“Καρδιά” των Χανίων από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα αποτελούσε ο λόφος Καστέλι, για τη σημασία του οποίου μίλησε σε χθεσινοβραδυνή εκδήλωση της ΙΛΑΕΚ ο ιστορικός ερευνητής Μανώλης Μανούσακας.
Για σχεδόν μιάμιση χώρα ο κόσμος που βρέθηκε στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου έμαθε σχεδόν τα πάντα για το λόφο Καστέλι, χάρις στην γεμάτη στοιχεία ομιλία του κ. Μανούσακα αλλά και τα 186 “σλάιτς” (με δύο φωτογραφίες μάλιστα τα περισσότερα) που παρουσιάστηκαν.
« Δεν υπολόγιζα πραγματικά σε πόσο μεγάλο όγκο πληροφοριών και φωτογραφιών θα έπεφτα όταν ξεκίνησα να μαζεύω υλικό για την ομιλία αυτή. Το κίνητρο ήταν ότι αυτή η γειτονιά υπέστη πολύ μεγάλη καταστροφή από τους βομβαρδισμούς των ναζί τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο και ήθελα να βρω στοιχεία και να τα παρουσιάσω για το που βρίσκονταν το κάθε μέγαρο, ο κάθε ναός, το κάθε σημαντικό κτίσμα καθώς υπήρχαν πολλές αντικρουόμενες απόψεις ακόμα και μέσα στη αρχαιολογική υπηρεσία » ανάφερε ο κ. Μανούσακας συμπληρώνοντας «το Καστέλι ήταν η διαχρονική καρδιά της πόλης από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα. Θα ήθελα να δω τα σωζόμενα μνημεία με τη διαχρονικότητα τους να αναδειχθούν αλλά και παράλληλα κάποια σύγχρονα ιδιωτικά κτήρια να κατεδαφιστούν καθώς έγιναν με ευθύνη του κράτους».
Στην ομιλία του ο κ. Μανούσακας σημείωσε πως η περιοχή επιλέχθηκε από τα προϊστορικά χρόνια λόγω του φυσικού λιμανιού αλλά και των νερών της (τόνισε χαρακτηριστικά πως κάτω από την Σπλάντζια περνάει υπόγειο ποτάμι σε πολύ μικρό βάθος), έδωσε πλήρη στοιχεία για τα τείχη και την κατασκευή τους, τις πύλες του Καστελίου, τα δημόσια και ιδιωτικά κτήρια, τους ναούς, κτήρια μνημεία που δεν υπάρχουν πια (Duomo) αλλά και άλλα πολλά που υπάρχουν αλλά είναι καλυμμένα από σύγχρονα κτίσματα.
Μάλιστα στο τέλος έκανε και μια αντιπαραβολή των μνημείων στο σήμερα.
Τον κ. Μανούσακα, παρουσίασε η πρόεδρος της ΙΛΑΕΚ κ. Αρχόντισσα Ναναδάκη-Παπαδερού.