Είναι γνωστό ότι το παραδοσιακό κάπνισµα προκαλεί σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο των πνευµόνων και χρόνιων αναπνευστικών ασθενειών. Το τσιγάρο περιέχει χηµικές ουσίες, περισσότερες των οποίων είναι τοξικές και καρκινογόνες. Η καύση του τσιγάρου για την παραγωγή καπνού συµβάλλει στην απελευθέρωση ουσιών, που έχουν επιπτώσεις στην υγεία.
Τελευταίως επικρατεί η χρήση από άνδρες και γυναίκες του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε αντικατάσταση του παραδοσιακού. Αυτόν, που το χρησιµοποιεί, τον λέµε ατµιστή και το κάπνισµα άτµισµα. Για το άτµισµα δεν υπάρχουν αποδεδειγµένα στοιχεία, αν είναι περισσότερο ή λιγότερο επιβλαβές απ’ το παραδοσιακό κάπνισµα, αν οι ηλεκτρονικές ουσίες του ατµίσµατος περιέχουν διαφορετικά στοιχεία σε σχέση µε το γνωστό τσιγάρο. Η θέρµανση για την παραγωγή ατµού σε σύγκριση µε την καύση του τσιγάρου για τη δηµιουργία καπνού αναδίδει φορµαλδεΰδη, νιτροζαµίνες και άλλες χηµικές ενώσεις.
Έχουν αναφερθεί σοβαρές περιπτώσεις απ’ το άτµισµα, αλλά οι µακροχρόνιες συνέπειες εξακολουθούν να είναι υπό διερεύνηση. Όποιος έχει κόψει το συµβατικό τσιγάρο και επέλεξε το ηλεκτρονικό, χειρότερα δεν έκανε. Μελέτες έδειξαν στις ΗΠΑ, Ευρώπη, Κίνα και άλλες χώρες ότι ένας στους πέντε εφήβους και ένας στους τρεις ενήλικους ατµίζουν. Έρευνες σε ασθενείς µε καρκίνο των πνευµόνων απέδειξαν ότι η ταυτόχρονη κατανάλωση κλασικού και ηλεκτρονικού τσιγάρου ήταν 8 φορές µεγαλύτερη από τον καρκίνο των πνευµόνων µη καπνιζόντων.
Η γνώση για την επίδραση των χηµικών που περιέχονται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι περιορισµένη. Το ανησυχητικό είναι ότι η κατανάλωση των προϊόντων αυτών γίνεται από νέους, χαρακτηρίζεται ‘‘∆ούρειος Ίππος’’ για την εξαιρετικά εθιστική νικοτίνη. Ο Οργανισµός Τροφίµων και Φαρµάκων των Η.Π.Α. αδειοδότησε την κυκλοφορία των ηλεκτρονικών τσιγάρων ως «προϊόντα διαφοροποιηµένου κινδύνου, άρα όχι ακίνδυνα».
Κάθε χρόνο έχουµε 1,8 εκ. θανάτους συνδεόµενους µε τη χρήση καπνού και ατµού. Το άτµισµα µπορεί να προκαλέσει βραχυχρόνιες βλάβες, όπως δηλητηρίαση, επιληπτικές κρίσεις και άλλα συµπτώµατα σε νέους. Επιδρά και στην αρτηριακή πίεση και στην επιδείνωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας. Επιπλέον οι ατµιστές έχουν µεγαλύτερες πιθανότητες, κατά 40%, απ’ όσους δεν ατµίζουν, να αναπτύξουν αναπνευστικές παθήσεις. Χρησιµοποιείται και το ‘‘διακετύλιον’’, χηµική ουσία µε τεχνητό άρωµα βανίλιας, καρύδας κ.ά. Γίνεται συνήθως χρήση αυτού για την ωρίµανση της µπίρας, στα ποπ κορν, στους κουραµπιέδες και σε άλλα γλυκαντικά τρόφιµα.
Χρειάζεται να βρεθεί τρόπος αποτροπής των νέων ατµιστών και να βοηθηθούν αποτελεσµατικά, αντί να προτείνονται εναλλακτικές ανασφαλείς λύσεις. Οι εκατόµβες των θυµάτων κάθε µορφής καπνίσµατος µπορεί να µειωθούν µε προσυµπτωµατικό ιατρικό έλεγχο αξονικής τοµογραφίας χαµηλής δόσης ραδιενέργειας.