Στην κορύφωση της περιόδου συγκομιδής του ελαιοκάρπου έρχεται η νέα καραντίνα, γεγονός που προκάλεσε προβληματισμό σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ελαιοπαραγωγούς σε όλη την Κρήτη. Ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης όμως, εξήγησε χθες το απόγευμα ότι επιτρέπεται η μετακίνηση των παραγωγών στην ύπαιθρο για τις αγροτικές τους εργασίες.
Το πρόβλημα άλλωστε φάνηκε ότι λύθηκε εν τη γενέσει του, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι, είχε προαναγγείλει την εξέλιξη αυτή. «Η ασφάλεια της πρωτογενούς παραγωγής και η εξασφάλιση της τροφοδοσίας είναι σημαντικές και θα υπάρχουν μέριμνες και για τους εργαζόμενους στο μάζεμα ελιών», σημείωσε χαρακτηριστικά. Για το ζήτημα αυτό άλλωστε, κινητοποιήθηκε από το πρωί της Πέμπτης ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης, ο οποίος σχολίασε χθες το μεσημέρι: «Ακούω από πολύ κόσμο στα Χανιά το αίτημα να προβλεφθεί άδεια μετακίνησης για το μάζεμα των ελιών και για όσους ΔΕΝ είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Το ίδιο και για τους εργάτες γης που αυτοί ενδεχομένως απασχολούν. Είναι απολύτως εύλογο και δίκαιο το αίτημα αυτό. Το έχω ήδη διαβιβάσει αρμοδίως, και ευελπιστώ ότι θα γίνει δεκτό». Για το θέμα αυτό ο κ. Βολουδάκης μίλησε με βουλευτές σε άλλες ελαιοκομικές περιφέρειες της χώρας.
ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
«Ζητάμε από όλους τους αρμόδιους, την κυβέρνηση, τα υπουργεία να διευκολύνουν τους αγρότες τις ημέρες της καραντίνας. Αυτές τις ημέρες όλος ο κόσμος φεύγει από τα Χανιά για να πάει να μαζέψει τις ελιές του, δεν μπορεί να απειλείται με πρόστιμα». Αυτό επισήμανε μιλώντας στα “Χ.ν.” λίγο μετά την επίσημη ανακοίνωση του “lock down” ο πρόεδρος της “Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων” κ. Μανούσος Σταυριανουδάκης. Στην καραντίνα του περασμένου Μαρτίου- Απριλίου πολλοί συνταξιούχοι με αγροτική περιουσία, άλλοι επαγγελματίες και εργαζόμενοι που είναι παράλληλα και παραγωγοί αντιμετώπισαν προβλήματα στην κίνηση προς και από τα χωριά τους. «Η διακίνηση των αγροτικών προϊόντων είναι μείζον θέμα. Το ίδιο και οι άνθρωποι που μαζεύουν τις ελιές τους πρέπει να μπορούν να κινηθούν να πάνε στην περιουσία τους, στο ελαιουργείο τους, παίρνοντας βέβαια τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Επειδή τα μαγαζιά θα είναι κλειστά αυτές τις ημέρες πολλοί θα πηγαίνουν καθημερινά να μαζέψουν στα χωριά τους. Είναι ελαιοκομική περίοδος και ο κόσμος πρέπει να μαζέψει τις ελιές του» τόνισε ο κ. Σταυριανουδάκης. Ο πρόεδρος της “Ενωτικής Ομοσπονδίας” σχολίασε πως η φετινή χρονιά “δυσκολεύει ακόμα περισσότερο για τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες. Είχαμε μειωμένη παραγωγή γιατί υπήρχε ο φόβος ότι δεν θα απορροφηθεί λόγω κορωνοιού. Για αυτό και ζητάμε την οικονομική ενίσχυση αγροτών και κτηνοτρόφων γιατί έχουμε πληγεί πάρα πολύ από αυτήν την κρίση! Είμαστε ένα κλάδος που έχει υποστεί τεράστιες ζημιές και δεν έχουμε λάβει καμία ουσιαστική ενίσχυση, οι κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι και αγρότες είναι βαριά πληττόμενος κλάδος». Αναφορικά με την πληρωμή της πρώτης δόσης της ενίσχυσης- επιδότησης ελαιολάδου ο κ. Σταυριανουδάκης τόνισε πως «οι τράπεζες μας περνάνε από ψιλό κόσκινο. Μας κράτησαν χρήματα για την υποχρεωτική ασφάλιση, κράτησαν ένα ποσοστό για ανανέωση δανείου σε όσους είχαν δάνειο, επομένως δεν λαμβάνουμε όλα τα χρήματα της επιδότησης».
Εργάτες από την Αλβανία
Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 700 εργάτες γης από την Αλβανία είχαν προσκληθεί μέχρι χθες το μεσημέρι από τα Χανιά προκειμένου να εργαστούν στη συγκομιδή της ελιάς, καθώς σε πολλές περιοχές υπάρχει μεγάλη ζήτηση για εργατικό δυναμικό. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι την Πέμπτη είχαν ικανοποιηθεί 700 αιτήματα από τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Ο κάθε αγρότης – εργοδότης πληρώνει ένα παράβολο 100 ευρώ προκειμένου να απευθύνει την πρόσκληση σε συγκεκριμένο εργάτη που θα έλθει για στην Κρήτη για ένα διάστημα από 20 ημέρες μέχρι 3 μήνες! Ο εργάτης-γης θα πρέπει να έχει ΑΦΜ στην εφορία και ο εργοδότης να καλύπτει τις ασφαλιστικές του εισφορές (εργόσημο). Για να εισέλθει στη χώρα με βάση τα όσα ίσχυαν μέχρι χθες θα έπρεπε να είχε κάνει τεστ κορωνοιού το οποίο θα προσκομίζει περνώντας τα σύνορα. «Υπάρχουν αγρότες που ψάχνουν εναγωνίως για εργατικό προσωπικό καθώς η χρονιά φαίνεται να είναι καλή σε πολλές περιοχές, υπάρχει “βεντέμα” και τώρα που θέλουν να ξεκινήσουν το μάζεμα της δεν έχουν εργατικό δυναμικό» είπε στα “Χ.Ν.” η κ. Μ. Μυλωνάκη από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Χανίων. Την ίδια ώρα πάντως το προηγούμενο διάστημα και λόγω των δυσκολιών πρόσκλησης εργατών από το εξωτερικό έγινε προσπάθεια μέσω γραφείων εύρεσης εργασίας από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη να βρεθούν εργάτες αλλοδαποί που εργάζονται σε αγροτικές περιοχές της υπόλοιπης χώρας και αυτήν την περίοδο δεν είχαν εργασία.
Π. Περάκης και Γ. Ουντράκης, ετοιμάζονται για τη νέα καραντίνα και σχολιάζουν την τοπική – και όχι μόνον – επικαιρότητα.