■ Ταξίδι στην ιστορία της Κρήτης μέσα από ένα στορικό ντοκιμαντέρ
Τα χνάρια του Καπετάν Σατανά, του αρχηγού της ομώνυμης αντάρτικης ομάδας από τον Κρουσώνα, στους πρόποδες του Ψηλορείτη, παρακολουθεί το ντοκιμαντέρ που υπογράφει η Χανιώτισσα σκηνοθέτιδα Βίκυ Αρβελάκη και το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί στα Χανιά από τον Σεπτέμβριο.
Το ντοκιμαντέρ έχει ήδη παρουσιαστεί με επιτυχία στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα των κινηματογραφόφιλων που μέσα από την προβολή έκαναν έναν ταξίδι στον χρόνο και στην ιστορία της Κρήτης.
Η Χανιώτισσα σκηνοθέτις μίλησε στην εκπομπή “onLine” στο podcast των “Χανιώτικων νέων” και στους Παρασκευά Περάκη και Ελένη Φουντουλάκη για το ιστορικό ντοκιμαντέρ καθώς και για τα νέα της σχέδια καθώς μόλις ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα νέας παραγωγής που αφορά τη ποιμενική ζωή του νησιού και συγκεκριμένα τα μιτάτα της Κρήτης το οποίο πρόκειται να προβληθεί από κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας.
Όπως ανέφερε η κα Αρβελάκη « ο “καπετάν Σατανάς” – παρανόμι του Αντώνιου Γρηγοράκη- έδρασε στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο στην ευρύτερη περιοχή του Ψηλορείτη ως αρχηγός της ομώνυμης αντάρτικης ομάδας του χωριού Κρουσώνα. Βέβαια εμείς παρακολουθούμε την δράση του πολύ πριν την Μάχη της Κρήτης. Η ομάδα «Σατανάς» συστάθηκε μετά την Μάχη της Κρήτης. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί την πορεία του από την δεκαετία του 1910 και μαζί όλες τις δραστικές αλλαγές που συνέβαιναν εκείνη την περίοδο στην Κρήτη και την Ελλάδα. Μέσα από την προσωπικότητα και την ζωή του, φτάνουμε και καταγράφουμε τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο ερμηνεύοντας πολλά πράγματα για την αντάρτικη ομάδα, την ιστορία της περιοχής αλλά και ευρύτερα την δράση που ανέπτυσσαν πολλά χωριά της Κρήτης εκείνη την δύσκολη και ταραχώδη εποχή».
Στο πλαίσιο της ιστορικής έρευνας η σκηνοθέτις Βίκυ Αρβελάκη μαζί με τους συνεργάτες της μίλησαν με απόγονους ανταρτών εκείνης της εποχής για τις μνήμες τους και τις ιστορίες των οικογενειών τους καθώς ήταν καταζητούμενοι από τους Ναζί. Επίσης έρευνα έγινε σε αρχειακό υλικό και τον Τύπο εκείνης της περιόδου.
«Έγινε μια μεγάλη έρευνα μαζί με την Κατερίνα Μπικάκη που έχει γράψει το σενάριο, τον Κωστή Μαμαλάκη με τον Γιώργο Τζωράκη είχαν την ιστορική επιμέλεια της ταινίας και τον Μιχάλη Μπούχλη στην Διεύθυνση Φωτογραφίας. Ήταν μια συλλογική δουλειά που είχε δυσκολίες γιατί δεν υπάρχουν πια εν ζωή πολλοί πρωταγωνιστές εκείνων των εποχών καθώς οι ηλικιωμένοι αντάρτες έχουν πεθάνει. Έτσι έγινε έρευνα σε αρθρογραφία της εποχής και αρχειακό υλικό για να γίνει η διασταύρωση και η τεκμηρίωση των ιστορικών γεγονότων από μνήμες και προφορικών αφηγήσεις απογόνων. Οι ζωές των ανθρώπων εκείνης της περιόδου ήταν που εμείς θελήσαμε να φωτίσουμε. Είναι ένα χρονικό που μας βάζει σε μια ολόκληρη εποχή».
Είναι η δεύτερη φορά που η Χανιώτισσα σκηνοθέτις επικεντρώνεται σε ιστορίες από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο μετά τα «Λουλούδια που μαράθηκαν νωρίς», το ντοκιμαντέρ που αναφέρονταν στη ναζιστική θηριωδία της 28η Αυγούστου του 1944 στο μαρτυρικό χωριό του Κακοπέτρου του ορεινού δήμου Πλατανιά.
«Θεωρώ ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει μια πολύ μεγάλη άνοδος σε κινηματογραφικές παραγωγές στην Κρήτη γιατί αυτό θα λειτουργήσει πολύ θετικά για την προβολή του νησιού.
Μακάρι να υπήρχαν περισσότερες παραγωγές και συγκεκριμένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία, την μυθολογία, την αρχαιολογία της Κρήτης, στους κρυμμένους θησαυρούς μας που υπάρχουν πάντα εκεί αρκεί κάποιος να τα δει και να τα αναδείξει» ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Αρβελάκη.