Καμία ενημέρωση για το θέμα του κορωνοϊού δεν έχει γίνει από αρμόδιο φορέα στο αεροδρόμιο Χανίων, ούτε έχουν ληφθεί, μέχρι τώρα, ιδιαίτερα μέτρα.
Μάλιστα, το ιατρείο του αεροδρομίου παραμένει με μία μόνο οργανική θέση γιατρού με αποτέλεσμα τις περισσότερες ώρες της εβδομάδας να μη λειτουργεί.
Και αυτό, παρά το γεγονός ότι από τις 25 Μαρτίου θα αρχίσουν οι διεθνείς πτήσεις, λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου, με το αεροδρόμιο να μπαίνει σε 24ωρη λειτουργία.
Στο ιατρείο τη διαχείριση του οποίου έχει το Κέντρο Υγείας Βάμου και τη διοίκηση η 7η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Κρήτης δεν υπάρχει ούτε νοσηλευτής. Ούτε έχει έρθει νέος εξοπλισμός, όπως μάσκες, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Χθες, στο ιατρείο του αεροδρομίου, συναντήσαμε τη μοναδική γιατρό, επιμελήτρια Α’ Γενικής Ιατρικής, Αναστασία Μαυρογένη, της οποίας εδώ και εννέα χρόνια η οργανική της θέση είναι στο χώρο του αερολιμένα Χανίων.
Απαντώντας σε ερώτηση των “Χανιώτικων νέων” για το θέμα του κορωνοιού, η κα Μαυρογένη ανέφερε ότι «δεν υπάρχει ακόμα καμία επίσημη ενημέρωση, ούτε προμήθειες έχουμε λάβει, ούτε στολές, ούτε μάσκες προστασίας, ούτε φάρμακα. Προς το παρόν έχουμε αποθεματικά φάρμακα, από ό,τι προυπήρχε».
Η ίδια, δεδομένου ότι από τον επόμενο μήνα ξεκινούν απευθείας πτήσεις, σημείωσε ότι «κάποιο ύποπτο κρούσμα ενδεχομένως να υπάρξει».
Αυτή τη στιγμή και μέχρι την έναρξη της σεζόν, οι πτήσεις είναι μόνο από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάφο Κύπρου.
Ωστόσο, δεν υπάρχει μέχρι τώρα μεγαλύτερη ετοιμότητα στο αεροδρόμιο.
«Δεν έχουμε ενημερωθεί επίσημα. Και εμείς ό,τι μαθαίνουμε είναι από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και από μόνοι μας», σημειώνει η γιατρός.
ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗ
Οσο για το ιατρείο του αεροδρομίου δεν καλύπτεται επαρκώς. Οπως αναφέρει η κα Μαυρογένη, «είμαι μόνη μου, υπάρχει μόνο μία οργανική θέση η οποία καλύπτεται πρωινό ωράριο. Επίσης κέντρο εφημεριών μου είναι το Κέντρο Υγειας Βάμου που καλύπτω εκεί κάποιες εφημερίες. Που σημαίνει ότι τις ημέρες των ρεπό δεν έρχομαι στο ιατρείο. Δηλαδή, μία ή δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να απουσιάζω».
Ετσι, το ιατρείο, το οποίο δεν διαθέτει ούτε νοσηλευτή, «μπορεί να καλυφθεί τρεις ή τέσσερις μέρες την εβδομάδα από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Δεν υπάρχει δεύτερη οργανική θέση ενώ το αεροδρόμιο λειτουργεί σε 24ωρη βάση το καλοκαίρι».
«Ουτε έχει νοσηλευτική κάλυψη. Εν τω μεταξύ, καλούμε τακτικά και από τον πιλότο του αεροσκάφους όταν υπάρχει κάποιος ασθενής με περιστατικό σε αεροπλάνο και είμαι μόνη εδώ, οπότε δεν έχω καμία βοήθεια από κανέναν», συμπληρώνει η κα Μαυρογένη.