Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Καρυοφυλλιά Καραµπέτη στα “Χ.ν.”: «Ο καλλιτέχνης οφείλει να έχει συνείδηση του πολιτικού και κοινωνικού του ρόλου»

«Ο αληθινός καλλιτέχνης οφείλει να έχει συνείδηση του πολιτικού και κοινωνικού του ρόλου, να έχει ενσυναίσθηση και µεγάλη ευαισθησία στα κοινωνικά θέµατα, να διαθέτει αισθητική και να µελετάει, να ερευνά τους νέους τρόπους έκφρασης και να είναι ανοιχτός στο καινούριο, να έχει µέσα του αγάπη και αλληλεγγύη για τον άνθρωπο, τον ξένο, τον διαφορετικό και να ξέρει ότι πρέπει να δουλέψει σκληρά και να µην προδώσει ποτέ στη διαδροµή τις αρχές του».

Αυτό επισηµαίνει, µεταξύ άλλων, η ηθοποιός Καρυοφυλλιά Καραµπέτη, µιλώντας στις “διαδροµές” µε αφορµή τη µουσική παράσταση µε τίτλο “Οι ποιητές µας τραγουδούν”, που θα παρουσιαστεί την Τρίτη 2 Ιουλίου στις 21:30, στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου στα Χανιά.
Μια παράσταση στην οποία η καταξιωµένη ηθοποιός µοιράζεται τη σκηνή µε τον Μανώλη Μητσιά, ερµηνεύοντας µελοποιηµένα ποιήµατα και στίχους των Κ. Καβάφη, Κ. Βάρναλη, Γ. Σεφέρη, Οδ. Ελύτη, Γ. Ρίτσου, Τ. Λειβαδίτη, Μ. Αναγνωστάκη, Ν. Καββαδία, Ν. Γκάτσου, κ.ά. Ποιήµατα και στίχους που έχουν µελοποιήσει κορυφαίοι συνθέτες, όπως οι Μ. Θεοδωράκης, Μ. Χατζιδάκις, Στ. Ξαρχάκος, ∆. Μούτσης, Ηλ. Ανδριόπουλος, Θ. Μικρούτσικος, Χ. Λεοντής και Γ. Σπανός.
Η ανθολογία µελοποιηµένης ποίησης που θα παρουσιάσουν στα Χανιά, αποτέλεσε και την αφορµή για να µιλήσουµε µε την Καρυοφυλλιά Καραµπέτη, για τη µοναδική πολιτιστική κληρονοµιά που διαθέτουµε ως χώρα, το σύγχρονο πολιτιστικό τοπίο, τη συνεργασία της µε τον σπουδαίο Μανώλη Μητσιά, αλλά και το µέχρι πού µπορεί να φτάσει η δύναµη ενός στίχου.

  • Σε µια εποχή που κυριαρχεί ο “θόρυβος” και ο φτηνός εντυπωσιασµός εντός και εκτός τηλεοπτικών οθονών και που µοιάζει να λείπει η ελπίδα, εσείς τολµάτε ένα αφιέρωµα σε σπουδαίους Έλληνες ποιητές. Με έναν τρόπο είναι σαν να µας λέτε ότι υπάρχουν κάποιοι στίχοι που µπορούµε να ακουµπήσουµε, να καθαρίσει η µατιά και η ψυχή µας. Έτσι το κατάλαβα εγώ. Εσείς µε ποιο σκεπτικό δηµιουργήσατε αυτή τη µουσική παράσταση; Με ποια επιθυµία;
    Ακριβώς όπως το περιγράφετε. Στα χρόνια της µεταπολίτευσης είχαµε την τύχη να ανακαλύψουµε τη συγκλονιστική ποίηση των µεγάλων µας ποιητών µελοποιηµένη από τους σπουδαιότερους Έλληνες συνθέτες. Ήταν δύο χώροι µαγικοί, που το πάντρεµά τους έδωσε ένα µείγµα εκρηκτικό, υπέροχα τραγούδια που µιλούσαν στις ψυχές όλων µας και είχαν γίνει κοµµάτι της καθηµερινότητάς µας, στις διαδηλώσεις, στα γλέντια, στο ραδιόφωνο, παντού. Σπουδαία µουσική, ανυπέρβλητοι στίχοι, µια µοναδική πολιτιστική κληρονοµιά που οφείλουµε να τη µεταβιβάζουµε από γενιά σε γενιά. Αυτόν τον στόχο έχουµε θέσει µε τον µοναδικό Μανόλη Μητσιά, τους εξαιρετικούς µουσικούς µας και τον παραγωγό µας Μάνο Τρανταλλίδη. Επιθυµία µας είναι ο κόσµος που έρχεται στις συναυλίες µας να θυµάται, να χαίρεται, να τραγουδάει µαζί µας και να φεύγει µε ανυψωµένο ηθικό και ψυχή γεµάτη, ειδικά σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Και είναι µεγάλη χαρά να βλέπουµε τα συγκινηµένα τους µάτια και να τους ακούµε να λένε: «Σας ευχαριστούµε που µας κρατάτε όρθιους».
  • Κάποτε µέσα από τις µελοποιήσεις συνθετών όπως ο Θεοδωράκης, ο Χατζιδάκις, ο Μικρούτσικος, ο Ξαρχάκος, ο Ξυδάκης κ.ά. έµπαιναν στα σπίτια όλων των Ελλήνων στίχοι των Γκάτσου, Καββαδία, Ελύτη, Σεφέρη και πολλών άλλων µεγάλων ποιητών. Σήµερα πώς θα χαρακτηρίζατε το πολιτιστικό τοπίο της Ελλάδας;

∆υστυχώς τα πράγµατα στην πλειονότητά τους δεν είναι καλά. Τα µέσα µαζικής επικοινωνίας και κυρίως η τηλεόραση προέβαλλαν πάντα µια µουσική χαµηλής ποιότητας και µε στίχους αγοραίους, που δεν έχει καµιά σχέση µε την παλιότερη εκείνη µεγάλη µουσική. Φυσικά εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαροί καλλιτέχνες που συνεχίζουν να παράγουν έργο στα χνάρια των µεγάλων δηµιουργών, αλλά ακούγονται κυρίως µέσα από τα live και τις περιοδείες τους και δεν προβάλλονται καθόλου από την κυρίαρχη κουλτούρα των τηλεοπτικών καναλιών – µε εξαίρεση την ΕΡΤ. Έχουµε βέβαια σπουδαίο θέατρο και κινηµατογράφο, παρά τις µεγάλες οικονοµικές αντιξοότητες στην παραγωγή τους, αλλά κι αυτές οι τέχνες δεν γνωρίζουν τη στήριξη που θα ’πρεπε, και έχουν ένα πολύ µικρό, αλλά ευτυχώς πολύ ενηµερωµένο κοινό, που τις παρακολουθεί και αλληλεπιδρά µαζί τους.

  • Μοιράζεστε τη σκηνή µε ένα κορυφαίο Έλληνα ερµηνευτή, τον Μανόλη Μητσιά. Φαντάζοµαι ότι θέλει θάρρος για µια ηθοποιό -ακόµα κι αν είναι εξαιρετική, όπως είστε εσείς- να σταθεί δίπλα σε έναν από τους καλύτερους σύγχρονους ερµηνευτές και να τραγουδήσει µαζί του. Πώς είναι αυτή η συνεργασία, τι κρατάτε από αυτήν;
    Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Όντως δεν ήταν καθόλου εύκολο, ειδικά στην αρχή. Ο Μανόλης είχε έρθει τον Φεβρουάριο του 2016 στην «Όπερα της πεντάρας» του Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, όπου έπαιζα την κυρία Πήτσαµ και τραγουδούσα σε µουσική Κουρτ Βάιλ. Μερικούς µήνες αργότερα µου έκανε την πρόταση για την πρώτη µας παράσταση, «Ο Γκάτσος που αγάπησα», όπου θα διάβαζα τα κείµενα. Μου ζήτησε όµως να πω κι ένα τραγούδι, τη «Χοντροµπαλού» του Σταύρου Ξαρχάκου, που στον δίσκο το ερµηνεύει ηθοποιός, η ∆έσπω ∆ιαµαντίδου. Εγώ στην αρχή αρνήθηκα, λέγοντάς ότι δεν τολµούσα να τραγουδήσω δίπλα του, κι εκείνος µου αντέταξε ότι αν δεν ήθελα να το τραγουδήσω, θα έπρεπε τουλάχιστον να το απαγγείλω. Μετά την πρόβα του τραγουδιού όµως, µου ζήτησαν όλοι να πω και κάποια άλλα τραγούδια, που τα έχουν ερµηνεύσει γυναικείες φωνές και έπρεπε να ακουστούν στην παράσταση. Με δέος αναγκάστηκα να το δεχτώ, και µάλιστα για καιρό δήλωνα στο κοινό ότι προσέρχοµαι σ’ αυτή τη συνάντηση µε ταπεινότητα, µιας και δεν είµαι τραγουδίστρια, αλλά ηθοποιός. Σιγά-σιγά βέβαια κατάλαβα ότι το κοινό αυτό ακριβώς περίµενε από µένα, την ερµηνεία του τραγουδιού από µία ηθοποιό και όχι τη φωνητική αρτιότητα µιας τραγουδίστριας. Και τώρα πια, έχοντας κάνει και µαθήµατα τραγουδιού, απολαµβάνω περισσότερο αυτή µου τη συµµετοχή. Το 2018 κάναµε και την παράσταση «Οι ποιητές µας τραγουδούν», και κάθε νέα σεζόν ανανεώνουµε και το µουσικό ρεπερτόριο και τα ποιήµατά της.
    Η συνεργασία µας είναι υπέροχη, ο Μανόλης εκτός από καταπληκτικός τραγουδιστής είναι και υπέροχος άνθρωπος και είναι τεράστια τιµή για µένα να µοιράζοµαι τη σκηνή µαζί του και να τον συνοδεύω στον ονειρικό του κόσµο. Κρατάω την οµορφιά της ερµηνείας και της ψυχής του, την απαράµιλλη σεµνότητα και το ήθος του και τις όµορφες, χαλαρές µας στιγµές στα ταξίδια µας.Αλήθεια πού φτάνει η δύναµη µιας θεατρικής παράστασης, ενός ποιήµατος ή ενός τραγουδιού; Έχουν τη δύναµη αν όχι να αλλάξουν τον κόσµο, να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουµε τη ζωή;
    Η γενιά µου είχε πιστέψει τότε, στην εφηβεία µας, ότι µε την Τέχνη θα άλλαζε τον κόσµο. ∆υστυχώς το κατεστηµένο φάνηκε δυνατότερο. Τουλάχιστον, όµως, η Τέχνη βοηθάει τους ανθρώπους να εξελίσσονται, να γίνονται καλύτεροι, να κατανοούν περισσότερο ο ένας τον άλλον. Σε όλα τα µεγάλα κινήµατα που προσπάθησαν να αλλάξουν τον κόσµο, η µουσική, το σινεµά και γενικότερα η τέχνη έπαιξαν πρωτοποριακό ρόλο. Και κάθε συνείδηση που µετατοπίζεται µέσω της Τέχνης προς το καλύτερο, είναι ένα τεράστιο κέρδος.

    Είστε µια καλλιτέχνις που υπηρετείτε µε σοβαρότητα την τέχνη σας και επίσης µιλάτε δηµοσίως µόνο όταν υπάρχει κάποιος λόγος, όταν έχετε κάτι να πείτε για τη δουλειά σας. Αν ένα νέο παιδί σάς ρωτούσε τι είναι αυτό που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να γίνει καλλιτέχνης, τι θα του απαντούσατε;
    Ότι πρέπει να έχει απόλυτη συνείδηση γιατί θέλει να γίνει καλλιτέχνης και τι σηµαίνει για εκείνον-εκείνην αυτός ο όρος. Γιατί τώρα πια η λέξη κατάντησε να χρησιµοποιείται µε µια αγοραία έννοια. Ο αληθινός καλλιτέχνης οφείλει να έχει συνείδηση του πολιτικού και κοινωνικού του ρόλου, να έχει ενσυναίσθηση και µεγάλη ευαισθησία στα κοινωνικά θέµατα, να διαθέτει αισθητική και να µελετάει, να ερευνά τους νέους τρόπους έκφρασης και να είναι ανοιχτός στο καινούριο, να έχει µέσα του αγάπη και αλληλεγγύη για τον άνθρωπο, τον ξένο, τον διαφορετικό και να ξέρει ότι πρέπει να δουλέψει σκληρά και να µην προδώσει ποτέ στη διαδροµή τις αρχές του.

“Οι ποιητές µας τραγουδούν”

Η µουσική παράσταση “Οι ποιητές µας τραγουδούν” θα παρουσιαστεί Θέατρο Ανατολικής Τάφρου την Τρίτη 2 Ιουλίου στις 21:30.
Τραγούδι: Μανώλης Μητσιάς.
Ανάγνωση και τραγούδι: Καρυοφυλλιά Καραµπέτη.
Επιµέλεια κειµένων: Γιώργος Λιάνης – Καρυοφυλλιά Καραµπέτη
Πιάνο – Ενορχηστρώσεις: Αχιλλέας Γουάστωρ
Μπουζούκι – Μαντολίνο: Ηρακλής Ζάκκας
Βιολοντσέλο: Τίνα Ντουφεξιάδου
Παραγωγή: Cricos
Εισιτήρια: Εarly birds τα πρώτα 100 εισιτήρια: 17€
Προπώληση: 20€. Στο ταµείο την ηµέρα της συναυλίας: 23 ευρώ / Μειωµένο 20 ευρώ.
Ηλεκτρονική προπώληση:
https://www.ticketservices.gr/event/chania-mitsias-karabeti-oi-poihtes-mas-tragoudoun/
Φυσικά σηµεία προπώλησης: Boheme (Χάληδων 26) και Carte Postale (Τάφοι Βενιζέλων).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα