» Για αδιαφορία των αρχών και έλλειψη αστυνόμευσης μιλούν κάτοικοι και επαγγελματίες
Μάρτυρες καταστρατήγησης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τραγελαφικών περιστατικών αλλά ενίοτε και επικίνδυνων καταστάσεων για τη σωματική ακεραιότητα πεζών, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, γίνονται καθημερινά κάτοικοι και επαγγελματίες της οδού Κανεβάρω στην παλιά πόλη, βλέποντας τα πεζοδρόμια να καταλαμβάνονται σχεδόν ολοκληρωτικά από σταθμευμένες μηχανές.
Κι ενώ οι άνθρωποι της περιοχής έχουν απευθυνθεί επανειλημμένα στον Δήμο Χανίων και την Τροχαία, οι αρμόδιοι μένουν ασυγκίνητοι, επιτρέποντας να διαιωνίζεται μια κατάσταση που όχι μόνο εγκυμονεί κινδύνους αλλά υποβαθμίζει αισθητικά μια από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές της παλιάς πόλης, λίγα μόλις μέτρα μακριά από την αρχαία Κυδωνία.
Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στην αρχή της οδού Κανεβάρω από τη μεριά της πλατείας Συντριβανιού.
«Πάνω από 20 χρόνια μας ταλαιπωρεί αυτή η κατάσταση. Κάθε μέρα, πρωί – βράδυ, μηχανάκια πάνω στο πεζοδρόμιο», σημείωσε ο κ. Σωκράτης Μελισσινός που δραστηριοποιείται επαγγελματικά εδώ και δεκαετίες στην περιοχή.
Τα περιστατικά που έχουν δει όλα αυτά τα χρόνια πολλά: «Κάθε μέρα βλέπεις κυρίες με καροτσάκια να μην μπορούν να περάσουν. Το ίδιο και παιδιά ανάπηρα. Δεν περνάνε με τίποτα, ειδικά τα βράδια».
«Εχουν συμβεί πολλά ευτράπελα. Θυμάμαι μια γυναίκα με αναπηρικό καροτσάκι και τη συνοδό της πάνω σε πεζοδρόμιο κι από πίσω να είναι ένα μηχανάκι να κορνάρει για να κάνουν πιο γρήγορα! Αλλη φορά όπως πάω να βγω από το μαγαζί μου, φρέναρε τελευταία στιγμή ένα μηχανάκι που έτρεχε πάνω στο πεζοδρόμιο!», τόνισε η κα Ιωάννα Τσιβουράκη που διατηρεί κατάστημα επί της οδού Κανεβάρω από το 1998.
«Το θέμα δεν είναι βέβαια μόνο η Κανεβάρω. Είναι ευρύτερα της παλιάς πόλης κι έχει να κάνει με τη στάθμευση σε αυτήν. Γεμάτοι οι δρόμοι από καρεκλάκια, καφάσια κ.λπ. Φυσικά, οι άνθρωποι έχουν απόλυτο δίκιο γιατί μένουν εδώ αλλά δεν τους εξασφαλίζει κανείς θέσεις στάθμευσης. Από την άλλη, είναι και θέμα συνείδησης και νοοτροπίας γιατί πολλά από τα οχήματα που παρκάρουν είτε πάνω στα πεζοδρόμια είτε στους δρόμους είναι εργαζομένων στην παλιά πόλη. Γι’ αυτό λέμε ότι θέλει αστυνόμευση και έλεγχο από τον Δήμο», συμπλήρωσε η κα Τσιβουράκη.
Στην ερώτησή μας αν έχουν απευθυνθεί στην Τροχαία και τον Δήμο Χανίων ο κ. Μελισσινός σχολίασε: «Εχουμε απευθυνθεί και στην Τροχαία και στον δήμαρχο και στον αντιδήμαρχο. Δεν έχει έρθει ποτέ κανένας. Πέρυσι που είχε γίνει ξανά φασαρία είχε έρθει η Τροχαία και δεν έγραψε κανένα μηχανάκι. Περνούσε ένας της ομάδας “ΔΙΑΣ” και όταν τον ρώτησα γιατί δεν τους γράφει μου είπε “θα περάσει κάποιος άλλος”».
Για όλα τα παραπάνω κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής έχουν αποστείλει επιστολή με υπογραφές στον δήμαρχο Παναγιώτη Σημανδηράκη και τους δημοτικούς συμβούλους, τον διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων Γιώργο Λιμπινάκη, τον διοικητή της Τροχαίας Ιωάννη Βλαχάκη και την πρόεδρο του Σωματείου ΑμεΑ Χανίων Αμαλία Μπασιά.
Στην επιστολή τους κάνουν λόγο για «κατάφωρη παραβίαση του ΚΟΚ» και τονίζουν πως «η διέλευση αναπήρων, γονιών με μωρά σε καροτσάκι και ηλικιωμένων είναι, υπάρχουν ώρες που είναι αδύνατη».
«Επειδή λοιπόν η συνείδηση του κόσμου δεν έχει ωριμάσει θεωρούμε πως είναι απαραίτητος ο συστηματικός έλεγχος και η επιβολή της τάξης ώστε να αποκτήσει κι αυτό το κομμάτι της παλιάς πόλης, η είσοδος της αρχαίας Κυδωνίας την αξιοπρέπεια και την κανονικότητα που της αναλογεί. Επιθυμούμε να μην είναι πια αυτό το κομμάτι του δρόμου το χαλί της παλιάς πόλης κάτω από το οποίο κρύβουμε την ανεπάρκειά μας σε χώρους στάθμευσης και την αδυναμία αστυνόμευσης», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στην επιστολή τους, καλώντας τους αρμοδίους αυτή τη φορά να μην αδιαφορήσουν απέναντι στο αίτημα των επαγγελματιών και των κατοίκων της περιοχής.