Τους πρωτοετείς φοιτητές των Σχολών του Πολυτεχνείου Κρήτης καλωσόρισαν η πρυτανική αρχή, οι κοσµήτορες και καθηγητές του Πολυτεχνείου, δίνοντας τους όλες τις πληροφορίες για να ενταχθούν στο νέο τους εκπαιδευτικό “σπίτι” και να γνωρίσουν την ταυτότητα και τις δυνατότητες του Iδρύµατος.
Ο αντιπρύτανης Ακαδηµαϊκών Υποθέσεων, ∆ιά Βίου Μάθησης και Εξωστρέφειας Φώτιος Κανέλλος και οι Κοσµήτορες των Σχολών, Μηχανικών και ∆ιοίκησης Μιχάλης ∆ούµπος, Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Εµµανουήλ Στειακάκης, Χηµικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Πέτρος Γκίκας και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Αλέξανδρος Βαζάκας, καλωσόρισαν τους πρωτοετείς φοιτητές, συγχαίροντας τους για την επιτυχία τους στο Πολυτεχνείο Κρήτης, το οποίο όπως επισηµάνθηκε είναι ένα: «Νέο, µικρό και δυναµικό πανεπιστήµιο µε ξεκάθαρη αποστολή, να εκπαιδεύει άρτια καταρτισµένους µηχανικούς, να δηµιουργεί νέα γνώση προς όφελος της κοινωνίας και να επιδιώκει την Αριστεία στην εκπαίδευση και την έρευνα».
Το Πολυτεχνείο Κρήτης, που ιδρύθηκε το 1977 είναι ένα από τα 2 τεχνολογικά ιδρύµατα της χώρας, µε 5 σχολές Μηχανικών, 5 προπτυχιακά προγράµµατα, πάνω από 16 µεταπτυχιακά προγράµµατα, που σήµερα έχει 7.042 φοιτητές προπτυχιακούς, 599 µεταπτυχιακούς φοιτητές και 222 υποψήφιους διδάκτορες. Για τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες λειτουργούν 124 καθηγητές, 95 εργαστηριακοί και 133 διοικητικοί υπάλληλοι.
Όπως αναφέρθηκε στους πρωτοετείς, από ιδρύσεως του έως και σήµερα, το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει ως απόφοιτους 7.185 µηχανικούς και συγκεκριµένα, 2.495 Μηχανικούς Παραγωγής και ∆ιοίκησης, 1001 Μηχανικούς Ορυκτών Πόρων, 1.820 Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς και Μηχανικούς υπολογιστών, 1.040 Χηµικούς Μηχανικούς και Μηχανικούς Περιβάλλοντος, 829 Αρχιτέκτονες Μηχανικούς.
Ο αντιπρύτανης κ. Κανέλλος, κάλεσε του πρωτοετείς να έχουν συνέπεια στους κύκλους των σπουδών τους, να είναι επιµελείς, να παρακολουθούν µαθήµατα και εργαστήρια και να ζήσουν τη φοιτητική τους ζωή, η οποία όπως είπε έχει και ενδιαφέρον και ποικιλία. Οι φοιτητές εκτός από τους τοµείς, τις σπουδές, τις υπηρεσίες και την οργάνωση του ιδρύµατος, ενηµερώθηκαν για τις φοιτητικές οµάδες που λειτουργούν και αφορούν τόσο σε εκπαιδευτικά θέµατα, όσο και σε πολιτισµό, καλλιτεχνικές, αθλητικές και άλλες δραστηριότητες.
Μιλώντας τα ”Χ.Ν.” µε πρωτοετείς φοιτητές, έγιναν δέκτες του προβληµατισµού τους, αναφορικά µε το ύψος των ενοικίων, το κόστος ζωής και τους χρόνους µεταφοράς από την πόλη στο Πολυτεχνείο, ζητήµατα µε τα οποία ήρθαν απότοµα αντιµέτωποι. Είπαν επίσης ότι εύχονται, να µπορέσουν να οργανώσουν τη νέα ζωή τους, γρήγορα και να τους δοθεί η δυνατότητα, αν χρειαστεί, να εργαστούν για να µπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος ζωής.