Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου, 2024

Καρδίτσα

Στο γεωγραφικό διαµέρισµα Θεσσαλίας έχουµε τον ∆ήµο Καρδίτσας, έκτασης 650 τετρ. χλµ. και κατοίκους 57.000 περίπου και τους υπόλοιπους Παλαµά, Πλαστήρα Μουζακίου και Σοφάδων. Εκεί έγινε το ετήσιο Συνέδριο της Ε.Τ.Ε. (18-19/10/24) µε θέµα ‘‘Παρένθετη Μητρότητα και βιοηθική’’.

Στο κέντρο της πόλης υπάρχει πνεύµονας πρασίνου, που παρόµοιο δεν έχει άλλη ελληνική επαρχιακή πόλη. Αυτός σχεδιάστηκε απ’ τον µηχανικό Φώσκολο και ονοµάστηκε Παυσίλυπο, όνοµα που είχε ρωµαιοκαθολικός µάρτυρας του 2ου αιώνα µ.Χ.

Στο νότιο τµήµα του Παυσίλυπου, όπου η πλατεία Πλαστήρα, υπάρχει µαρµάρινη προτοµή του ‘‘µαύρου καβαλάρη’ και έχει κατασκευαστεί µεγάλη υπαίθρια σκακιέρα, λόγω της µεγάλης αγάπης των κατοίκων στο σκάκι.

Στο αριστερό τµήµα της πλατείας υπάρχουν τέσσερα αγάλµατα εκ των εννέα Μουσών, τοποθετηµένα σε πέτρινα βάθρα, η Θάλεια, η Κλειώ, προστάτιδες της κωµωδίας, η Αγλαΐα µία από τις τρεις χάριτες και η Κλειώ, το όνοµα της οποίας διακρίνεται καλά στο βάθρο των γλυπτών.

Για την ιστορία, ήταν εννιά, κόρες του ∆ία και της Μνηµοσύνης: Κλειώ, Ευτέρπη, Θάλεια, Μελποµένη, Τερψιχόρη, Ερατώ, Πολύµνια, Ουρανία και Καλλιόπη η καλλίφωνη, µεγαλύτερη και πιο σεβαστή από τις άλλες, την οποία επεκαλείτο ο Όµηρος και εµπνέετο απ’ αυτήν.

Στα τέλη όµως της 10ετίας του 1950, όταν έγινε η αναµόρφωση της πλατείας Οµονοίας επί ∆ηµαρχίας Παυσανία Κατσώτα, αποµακρύνθηκαν τα υπάρχοντα αγάλµατα οκτώ Μουσών, που στόλιζαν την πλατεία. Είχαν τοποθετηθεί επάνω µόνον οκτώ, για λόγους συµµετρίας και η τελευταία, η Καλλιόπη, κατέληξε στο υπόγειο δίπλα στα ουρητήρια. Όποιος ρωτούσε «πού είναι τα ουρητήρια;» του έλεγαν «δίπλα στην Καλλιόπη». Από εκεί, φαίνεται, µεταφέρθηκε η αγγαρεία των τιµωρηµένων φαντάρων, ότι έχουν ραντεβού να καθαρίσουν την «Καλλιόπη».

Οι τέσσερις Μούσες εδωρίσθησαν στην Καρδίτσα, δύο πήγαν στις Καρυές Λακωνίας, δύο στην Αµοργό και η ενάτη η Καλλιόπη έχει χαθεί και είναι άγνωστο πού βρίσκεται.

Η τεχνητή λίµνη στην περιοχή πήρε το όνοµα του Πλαστήρα (1883-1953), ο οποίος από ∆εκανέας έφθασε στα υψηλά αξιώµατα του στρατεύµατος. Βενιζελόφρων διετέλεσε πρωθυπουργός το 1949, ίδρυσε την Εθνική Προοδευτική Ένωση Κέντρου (Ε.Π.Ε.Κ.) το 1950 και ξανά πρωθυπουργός το 1950 και 1952. Το κόµµα του έχασε απ’ τον Ελληνικό Συναγερµό του Παπάγου µε 49,2% και 247 από τις 300 έδρες, για να κυκλοφορήσει το σύνθηµα απ’ την αριστερά «τι Παπάγος, τι Πλαστήρας».

Το ακραίο καιρικό φαινόµενο ‘‘Ντάνιελ’’, 8-12/9/23, αποτελείωσε ό,τι απέµεινε απ’ τον ‘‘Ιανό’’ µε πρωτοφανείς καταιγίδες και βροχοπτώσεις, όπου επλήγησαν χωριά, κατεστράφησαν καλλιέργειες και υπήρξαν 17 νεκροί.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα