Κύριε Διευθυντά,
Το πρόβλημα με το αυθαίρετο γκρέμισμα του υδραύλακα στο Νιο-Χωριό έχει άμεση σχέση με την αναπτυξιακή και οικονομική πορεία της περιοχής μας και κατ’ επέκταση του Αποκόρωνα.
Ο κάμπος του Δυτικού Αποκόρωνα και ιδιαίτερα το τμήμα που ανήκει στην κτηματική περιφέρεια Ν. Χωριού-Αρμένων αρδευόταν με φυσική ροή από το νερό των πηγών Αρμένων μέσω ενός σπουδαίου για την εποχή του αρδευτικού έργου, του υδραύλακα, που κατασκευάστηκε με την αφιλοκερδή εργασία προηγούμενων γενεών. Ο κάμπος ποτιζόταν με φυσική ροή, χαμηλό κόστος και με νερό εξαιρετικής ποιότητας για τις καλλιέργειες.
Αργότερα με πρωτοβουλίες συγχωριανών μας με μεγάλο αγώνα και για πολλά χρόνια υπό την καθοδήγηση της τότε Κοινοτικής Αρχής κατασκευάστηκε αντλιοστάσιο στον ποταμό Μανταμά, δεξαμενή στον Καλοσυκιά και δίκτυο για να αρδευτούν και, μέχρι πρότινος, ξερικές εκτάσεις.
Τις δεκαετίες 1980 και 1990 έκανε την εμφάνισή του ο Ο.Α.ΔΥ.Κ. που, παρά τις αντιρρήσεις των τότε κοινοταρχών και της τοπικής κοινωνίας (που ζητούσαν την αυτοτελή άρδευση), κατασκεύασε ένα έργο, το οποίο κάθε άλλο παρά εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των χρηστών του κάμπου (οικονομικά, και ως προς την ποιότητα του νερού), αλλά στόχο είχε κυρίως να διοχετεύσει το νερό και σε άλλες περιοχές. Καμία αντίρρηση, βεβαίως, αρκεί να τηρούνταν οι συμβατικοί όροι και να διασφαλιζόταν η επάρκεια και καταλληλότητα νερού για τις καλλιέργειες του κάμπου.
Μετά την κατασκευή του έργου ο Ο.Α.ΔΥ.Κ. διοχέτευε ακατάλληλο νερό για τις καλλιέργειες, καθότι το ανέμειξε με το υφάλμυρο νερό του Ζούρμπου, επιβεβαιώνοντας τις τότε ανησυχίες μας. Οικειοποιήθηκε δε την υπάρχουσα υποδομή του δικτύου του Νιο-Χωριού, σε δεξαμενές, αντλιοστάσια και αγωγούς, και σήμερα παρέχει, μέσω του Τ.Ο.Ε.Β., ακριβό νερό και ακατάλληλο για άρδευση.
Παρ’ όλα αυτά, πολλοί αγρότες, όσοι μπορούσαν, συνέχιζαν να χρησιμοποιούν το νερό του υδραύλακα με φυσική ροή ή με τη βοήθεια αντλητικών μηχανημάτων.
Ο κ. Κουκιανάκης νομιμοποίησε τον Ο.Α.Κ. ΑΕ (μετεξέλιξη του Ο.Α.ΔΥ.Κ.), στην περιοχή μας συνηγορώντας να του δοθούν και οι άδειες χρήσεις νερού. Ίσως πανελλαδική πρωτοτυπία! Ο Ο.Α.Κ. ΑΕ έχοντας τις άδειες χρήσεις και σύμμαχο τον Κουκιανάκη, πρόθυμο να απεμπολήσει τα κεκτημένα δικαιώματα των καλλιεργητών, στο όνομα του κέρδους του νερού, έχει βάλει στόχο να αφαιρέσει το δικαίωμά μας για πρόσβαση σε κατάλληλο και φτηνό νερό. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το αυθαίρετο γκρέμισμα του υδραύλακα, και μάλιστα, χωρίς την ύπαρξη μελέτης, ώστε να μην μπορούν να τον χρησιμοποιούν οι καλλιεργητές.
Επιτροπή Νιοχωριανών (όπως ενημερώνει με έγγραφό της 21/01/2021 τον δήμαρχο και τους επικεφαλής των παρατάξεων) έχει συγκεντρώσει 200 και πλέον υπογραφές διαμαρτυρίας, για το αυθαίρετο γκρέμισμα του υδραύλακα και ζητούν διάλογο και την επανακατασκευή του.
Ο κ. Κουκιανάκης και όσοι τον ακολουθούν, προσπαθούν να μας πείσουν ότι ενεργούν για το καλό μας, για τον εκσυγχρονισμό του κάμπου, κι έτσι δεν χρειάζεται περαιτέρω διάλογος ή πως ο διάλογος έχει ολοκληρωθεί –εν αγνοία μας!–, όπως επίσης, δεν χρειάζεται να απαντήσει στα καίρια ερωτήματα που του έχουμε θέσει εγγράφως.
Παραθέτω αυτούσιο το κείμενο-ερώτηση προς το δήμαρχο με Α.Π. 10268/28-12-2020, που μέχρι σήμερα έχει μείνει αναπάντητο:
Δήμαρχε, με ανάρτησή σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συγκεκριμένα στην σελίδα σας στο f/b στις 5/12/2020 αναφέρετε ότι εκτελείτε έργο στην Τ.Κ Νέου χωρίου με τίτλο: ‘’Αντικατάσταση παλαιού αύλακα, με αγωγό άρδευσης βαρέου τύπου 370 μέτρων,,
Παρακαλώ να με ενημερώσετε εγγράφως για τα παρακάτω :
• Ποιο συλλογικό όργανο του Δήμου αποφάσισε για το συγκεκριμένο έργο ,με ποια απόφαση και ποια μελέτη.
• Με ποια διαδικασία ανατέθηκε το συγκεκριμένο έργο.
• Έχετε απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου της Τ.Κ Νέου Χωρίου;
Ευχαριστώ.
Παντελής Καραγιαννάκης
Επικεφαλής της παράταξης <<Αποκόρωνας η γη μας>>
Αυτή είναι η καινοφανής δημοκρατία του κ. Κουκιανάκη που δεν σταματά να την επικαλείται κακοποιώντας τις λέξεις και τις έννοιες.
Τελειώνοντας, ζητώ και πάλι τη διεξαγωγή διαλόγου της δημοτικής αρχής και του τοπικού συμβουλίου με τους κατοίκους του Νιο-Χωριού για την διασφάλιση του απειλούμενου δικαιώματός μας σε κατάλληλο και φτηνό αρδευτικό νερό. Ζητώ να μην παρακάμπτεται ο δημοκρατικός διάλογος και οι νόμιμες διαδικασίες για να εξυπηρετηθούν άνομα συμφέροντα.
Ας πληροφορηθούν δε, αν δεν το ξέρουν, ότι:
• Η οδηγία 2000/60 /ΕΚ του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου αναφέρει αυτολεξεί: Το ύδωρ δεν είναι εμπορικό προϊόν όπως όλα τα άλλα, αλλά αποτελεί κληρονομιά που πρέπει να προστατεύεται……………………. (https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:2000L0060:20130913:EL:PDF).
• Όπου κι αν επιχειρήθηκε στον κόσμο να κερδοσκοπήσουν κάποιοι με την ιδιωτικοποίηση ενός φυσικού αγαθού, του νερού, στο τέλος βγήκαν χαμένοι.
Καλώ σε εγρήγορση τους κατοίκους του Δήμου Αποκορώνου. Η υπόθεση με τα σκουπίδια στον Τσιβαρά, η καταστροφή του μονοπατιού στο πανέμορφο δάσος του Ρουπακιά και τώρα το αυθαίρετο γκρέμισμα του υδραύλακα του κάμπου του Δυτικού Αποκόρωνα, μας δείχνει ότι ο αγώνας είναι ενιαίος και κοινός για όλους. Είτε πρόκειται για τη ζωή μας, την υγεία μας, το περιβάλλον, είτε για τον πλούτο μας, την ιστορία μας, τα μνημεία μας επιμένουμε να έχουμε ως σημείο αναφοράς τον άνθρωπο.
Παντελής Καραγιαννάκης
Επικεφαλής της παράταξης <<Αποκόρωνας η γη μας>>
Το νερό είναι πραγματι σημαντικό αν όχι το σημαντικότερο αγαθό για τον άνθρωπο…….γενικα για την υπαρξη ζωης…….γιαυτο πρεπει η χρήση του πρεπει να γίνεται με ορθολογισμό……παράλληλα όλοι μας κ πρωτιστα όλες οι Δημοτικές Αρχές ανεξαιρέτως θα πρεπει να προστατευουμε το Περιβάλλον…….ενα πολυ σημαντικό ζήτημα είναι να υπάρχει η ανάλογη προστασια στις περιοχες ιδιαίτερου φυσικού καλους τις περιοχες που προστατευονται ως περιοχες ενταγμένος στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα NATURA 2000…..περιοχες που διαθέτει αρκετές ο Δήμος Αποκορώνου όπως η Λίμνη Κουρνα ο Αλμυρός Ποταμός με την Λίμνη του Αλμυρου το Έλος της Γεωργιουπολης η Βλυχαδα Γεωργιουπολης ο Κοιλιαρης Ποταμός κ όλο το παραλιακο μέτωπο της Γεωργιουπολης και αρκετές αλλες………ιδιαίτερα τώρα που επίκειται η υλοποίηση του νέου ΒΟΑΚ θα πρεπει τόσο τα συναρμοδια Υπουργεία του Περιβάλλοντος κ των Υποδομών όσο κ όλοι οι φορείς που θα σχεδιάσουν κ θα υλοποιήσουν τον νέο ΒΟΑΚ να επιδείξουν την απαραίτητη μέριμνα προστασιας των εν λόγω περιοχων NATURA 2000 ώστε να μην επηρεαστούν από την χάραξη του νέου ΒΟΑΚ!!!!!!!!!!!!!