Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κανένα θέμα επανορθώσεων για το Βερολίνο

«Για τη Γερμανία το θέμα των αποζημιώσεων στην Ελλάδα έχει κλείσει» επισήμανε με δήλωση του στα “Χ.Ν.” ο Γερμανός πρεσβευτής κ. Ερνστ Ράιχελ. O κ. Ράιχελ μίλησε στα “Χ.Ν.” λίγο μετά το πέρας της εκδήλωσης μνήμης στο Γερμανικό Νεκροταφείο στο Μάλεμε.

Στην ερώτηση των “Χ.Ν.” ότι για τις ελληνικές αρχές υπάρχει ακόμη το ζήτημα της αποζημιώσεων «υπάρχει αυτό το θέμα για τη γερμανική διπλωματία ή έχει κλείσει;» ο κ. Ράιχελ απάντησε πως «η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έχει υποστηρίξει  συνεχώς ότι από την συνθήκη για τη γερμανική επανένωση , η οποία χαιρετίστηκε διεθνώς, το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων πολέμου έκλεισε. Είμαστε τώρα 80 χρόνια μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και πιστεύω ότι το καλύτερο είναι όταν- όλοι μαζί και με πλήρη γνώση της ιστορίας και σε μια κατάσταση στην οποία εμείς οι Γερμανοί αναλαμβάνουμε την ευθύνη για το ιστορία-,  στρέφουμε το βλέμμα μας  στο μέλλον και τα κοινά μας στοιχεία.» Ο ίδιος σημείωσε στη συνέχεια πως «είναι απόλυτη αναγκαιότητα να θυμόμαστε ιδιαίτερα εμείς οι Γερμανοί την ιστορία μας, συμπεριλαμβανομένων των σκοτεινών κεφαλαίων της, και τέτοιες εκδηλώσεις (σ.σ. όπως αυτή στο γερμανικό νεκροταφείο) χρησιμεύουν στο να καταστήσουν, στις παρούσες, τις νέες και τις μελλοντικές γενιές σαφές, τι είδους τρομακτικά πράγματα μπορεί να διαπράξουν οι άνθρωποι. Και συγκεκριμένα οι Γερμανοί έχουν κάνει άσχημα πράγματα εδώ.»
Αναφορικά με μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπίλεφελντ, με βάση την οποία οι Γερμανοί μαθητές υποστηρίζουν  ότι δεν μαθαίνουν αρκετά ή όχι ικανοποιητικά για τον ναζισμό και τα εγκλήματα του και ερωτηθείς σχετικά ο πρεσβευτής απάντησε πως « έχω την εντύπωση ότι στη Γερμανία στα μαθήματα ιστορίας δίνεται μεγάλη έμφαση σε αυτήν ακριβώς την εποχή της ιστορίας μας και ότι ο τρόπος με τον οποίο διδάσκεται αυτή η εποχή είναι αναγκαστικά διαφορετικός από τον τρόπο με τον οποίο διδάσκεται η ιστορία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή αλλού στον κόσμο, δηλαδή με ιδιαίτερη έμφαση στα εγκλήματα που διέπραξαν  Γερμανοί. Τέλος σε ερώτηση για το αν οι πληγές έχουν επουλωθεί 80 χρόνια μετά σημείωσε πως «νομίζω ότι διαφέρει από χώρα σε χώρα. Υπάρχουν χώρες στις οποίες μπορούμε να πούμε ότι επουλώθηκαν, σε άλλες όχι. Μου φαίνεται εδώ στην Κρήτη και στην Ελλάδα η μνήμη είναι ακόμα πολύ ζωντανή και υπάρχει πολύ  συναίσθημα και είναι δικαίωμα των Ελλήνων και των ανθρώπων εδώ στην Κρήτη να νιώθουν έτσι». (στη μετάφραση συνέβαλλε η δημοσιογράφος Χρύσα Βίλκενς).
Το παρών στις εκδηλώσεις στο Γερμανικό νεκροταφείο έδωσαν οι πρεσβευτές της Μεγάλης Βρετανίας, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, του Καναδά, η κ. Ντ. Μπακογιάννη εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Βουλής, ο αντιπεριφερειάρχης και ο δήμαρχος Χανίων, ο αντιδήμαρχος Πλατανιά κ.α .
Ιδιαίτερα καυστικός ως προς τα εγκλήματα των ναζί στην Κρήτη ήταν ο διαμαρτυρόμενος ιερέας που χαιρέτησε την εκδήλωση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Οι γερμανοί μπορεί να λένε ότι θέλουν ,ούτως η άλλως το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει η επιθυμητή για την πατρίδα μας εξέλιξη δεν είναι αποτέλεσμα της δικής τους θελήσεως.Για γεωστρατηγικούς λόγους μετά τον πόλεμο αυτοί που αποφάσισαν και βάλανε τα χρήματα για την αναστήλωση της,ώστε να έχουμε τι εξελίξεις που όλοι γνωρίζουμε, πέρασαν την άποψη “μην πιέζετε προς το παρόν”, “άλλος είναι ο αντίπαλος σήμερα,αφήστε και θα δούμε στο μέλλον”. ΄Ετσι φθάσαμε στο σήμερα όμως ,το θέμα είναι ορθάνοιχτο, η διπλωματία μας πρέπει νά έχει ανά πάσα στιγμή έτοιμο τον σχετικό φάκελλο, να βρεί τους κατάλληλους διαύλους επικοινωνίας και να μεθοδεύσει τις εξελίξεις σε κατάλληλη και ευνοϊκή για την χώρα μας συγκυρία,χωρίς μεγάλα λόγια και κορώνες εργαζόμενη με το δόγμα “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”….Ούτως η άλλως η πατρίδα μας έχει όλα τα δίκια με το μέρος της…..

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα