Ζώντας στην καρδιά της Μεσογείου, στον ευλογημένο τόπο των Θεών, με τα μοναδικής νοστιμιάς καλούδια του τόπου μας, έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε γεύσεις που ούτε στα όνειρά τους δεν έχουν φανταστεί οι χιλιάδες επισκέπτες μας.
Αλλωστε, το μοναδικό μικροκλίμα της περιοχής και το ανάγλυφο του εδάφους είναι η αιτία της ανυπέρβλητης νοστιμιάς καθώς είναι νοτισμένα με την αύρα της θάλασσας και τη μανία του Αιόλου καθώς ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος τα περιβάλλει και τα καλλιεργεί με αγάπη. Είναι γνωστό ότι προϊόντα αντίστοιχα με τα τοπικά που παράγονται στο εξωτερικό δεν συγκρίνονται στη γεύση, στο χρώμα και στην εμφάνιση. Οι άνθρωποι που ταξιδεύουν συχνά στο εξωτερικό το γνωρίζουν από πρώτο χέρι καθώς γνωρίζουν τι γεύση έχουν τα λαχανικά, τα φρούτα, τα τυροκομικά, το μέλι, τα βότανα και το μοναδικό κρασί ιδιαίτερα αυτό που προέρχεται από τις αρχέγονες ποικιλίες, με κορωνίδα όλων των προϊόντων, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Η Κρήτη είναι ένας παράδεισος αυθεντικών προϊόντων και γεύσεων. Ας το συνειδητοποιήσουμε όλοι, επαγγελματίες, εστιάτορες, μάγειροι και ιδιώτες ότι η χρήση φρέσκων εποχικών προϊόντων είναι μονόδρομος για την προβολή της τοπικής κουζίνας καθώς είναι πλούσια σε διατροφική αξία και ποικιλία προϊόντων, καλύπτοντας έτσι τις απαιτήσεις μιας σύγχρονης κουζίνας.
Για εμάς, η βαριά βιομηχανία είναι η παραγωγή τροφίμων σε μικρές ποσότητες, συγκριτικά με άλλες αχανές χώρες και ο τουρισμός. Αν τα χειριστούμε αυτά τα δύο πράγματα συνετά και με συνεργασίες, μπορούν οι εξαγωγές να αυξηθούν, όπως και ο τουρισμός, με τους επισκέπτες τουρίστες να έρχονται πολλές φορές στην πατρίδα μας.
Ενα πρόσφατο παράδειγμα από την επίσκεψή μου στη Σαγκάη: Ζευγάρι Κινέζων που είχαν επισκεφτεί πέρυσι την Κρήτη με πλησίασαν και μου διηγούνταν πόσο όμορφα πέρασαν καθώς μου έδειχναν φωτογραφίες από τα Χανιά. Εβαλαν στο πιάτο τους σαλάτα δυο φορές και τις δυο με μπόλικο ελαιόλαδο, που μας είχε χορηγήσει η Terra Creta.
Αλλωστε, το παράδειγμα το έχουμε στην πόλη μας, γνωστό εστιατόριο που χρησιμοποιεί τοπικές πρώτες ύλες βραβεύεται για πολλοστή φορά με Χρυσό Σκούφο.
* Chef Μ.Α.Ι.Χ
Μέλος του Δ.Σ του Δικτύου
Κρητικής Γαστρονομίας