Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

“Καμπανάκι” για την ελαιοπαραγωγή από τις χημικές αναλύσεις

Αυξημένη υπολειμματικότητα στο φετινό παραγώμενο ελαιόλαδο δείχνουν τα στοιχεία από τις χημικές του αναλύσεις, με τους αρμόδιους να εφιστούν την προσοχή σε παραγωγούς, τυποποιητές, ελαιουργούς αλλά και στις ελεγκτικές υπηρεσίες.
Ποιοτικά ζητήματα στο παραγώμενο ελαιόλαδο τέθηκαν στη χθεσινή ημερίδα της Περιφέρειας Κρήτης στα Χανιά.

Στην ημερίδα με θέμα “Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ”Κρήτη”, ο πράσινος χρυσός του νησιού μας” της Περιφέρειας Κρήτης, τέθηκε το ζήτημα της υπολειμματικότητας. Η χημικός σε εργαστήρι αναλύσεων ελαιολάδου κα Άννα Γαλλιάκη ρωτήθηκε σχετικά από τα “Χ.ν.” για το αν φέτος διαπιστώνεται αυξημένη υπολειμματικότητα στο ελαιόλαδο και από φυτοφάρμακα που είναι απαγορευμένα στην Ελληνική αγορά. «Αυτές οι εικόνες υπάρχουν και θα υπάρχουν όσο ο κόσμος δεν χρησιμοποιεί εγκεκριμένα σκευάσματα τα οποία προτείνει το Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης. Είναι πολύ εύκολο να μπει κάποιος στη σελίδα του Υπουργείου και να ενημερωθεί για τις δραστικές ουσίες που νόμιμα κυκλοφορούν στην αγορά» απάντησε η χημικός συμπληρώνοντας πως τα περιστατικά όπου παρουσιάζονται αυξημένες υπολειμματικότητες «φέτος είναι περισσότερα σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Αυτά τα φαινόμενα συμβαίνουν και ξανασυμβαίνουν δεν τα συναντούν πρώτη φορά όσοι ασχολούνται με το ελαιόλαδο εδώ και χρόνια». Η ίδια εξήγησε πως τα λάδια με υπολειμματικότητα δεν θα πρέπει να κυκλοφορήσουν με κανένα τρόπο στην αγορά.

ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ

Για το θέμα της ποιότητας ρωτήθηκε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή τομέα κ. Ειρήνη Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη. «Δεν είναι η αναμενόμενη φέτος γιατί μετά τον Οκτώβριο που σταμάτησε τους ψεκασμούς η Περιφέρεια Κρήτης στην πραγματικότητα οι παραγωγοί καλούνταν να ψεκάσουν ξανά γιατί επικράτησαν υψηλές θερμοκρασίες που δεν βοήθησαν στην ποιότητα του ελαιολάδου. Σε πολλές περιπτώσεις η απόδοση του ελαιόκαρπου ήταν πολύ μικρή αποτέλεσμα και των καιρικών συνθηκών. Φέτος ήταν πρώτη χρονιά που ήταν εναντίον μας ο καιρός».

Για το αν είναι ικανοποιημένη από τον τρόπο εκτέλεσης της δακοκτονίας με δεδομένη τη μεγάλη μείωση στη χρηματοδότηση της που έχει οδηγήσει σε πολλές περιπτώσεις στον ψεκασμό μόνο όπου μπορεί να κινηθεί τρακτέρ η κα Χουδετσανάκη απάντησε ότι «η αλήθεια είναι πως πολύ κόσμος λέει πως δεν είναι ευχαριστημένος αλλά πέρυσι με αυτήν τη δακοκτονία η Κρήτη πέτυχε μετά από 30 χρόνια να παράξει 130.000 τόνους ελαιολάδου. Μήπως θα πρέπει όλοι να συνδράμουμε στο έργο; Και οι παραγωγοί και η Περιφέρεια και οι εργολάβοι να συνειδητοποιηθούν; Υπήρξε ένα πολύ “σφιχτό” σύστημα πέρυσι και πραγματικά δεν χάθηκε ούτε ένα κιλό ελαιόλαδου μήπως θα πρέπει να αξιοποιούμε αυτά που έχουμε και αν αργότερα έχουμε καλύτερα μέσα να τα αξιοποιήσουμε επίσης;». Στο πώς η παράδοση μπορεί να συμπορευτεί με την ποιότητα στην παραγωγή ελαιολάδου αναφέρθηκε ο κ. Μανώλης Καρπαδάκης αντιπρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, εμπειρογνώμονας στην παραγωγή και ελαιοποίηση ποιοτικού ελαιολάδου. Υπογράμμισε τη σημασία του μοντέλου συνεργασίας του παραγωγού με τον ελαιοτριβέα ώστε να είναι επωφελές και για τους δύο και για τη σχέση εμπιστοσύνης που θα πρέπει
να αναπτυχθεί μεταξύ τους. Για την φετινή ποιότητα σχολίασε πως «όπως κάθε χρονιά έχουμε παρτίδες πολύ καλές ή λιγότερες καλές είτε λόγω καιρικών συνθηκών είτε φυτοπροστασίας» ενώ απέδωσε τα όποια προβλήματα είτε στην ελλιπή δακοκτονία ή στα καιρικά φαινόμενα.

ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τον Ιανουάριο εκτιμά η Περιφέρεια πως θα ξεκινήσει το πρόγραμμα εκπαίδευσης για την παραγωγή ποιοτικού ελαιόλαδου. Το πρόγραμμα θα υλοποιείται ανά Δήμο σε όλη την Κρήτη και θα αφορά παραγωγούς, ελαιουργούς, τυποποιητές, ξεναγούς κα. Θα γίνει σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα- Ινστιτούτο Ελίας για τα Χανιά, το ΕΛΜΕΠΑ και άλλους φορείς ώστε «να προάγουμε τον “χρυσό” της Κρήτης με καλύτερη ποιότητα και πρακτικές που οδηγούν στην ορθολογική διαχείριση του ελαιολάδου» εξήγησε η κ. Χουδετσανάκη. Την ημερίδα χαιρέτισαν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ν. Καλογερής, ο αντιδήμαρχος Γ. Νικηφοράκης.

ΠΓΕ Ελαιόλαδο Κρήτη

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται το αίτημα της Περιφέρειας Κρήτης και Συνεταιρισμών για την αναγνώριση του ελαιολάδου της Κρήτης ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. «Εδώ και ενάμιση χρόνο έχουν σταλεί όλες οι παρατηρήσεις στο Υπουργείο που είναι ο ενδιάμεσος φορέας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο υπουργός θα βοηθήσει» είπε η κα Χουδετσανάκη. Σε επισήμανση μας πώς μια ανάλογη προσπάθεια πριν από 20 χρόνια για το ΠΟΠ Κρήτη δεν προχώρησε καθώς υπήρχαν ισχυρές αντιρρήσεις τυποποιητές και συνεταιρισμούς που ήθελαν να κρατήσουν τα τοπικά ΠΟΠ “Σητείας”, “Κολυμβαρίου” η αντιπεριφειάρχης σχολίασε πως το ζήτημα τώρα βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου, θα υπάρξει ένα τρίμηνο για την κατάθεση των όποιων ενστάσεων και σε αυτό το επίπεδο αλλά έτσι και αλλιώς η διαδικασία έχει πολύ μέλλον.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Ολοι γνωριζουν και ολοι σφυριζουν αδιαφορα……..αληθεια θα μαθει κανεις την τυχη του κατα τα αλλα extra παρθενου οξυτητας 0,2 -0,3 με ολιγη CHLORPYRIFOS ευγενικη χορηγια του εξ ανατολων γειτονος μας…….

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα