Στην καταδίκη και επιβολή ποινής φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή σε βάρος διευθυντή εργολαβικής εταιρείας για ανθρωποκτονία από αμέλεια προχώρησε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Χανίων.
Συγκεκριμένα ,το απόγευμα της 1ης Ιουλίου του 2014 ένας 59χρονος κάτοικος του χωριού Μόδι του Δήμου Πλατανιά βρήκε τραγικό θάνατο όταν το δίκυκλο στο οποίο επέβαινε έπεσε σε λακκούβα που είχε σχηματιστεί σε δρόμο του χωριού στο πλαίσιο εργολαβικών εργασιών για την κατασκευή έργου ύδρευσης και αποχέτευσης.
Στην εισήγηση του προς το δικαστήριο ο εισαγγελέας έδρας πρότεινε την αθώωση του διευθυντή της εργολαβικής εταιρείας καθώς έκρινε πως δεν είχε ευθύνη για το ατύχημα καθώς «ο κατηγορούμενος ενήργησε με βάση τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις επιταγές που είχε ο ίδιος συνυπογράψει και συναποδεχθεί με την αναθέτουσα αρχή». Ο εισαγγελέας μίλησε για «αμελή οδηγική συμπεριφορά του θύματος» καθώς «δεν φορούσε κράνος και δεν είχε ασφαλισμένο το μηχανάκι που ήταν σε πολύ κακή κατάσταση».
Στην απολογία του ο κατηγορούμενος αφού εξέφρασε τα συλληπητήρια του στην οικογένεια του 59χρονου δήλωσε πως στα 30 χρόνια που δραστηριοποιείται στο χώρο δεν είχε ποτέ κάποιο ατύχημα. Τόνισε πως το συγκεκριμένο έργο ήταν πολυσύνθετο καθώς προέβλεπε την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης για 15 οικισμούς. Στο σημείο που έγινε το ατύχημα υπήρχε σύνδεσμος με έργο ύδρευσης που εκτελούσε άλλη εταιρεία. «Υπήρξε διαρροή από το δίκτυο της άλλης εταιρείας και σταμάτησα τις εργασίες ασφαλτόστρωσης μέχρι να διορθωθεί η ζημιά. Είχαμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας με βάση τα όσα προέβλεπε η σύμβαση με τον ΟΑΚ» είπε μεταξύ άλλων.
Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής κ. Γιάννης Δασκαλάκης σημείωσε πως από τα έγγραφα και τις εκθέσεις των πραγματογνωμώνων είναι «ξεκάθαρες οι ευθύνες του κατηγορούμενου! Το ατύχημα έγινε την 1η Ιουλίου. Με έγγραφο του ο ΟΑΚ που ήταν η επιβλέπουσα αρχή στις 11 Μαρτίου είχε ενημερώσει την εργολαβική εταιρεία πως στις 4 Μαρτίου του 2014 είχε γίνει ατύχημα και τότε με τραυματισμό ενός αλλοδαπού που οδηγούσε δίκυκλο που έπεσε σε “ελλιπώς επιχωματημένο χάνδακα” με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του. Αυτό σημαίνει πως για 4 μήνες το χωριό και οι κάτοικοι του ήταν σε πολιορκία καθώς δεν επιχωματώνονταν ο δρόμος γιατί υπήρχε μια διένεξη μεταξύ των εργολάβων. Ο κατηγορούμενος είπε ότι κάθε βράδυ επιχωμάτωναν το συγκεκριμένο σημείο και το πρωί έβγαζαν το χώμα για να δουλέψουν, αυτό δεν συνέβαινε ποτέ».
Από τη μεριά του ο συνήγορος του κατηγορούμενου επισήμανε πως η εταιρεία του εντολέα του έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας με βάση τη σύμβαση που είχε υπογράψει με τον ΟΑΚ και δεν μπορούσε να κάνει τίποτα περισσότερο. «Από κανένα από τα αναγνωστέα έγγραφα δεν προκύπτει ότι ο εντολέας μου και η εταιρεία δεν τηρούσε τα μέτρα ασφαλείας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, αναφέροντας στη συνέχεια πως για τους λόγους αυτούς ο ΟΑΚ δεν προχώρησε στην καταγγελία της σύμβασης, ενώ το έργο «δεν καθυστέρησε σε καμία περίπτωση ίσα- ίσα παραδόθηκε νωρίτερα». Τέλος αναφέρθηκε όπως και ο εισαγγελέας στις ευθύνες του θύματος καθώς «δεν φορούσε κράνος» κτλπ.
Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο για ανθρωποκτονία από αμέλεια και του επέβαλλε την ποινή των 12 μηνών με αναστολή.