιά και επισκέφθηκε το Μουσείο. Μπαίνοντας μέσα, μαζί με τη γυναίκα του, στέκονταν σε κάθε μηχάνημα και όταν φτάσαμε στον πάγκο στοιχειοθεσίας, κάρφωσε το βλέμμα του σε μια παλιά φωτογραφία ενός τυπογραφείου στα Χανιά. «Αυτός που βλέπεις εδώ, είναι ο αδελφός μου», μου είπε. «Και αυτός είμαι εγώ. Πολλά – πολλά χρόνια πριν. Παρακολουθούσα τυχαία ένα τηλεοπτικό αφιέρωμα για το Μουσείο Τυπογραφίας και ξαφνικά είδα στον τοίχο αυτή τη φωτογραφία. Εμένα και τον αδελφό μου στο τυπογραφείο. Και αποφάσισα πως φέτος πρέπει οπωσδήποτε να κάνω αυτό το ταξίδι και να δω τη φωτογραφία από κοντά». Αφού φωτογραφήθηκε με φόντο τη συγκεκριμένη φωτογραφία, περιηγήθηκε στο Μουσείο και φεύγοντας, δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή του. «Να πεις εκ μέρους μου ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους που έφτιαξαν αυτό το Μουσείο. Είναι μοναδικό, είναι πραγματικά σπουδαίο. Εδώ μέσα βλέπεις μηχανήματα που θα είχαν ριχτεί στα σκουπίδια και θα είχαν χαθεί. Πραγματικά μπράβο και καλή συνέχεια».

Eνα ιδιαίτερο δώρο γάμου
Η Σάνον, ερασιτέχνης τυπογράφος και βιβλιοδέτρια, με τον σύζυγό της Κένι ταξίδεψαν από το Γουισκόνσιν των Η.Π.Α. στα Χανιά και η πρώτη τους στάση ήταν το Μουσείο Τυπογραφίας. Η αγάπη της Σάνον για την τυπογραφία και την ιστορία της κράτησε το ζευγάρι στο Μουσείο για περίπου τρεις ώρες και μετά την ξενάγηση, η κοπέλα μου είπε πως το ταξίδι αυτό, ήταν εν μέρει, κομμάτι του γαμήλιου δώρου της από τον Κένι. «Ο Κένι, γνωρίζοντας πως λατρεύω την τυπογραφία, μου έκανε πριν λίγους μήνες δώρο γάμου ένα μικρό τυπογραφικό πιεστήριο. Και σήμερα, ως… προέκταση του δώρου ήρθαμε εδώ για να δούμε από κοντά όλα αυτά τα μαγευτικά μηχανήματα. Παρότι ζούμε στις Η.Π.Α., δεν έχω εντοπίσει στη χώρα μου αντίστοιχο Μουσείο και είστε πολύ τυχεροί που έχετε εδώ αυτόν τον υπέροχο χώρο. Στην Αμερική υπάρχουν εκθέσεις με μεμονωμένα μηχανήματα, αλλά ούτε μπορεί κανείς να τα χρησιμοποιήσει, ούτε -τα περισσότερα- είναι λειτουργικά όπως τα δικά σας. Είναι πολύ διαφορετικό να βλέπεις μια “απρόσωπη” και “κρύα” έκθεση μηχανημάτων και αλλιώς να συμμετέχεις ενεργά και εσύ».

Από το κρουαζιερόπλοιο στο Μουσείο!
Δυο ζευγάρια Καναδών, που έκαναν κρουαζιέρα στο Αιγαίο, άδραξαν την ευκαιρία και αμέσως μόλις το κρουαζιερόπλοιό τους έριξε άγκυρα στη Σούδα, εκμεταλλεύτηκαν την ελάχιστη ώρα που είχαν ελεύθερη στα Χανιά για να επισκεφθούν το Μουσείο. «Είχαμε διαβάσει στο tripadvisor κριτικές για το Μουσείο, όλες τόσο ενθουσιώδεις και ξεχωριστές και απλά έπρεπε να έρθουμε να το δούμε από κοντά. Παρότι έχουμε μόλις 6 ώρες στη… στεριά, είμαστε σίγουροι πως είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε στην πόλη», είπαν φτάνοντας. Μετά την ξενάγηση και οι 4 επέμεναν να μάθουν ποιος έφτιαξε «αυτόν τον σπουδαίο χώρο». «Να μεταφέρεις στον κ. και την κα Γαρεδάκη πολλά – πολλά ευχαριστώ. Το Μουσείο αυτό είναι πολλά παραπάνω από μοναδικό. Διαφυλάσσει και παρουσιάζει την ιστορία μιας τέχνης για την οποία τελικά γνωρίζουμε ελάχιστα. Ευχόμαστε ολόψυχα να συνεχίσετε την εξαιρετική δουλειά που κάνετε και κάθε χρόνο να πλουτίζετε τους χώρους με νέα εκθέματα».
Και οι ιστορίες δεν τελειώνουν εδώ. Οικογένειες με μικρά παιδιά επισκέπτονταν το Μουσείο για να ανακαλύψουν από… κοντά την ιστορία της λαμπρότερης εφεύρεσης -ίσως- όλων των εποχών.
Γονείς που διάβασαν για το Μουσείο και τις διαδραστικές ξεναγήσεις έβαλαν στο “πρόγραμμα” των καλοκαιρινών εξορμήσεων το Μ.Τ. και μαζί με τα πιτσιρίκια τους  τύπωσαν και γνώρισαν τη  θαυμαστή εφεύρεση του Γουτεμβέργιου. Φοιτητές που ταξίδευαν με low budget από χώρες της Ευρώπης -και όχι μόνο- δεν παρέλειψαν να περάσουν από το Μουσείο και να ξεναγηθούν στην ιστορία και την εξέλιξη της τυπογραφίας. Ακόμα και μεμονωμένοι επισκέπτες, που αγαπούν να ταξιδεύουν μόνοι, πέρασαν από το Μουσείο και απόλαυσαν ένα πρωινό γεμάτο… τυπογραφία.
Φεύγοντας, έγραψαν όλοι τους λίγα λόγια για την εμπειρία που είχαν στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου. Ενα βιβλίο που δεν σταματά να γεμίζει με λέξεις, ευχές και “ευχαριστώ”, σε όλες τις γλώσσες του κόσμου!

Πολιτιστικές δράσεις σε πείσμα της κρίσης
Από το καλοκαιρινό πρόγραμμα του Μ.Τ. δεν θα μπορούσαν βεβαίως να λείπουν οι πολιτιστικές δράσεις και τα δρώμενα. Σε μια εποχή κρίσης και διάχυτης απογοήτευσης, όπου ο πολιτισμός κινδυνεύει επικίνδυνα να παραγκωνιστεί, το Μ.Τ.  συνεχίζει να διοργανώνει και να προσφέρει στους επισκέπτες, αλλά και τους πολίτες, των Χανίων επιλεγμένες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.

Δεύτερος Διεθνής Διαγωνισμός Αφίσας
Ειδικότερα, φέτος το καλοκαίρι, το Μουσείο διοργάνωσε τον δεύτερο διεθνή διαγωνισμό αφίσας, έναν διαγωνισμό που ξεκίνησε πρώτη φορά πέρσι και γνώρισε τεράστια επιτυχία. Διακόσιες δεκατέσσερις συμμετοχές από κάθε γωνιά του πλανήτη τίμησαν φέτος το Μουσείο, που στις 2 Αυγούστου, σε μια μεγάλη γιορτή για την τυπογραφία, βράβευσε τους 30 καλύτερους δημιουργούς και τα έργα τους. Αρκετοί από τους νικητές ταξίδεψαν από όλη την Ελλάδα για να παραβρεθούν στη βράβευση, όπως και τα δύο “διεθνή” μέλη της κριτικής επιτροπής, ο Γεράσιμος Λεωνίδας, καθηγητής Τυπογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Reading, στην Αγγλία και ο Κλήμης Μαστορίδης, καθηγητής Τυπογραφίας και Γραφικής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

“Αναφορά στον Γκρέκο” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ.
Την Παρασκευή 21 Αυγούστου, στο πάντα φιλόξενο αμφιθέατρο του Μουσείου Τυπογραφίας, παρουσιάστηκε η παράσταση “Αναφορά στον Γκρέκο”, από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. Ο Τάκης Χρυσικάκος, στον ρόλο του Καζαντζάκη, καθήλωσε τους θεατές, ανάμεσά τους και αγγλόφωνους επισκέπτες, που θέλησαν να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση, παρότι ήταν στα ελληνικά!  Την παράσταση “χάρισε” στο Μουσείο Τυπογραφίας το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. και ο καλλιτεχνικός του διεθυντής Μιχάλης Αεράκης. Ηταν μια από τις 4 τιμητικές παραστάσεις με δωρεάν είσοδο που δόθηκαν το καλοκαίρι (σ.σ: η πρώτη ήταν στις Βρυξέλλες, για τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η δεύτερη έγινε στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη, η τρίτη  στο Μουσείο Τυπογραφίας και η τελευταία στη Γαύδο).

Χειμερινό ωράριο λειτουργίας
Το Μουσείο Τυπογραφίας θα είναι ανοιχτό για το κοινό -κατά τη χειμερινή περίοδο- κάθε Κυριακή από τις 10 π.μ. μέχρι και τις 3 μ.μ., αλλά και κατόπιν ραντεβού.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2821051003, 6974020861, 6977293283.
Email: info@typography-museum.gr και typographymuseum@gmail.com
Για περισσότερες πληροφορίες και για όλα τα νέα του Μουσείου, τις εκδηλώσεις, τις δράσεις και τα προγράμματα επισκεφθείτε το site του Μ.Τ. www.typography-museum.gr και την σελίδα του Μουσείου στο facebook, www.facebook.com/MouseioTypographias.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα