Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024

Καταχείµωνο µε κουνούπια στην Κρήτη

■ Σε εξέλιξη πρόγραµµα καταγραφής των πληθυσµών, µε το βλέµµα στραµµένο στον “τίγρη”

Κουνούπια µέχρι τα µέσα Ιανουαρίου, ενοχλούν µεγάλο µέρος των κατοίκων της Περιφέρειας Κρήτης, καθώς οι αυξηµένες θερµοκρασίες, ευνοούν την αναπαραγωγή τους, δείχνοντας την προσαρµοστικότητα των κουνουπιών στις συνθήκες κλιµατικής αλλαγής, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής διευθυντής στη ∆ιεύθυνση ∆ηµόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, δρ Αντώνης Παπαδάκης.

Ενώ τα προγράµµατα καταπολέµησης κουνουπιών κάθε χρόνο ολοκληρώνονται στα τέλη του Οκτώβρη, φέτος οι αυξηµένες θερµοκρασίες, ως αποτέλεσµα της κλιµατικής κρίσης, εξακολουθούν να απασχολούν την ∆ιεύθυνση, η οποία συνεχίζει, όπως είπε ο κ. Παπαδάκης, την καταγραφή των πληθυσµών των κουνουπιών, τα είδη τους, αλλά και τα παθογόνα που µεταφέρουν.
«∆υστυχώς, βιώνουµε τα αποτελέσµατα της κλιµατικής κρίσης. Λόγω των πολύ υψηλών θερµοκρασιών για την εποχή, εξακολουθούµε να έχουµε πολλά κουνούπια αλλά και όχληση από πολίτες ότι τους τσιµπούν τόσο την ηµέρα όσο και τη νύχτα» ανέφερε ο κ. Παπαδάκης, ο οποίος συµπλήρωσε ότι µέχρι και τα µέσα περίπου Ιανουαρίου, εξακολουθεί να υπάρχει µεγάλη χρήση εντοµοαπωθητικών σκευασµάτων, που είναι αποτέλεσµα των θερµοκρασιών που ξεπερνούν τους 15 βαθµούς, «αφού για να µπορέσουµε να πούµε ότι δεν υπάρχει αναπαραγωγή, οι θερµοκρασίες πρέπει να είναι κάτω των 10 βαθµών κελσίου».
Όπως τόνισε ο κ. Παπαδάκης ως Περιφέρεια η Κρήτη, συµµετείχε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την καταπολέµηση των κουνουπιών, µε επισήµανση από τον ίδιο τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, να είναι η µεταφορά και εφαρµογή στο νησί, όλων των καλών πρακτικών που υλοποιούνται και αφορούν στα κουνούπια και την αντιµετώπισή τους. «Υπό αυτό το πρίσµα, νοµίζω ότι η Κρήτη ως περιφέρεια είναι από τις πρώρες που εφαρµόζουµε το πρόγραµµα καταγραφή των πληθυσµών των κουνουπιών, τα είδη που έχουµε, αν µεταφέρουν παθογόνα κλπ. Επίσης, εν µέσω αυτού του προγράµµατος, ακόµη και Ιανουάριο µήνα αν συνεχιστούν οι υψηλές θερµοκρασίες και εφόσον χρειαστεί, θα προχωρήσουµε και σε καταπολέµηση» τόνισε ο αναπληρωτής διευθυντής ∆ηµόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, ο οποίος πάντως ανέφερε ότι έχει δοθεί βαρύτητα στο αιγυπτιακό κουνούπι «τίγρης», το οποίο όπως τόνισε «δεν θέλουµε να το δούµε µε τίποτα στην Κρήτη». Πρόκειται όπως είπε ο κ. Παπαδάκης για ένα κουνούπι “χωροκατακτητικό”, το οποίο αν έρθει και δεν το εντοπίσουµε άµεσα, θα παραµείνει, όπως παρέµεινε και το ασιατικό κουνούπι “τίγρης” που έχει επιφέρει πολλά προβλήµατα». Για το λόγο αυτό άλλωστε όπως επισήµανε ο κ. Παπαδάκης, στις πύλες εισόδου του νησιού, τα λιµάνια και τα αεροδρόµια, παραµένουν οι παγίδες, ούτως ώστε αν γίνει αντιληπτή η είσοδoς του κουνουπιού αυτού στο νησί, «να σηµάνει συναγερµός ούτως ώστε να µην το αφήσουµε να παραµείνει».

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ∆ΡΑΣΕΙΣ

Όπως επίσης ανέφερε ο αν. δ/ντης ∆ηµόσιας Υγείας ∆ρ Αντώνης Παπαδάκης για πρώτη φορά το 2024, παράλληλα µε το εκτελούµενο τριετές έργο καταπολέµησης, η Περιφέρεια θα υλοποιήσει τις παρακάτω συµπληρωµατικές δράσεις: Το πρωτοποριακό πρόγραµµα παρακολούθησης δραστηριότητας κουνουπιών τους χειµερινούς µήνες εξαιτίας της κλιµατικής κρίσης µε τίτλο «∆ράσεις παρακολούθησης πληθυσµών ειδών κουνουπιών κατά τη χειµερινή περίοδο µε τη συλλογή εντοµολογικών δεδοµένων κάνοντας χρήση κατάλληλων παγίδων κουνουπιών CO 2 – φωτός». Επιπλέον, θα υλοποιηθούν δράσεις παρακολούθησης του πληθυσµού ξενικών χωροκατακτητικών ειδών µε τη χρήση ειδικών παγίδων BG – GAT (Gravid Aedes Trap) στις βασικές πύλες εισόδου της Περιφέρειας (µε έµφαση στο Aedes aegypti προκειµένου να αποτρέψουµε την εγκατάστασή του), αλλά και δράσεις εκτίµησης επιδηµιολογικού κινδύνου πιθανής εγχώριας µετάδοσης της ελονοσίας µε τη συλλογή δηµογραφικών ή και άλλων κρίσιµων στοιχείων σε περιοχές όπου διαµένουν και εργάζονται εργάτες γης, όπως και δράσεις αξιολόγησης σε τοπικό επίπεδο της παραγωγικότητας του δικτύου ανθρωπογενών λυµάτων, µε τη συλλογή δεδοµένων ποιοτικού χαρακτήρα που αφορούν τη διαχείριση των ανθρωπογενών εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών στο αστικό σύστηµα (µε έµφαση στην καταγραφή των σηπτικών βόθρων).
«Με την υλοποίηση όλων αυτών των δράσεων, η Περιφέρεια Κρήτης στοχεύει στην ενίσχυση των πολλαπλών φραγµών µετάδοσης ασθενειών από κουνούπια ταυτόχρονα µε τη διασφάλιση πολλαπλών οφελών που αφορούν µεταξύ άλλων στην ενίσχυση της προστασίας της ∆ηµόσιας Υγείας µέσω της καλύτερης αποτύπωσης και αξιολόγησης του επιδηµιολογικού κινδύνου (ιός ∆υτικού Νείλου, Ελονοσία, ∆άγκειος πυρετός κλπ), την αξιολόγηση της όχλησης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά και τη µελέτη της διακύµανσης των ακµαίων πληθυσµών κουνουπιών χωροκατακτητικών» επισήµανε ο κ. Παπαδάκης, συµπληρώνοντας ότι σηµαντικά είναι τα αποτελέσµατα και από τις ενηµερωτικές εκδηλώσεις που έχει διοργανώσει η Περιφέρεια για την ευαισθητοποίηση και την ενηµέρωση των κατοίκων σχετικά µε το έργο καταπολέµησης κουνουπιών τα τελευταία δύο χρόνια στο Ηράκλειο Κρήτης. Μάλιστα, όπως επισήµανε, µέσα στο 2024 θα πραγµατοποιηθούν τέσσερις επιµέρους ενηµερωτικές εκδηλώσεις στις πρωτεύουσες και των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων ενώ, έκανε γνωστό ότι θα πραγµατοποιηθεί ενηµερωτική ηµερίδα αναφορικά µε τον επιδηµιολογικό κίνδυνο και τους τρόπους αντιµετώπισης του στην Κρήτη και ευρύτερα στην Ελλάδα.

Άλλωστε, από 01/04/2024 θα τεθεί σε λειτουργία, όπως κάθε χρόνο από το 2020 και µετά, η εφαρµογή για smartphones «Mosquito Vision» για την πρόβλεψη βραδινής και νυχτερινής όχλησης για το σύνολο των οικισµών της Περιφέρειας Κρήτης και παρακολούθησης των πληροφοριών αυτών από τους πολίτες από το κινητό τους τηλέφωνο. Επίσης, µέσω της εφαρµογής αυτής µπορεί ο χρήστης να στείλει πληροφορία για νέα εστία κουνουπιών προκειµένου να παρέµβουν άµεσα οι υπηρεσίες µε στόχο την ενηµέρωση των στελεχών της ∆ιεύθυνσης ∆ηµόσιας Υγείας της Περιφέρειας αλλά και άλλων εµπλεκόµενων στελεχών και εκπροσώπων των ∆ήµων από την Κρήτη και την υπόλοιπη χώρα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα