Ορθώς ανησυχούν οι κληρικοί της Κρήτης για τη συμφωνία Εκκλησίας – Πολιτείας για τη μισθοδοσία τους και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Οπως γνωρίζετε, η Εκκλησία της Κρήτης υπάγεται διοικητικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και ουδείς μα ουδείς έχει ενημερώσει μέχρι τώρα για την συμφωνία τον κ.κ. Βαρθολομαίο. Στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου επίσης, υπάγονται τα Δωδεκάνησα και οι λεγόμενες Νέες Χώρες.
Ενώ στο πόντιουμ λοιπόν έπρεπε να ήταν τρεις, ήταν μόνο δυο… Πέραν τούτου τα ακανθώδη ζητήματα δεν επιλύονται, παρότι
-απ’ ότι μαθαίνουμε- οι δυο επιτροπές (Εκκλησίας – Πολιτείας) εργάστηκαν για έναν χρόνο.
Ποιος θα έχει την ευθύνη του Ταμείου μισθοδοσίας; Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε Μητροπολίτης θα μισθοδοτεί κατά το δοκούν; Είναι αυτά σοβαρά πράγματα; Τι θα γίνει με το συνταξιοδοτικό των κληρικών και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη; Οι περισσότεροι είναι πολύτεκνοι, εξ όσων γνωρίζουμε. Για τα υπάρχοντα χρόνια υπηρεσίας τι πρόνοια υπάρχει;
Αυτό, όσον αφορά τον φτωχό κλήρο, που κράτησε όρθια την Εκκλησία στα “πέτρινα” χρόνια. Μπορεί μια σύγχρονη Εκκλησία και το σύγχρονο Ελληνικό κράτος να λειτουργούν με όρους της δεκαετίας του ’50; Παράλληλα, τοιουτοτρόπως αυξάνεται η επικυριαρχία του Μητροπολίτη, γεγονός που θα δημιουργήσει εσωτερικές αντιδικίες στη λειτουργία των Μητροπόλεων.
Θα ήθελα τουλάχιστον να ρωτήσω αν η Εκκλησία διαθέτει τέτοια στελέχη για να κάνει μια διαπραγμάτευση τέτοιας οικονομικής κλίμακας; Τέλος, η περιθωριοποίηση του Πατριάρχη είναι μείζον ζήτημα. Δεν μπορείς να έχεις μια συμφωνία κατά τα “3/5” της χώρας. Επειτα, τι ζυμώσεις γίνονται τώρα στην Ιερά Σύνοδο; Ηδη κορυφαίοι Μητροπολίτες αντιδρούν. Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν και από τις δυο πλευρές.