Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024

Καρκίνος του μαστού: «Υπάρχει φως στο µακρύ τούνελ»

■Η εικαστικός Κατερίνα Τσιλεδάκη περιγράφει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ την εµπειρία της µε την ασθένεια και στέλνει µε τα έργα τέχνης της µηνύµατα ελπίδας

 «Ο καρκίνος του µαστού, ήταν η δυσκολότερη σωµατική και ψυχολογική δοκιµασία της ζωής µου και ταυτόχρονα η πιο διδακτική. Μ’ έκανε πιο δυνατή. Μου έµαθε να ζω. Μου ξεκαθάρισε το σηµαντικό από το ασήµαντο και άλλαξε τις προτεραιότητες µου», µε αυτές τις λέξεις που αποτυπώνουν την ουσία της ζωής, η εικαστικός Κατερίνα Τσιλεδάκη, περιέγραψε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, την εµπειρία της µε τον καρκίνο του µαστού.

ιαγνώστηκα µε καρκίνο το Νοέµβριο του 2021 στη Μαδρίτη, όπου ζούσα έχοντας µια επιτυχηµένη καριέρα ως µέλος της οµάδας που σχεδιάζει τα γραφικά για την τηλεοπτική κάλυψη των Ολυµπιακών αγώνων. Είχα καθυστερήσει τις ετήσιες εξετάσεις µου λόγω της πανδηµίας. Στο άκουσµα της ιατρικής διάγνωσης, µε κατέκλεισε ο πανικός και ο τρόµος. Ως τότε δεν είχα αντιµετωπίσει θέµατα υγείας και αυτό µου είχε δηµιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι ήµουν άφθαρτη. Όταν πέρασε το πρώτο σοκ, είπα στον εαυτό µου, «∆εν έχεις επιλογή. Θα πέσεις στη θάλασσα και θα κολυµπήσεις» και η Kατερίνα Τσιλεδάκη όχι µόνο κολύµπησε µε αντοχή, πείσµα και απίστευτη δύναµη ψυχής, αλλά ως εικαστικός, το συγκεκριµένο βίωµα που αποτέλεσε σταθµό για τη ζωή της, το αποτύπωσε στην τέχνη της, στέλνοντας το δικό της µήνυµα ελπίδας, στις γυναίκες και τους άνδρες, που νοσούν µε καρκίνο του µαστού.

   Αναφερόµενη στη συµµετοχή της στην έκθεση τέχνης «Pink October», που φιλοξενεί στους χώρους του «το Σπίτι του Μάνα», η Κατερίνα Τσιλεδάκη επισήµανε πως, «την περίοδο των θεραπειών η σύντροφος µου, µου πρότεινε να βγάλουµε κάποιες φωτογραφίες για να θυµάµαι την τότε εικόνα µου. Με αφετηρία αυτές τις εικόνες και τα σηµάδια που άφησε ο καρκίνος στο σώµα µου, γεννήθηκε η ιδέα του επερχόµενου project µου: ‘’Beyond the Scars’’, µια εικαστική διερεύνηση γυναικείων σωµάτων µε ουλές. Συµµετέχουν γυναίκες που έχουν αντιµετωπίσει απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, που έχουν υποστεί εγκαύµατα ή άλλου είδους ατυχήµατα και που τα σηµάδια αυτών των γεγονότων που συνέβησαν στη διάρκεια της ζωής τους, έχουν µείνει ανεξίτηλα, πάνω τους. Τα δυο έργα µε τα οποία συµµετέχω στην έκθεση, παρουσιάζονται για πρώτη φορά και αποτελούν κοµµάτι του σώµατος έργων που έχω δηµιουργήσει για το συγκεκριµένο project. Παράλληλα γράφω και ένα βιβλίο για την εµπειρία του καρκίνου».

   Το ταξίδι αντιµετώπισης του καρκίνου είναι δύσκολο και θέλει µεγάλα αποθέµατα αντοχής. Όπως σηµειώνει η ίδια περιγράφοντας την περιπέτεια της, «µετά τη διάγνωση, γύρισα εσπευσµένα στην Ελλάδα, όπου ξεκίνησε ένας αγώνας δρόµου. Εύρεση γιατρών, βιοψία, άπειρες εξετάσεις. Ένιωθα ότι είχα χάσει κάθε έλεγχο στο σώµα µου. Το πρώτο χειρουργείο µαστεκτοµής και αφαίρεσης ωοθήκης έγινε άµεσα. Ήλπιζα ότι η διεξοδική ιστολογική, θα έδειχνε ότι δε χρειάζοµαι χηµειοθεραπεία. Όµως, ο τύπος καρκίνου που είχα ήταν άκρως επιθετικός. Θα χρειαζόµουν όχι µόνο χηµειοθεραπείες σε συνδυασµό µε µονοκλωνικά αντισώµατα, αλλά και δεύτερο χειρουργείο για αφαίρεση λεµφαδένων».

   «Οι επόµενοι µήνες ήταν εφιαλτικοί», οµολογεί και συνεχίζει, «η χηµειοθεραπεία σε ισοπεδώνει. Φοβεροί πόνοι, ναυτίες, άγχος, πρήξιµο, αυπνία, ταυτόχρονη εµµηνόπαυση και εξουθένωση. Το δεύτερο χειρουργείο στους λεµφαδένες ήταν εξίσου δύσκολο. Ακόµη νιώθω τις παρενέργειες του. Όντας αριστερόχειρας και εικαστικός, ήταν καίριο για µένα να αποκαταστήσω την κίνηση του χεριού µου. Ήµουν τυχερή, γιατί καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού περιστοιχιζόµουν από αγάπη και φροντίδα. ∆υστυχώς δεν το βιώνουν όλοι οι ασθενείς έτσι».

   Παρά τις δυσκολίες η Κατερίνα Τσιλεδάκη, κατάφερε να διατηρήσει το πάθος της για τη ζωή και επιθυµεί µέσω της δουλειάς της, αλλά και της προσωπικής της ιστορίας, όπως η ίδια επισηµαίνει, «να ενδυναµώσω τους ανθρώπους που νοσούν και να τους υπενθυµίσω ότι στο µακρύ τούνελ που λέγεται ασθένεια, υπάρχει φως. Μέσα από αυτήν την περιπέτεια µπορούν να γινούν η καλύτερη έκδοση του εαυτού τους».

   O επιµελητής της έκθεσης «Pink October» Αλέξανδρος Κασσανδρινός διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως, «οι έντεκα εικαστικοί µέσω της τέχνης τους, κυρίως παραστατικά, περνούν το µήνυµα της πρόληψης του γυναικολογικού καρκίνου, προσπαθώντας παράλληλα έτσι να αφηγηθούν τη δική τους ιστορία ή την ιστορία δικών τους ανθρώπων που έχουν βγει νικητές από τη µάχη αυτή. Μια ιδιαίτερη έκθεση που αξίζει την προσοχή όλων µας, για ένα θέµα που δεν πρέπει να το θυµόµαστε µόνο τον µήνα Οκτώβριο µήνα πρόληψης για τον καρκίνο του µαστού».

   «Είµαστε πολύ χαρούµενοι και ενθουσιασµένοι που το ‘’Σπίτι του ΜΑΝΑ’’ πρωτοπορεί, φιλοξενώντας στους χώρους του, την έκθεση τέχνης «Pink October». Σύµφωνα µε τα στοιχεία από δεκάδες έρευνες παγκοσµίως, η τέχνη συµβάλλει θετικά στην αντιµετώπιση του καρκίνου, µειώνοντας τη σωµατική και συναισθηµατική κόπωση, καθώς ενισχύει συναισθήµατα ικανοποίησης και ευχαρίστησης που πηγάζουν από την οµορφιά και την αισθητική», υπογράµµισε η ιδρύτρια του «ΜΑΝΑ» Randa Ghandour.

   Η έκθεση τέχνης «Pink October», θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου και οι καλλιτέχνες που συµµετέχουν είναι: Κανέλλα Αράπογλου, Αµαλία Βεκρή, Αλέξανδρος Γεωργίου, Γεωργία Θεολόγου, Στέλλα Καπεζάνου, Aριστείδης Λάππας, Poka-Yio, Σεβίνα Τζάνου, Kατερίνα Τσιλεδάκη, Τόλης Τατόλας, ∆ιονύσης Χριστοφιλογιάννης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα