«Μαμά γερνάω».
Κάπως έτσι φαίνεται ότι φωνάζει η χώρα μετά τα τελευταία δραματικά στοιχεία για την υπογεννητικότητα, και την γήρανση του πληθυσμού.
Στην ίδια έρευνα διαπιστώνεται ότι το 2050 η Ελλάδα θα αγγίζει μόλις τα 7,5 εκατομμύρια πληθυσμό.
Αυτό για ν’ αλλάξει, για να αντιμετωπιστεί χρειάζονται να δοθούν κίνητρα, να γίνει μια συνειδητή πολιτική επιδίωξη όλων.
Κακά τα ψέμματα.
Κάποτε οι απαιτήσεις για να μεγαλώσεις ένα παιδί, δεν ήταν όπως οι τωρινές.
Τότε δεν υπήρχαν ξένες γλώσσες, κολυμβητήριο, μπαλέτα, κομπιούτερ.
Με την αστικοποίηση, τη φρούδα ευμάρεια και την συνεπακόλουθη κρίση, η γέννηση των παιδιών έγινε ένα κοινωνικό δίλημμα.
«Μπορούμε να το μεγαλώσουμε σωστά;».
Ναι μπορούμε, γιατί είναι εθνική ανάγκη, θα απαντούσε στην αρχή μόνο ένας ονειροπόλος.
Η ζωή δεν είναι, όμως, κόμικς.
Γι’ αυτό πρέπει να βρουν βιώσιμες λύσεις αυτοί, και τα ζευγάρια μια αυτοπεποίθηση τεκνοποιίας.
Κάπως έτσι θ’ αλλάξουν τα δεδομένα.
Οχι κυνηγώντας ανεμόμυλους, αλλά με ρεαλιστικές πολιτικές.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.
Αξιότιμε κύριε,αυτό είναι το θέμα που καίει τον πλανήτη(αν και σήμερα στα βόρεια σύνορα μας γίνονται σημεία και τέρατα), διότι η εύρεση του μέτρου μεταξύ του δημογραφικού και της οικολογικής ισορροπίας γενικώτερα θα κρίνουν αν η γή θα έχει μέλλον και ζωή ,όπως την γνωρίζουμε σήμερα.΄Εχοντας ζήσει από κοντά τις ανηχυχίες και τις προσπάθειες άλλων καλύτερα οργανομένων ευρωπαϊκών λαών έχω διαπιστώσει ότι και τα καλύτερα το μέτρων, για την αντιμετώπιση του δημογραφικού,δεν αποδίδουν πάντοτε. Την εξέλιξη επηρεάζουν οι προσωπικές αντιλήψεις του καθενός και η φιλοσοφία του για την οικογένεια και την ζωή στο σύνολο της.Στην ουσία στις ελεύθερες και δημοκρατικές κοινωνίες βρίσκει την επιβεβαίωση του ο Καρτέσιος που έλεγε “σκέφτομαι άρα υπάρχω” και βεβαίως εξυπακούεται ότι ό καθένας κάνει τις δικές του σκέψεις. Το κράτος εν τούτοις πρέπει να κάνει τις αναγκαίες προσπάθειες για την κατά το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος που έχει ως γνωστόν και άμμεση σχέση με την επίλυση του συνταξιοδοτικού προβλήματος.Η Ευρώπη συνολικά τείνει να γίνει γερασμένη ήπειρος αν δεν πάρει τα μέτρα της και επειδή το θέμα σαν κοινωνικό φαινόμενο έχει σχέση με την επιρροή της θρησκείας ,η υπεργεννητικότητα στον Ισλαμικό κόσμο και η τάση εξάπλωσης του θα μπορούσε να δικαιώσει και σ΄αυτή την υπόθεση, τον Χάντιγκτον και την “σύγκρουση των πολιτισμών”,το οποίο πρέπει με σύνεση και καθαρό μαυλό να αποφευχθεί,ειδικά γαι την ταλαιπωρημένη περιοχή μας …..Με εκτίμηση