«Πονάει όλους μας παρόλο που δεν είμαστε εκεί, έχει αλλάξει όλη η καθημερινότητά μας. Οι σκέψεις μας είναι εκεί» είπαν Ουκρανοί πολίτες (γυναίκες οι περισσότερες) που ζουν στα Χανιά και που το απόγευμα της Παρασκευής συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς να καταδικάσουν την επέτειο της Ρωσικής εισβολής.
Πολλοί από τους Ουκρανούς ζουν στα Χανιά μόνιμα εδώ και χρόνια, ενώ άλλοι ήλθαν ως πρόσφυγες μετά την έναρξη του πολέμου.
Η κ. Mαργαρίτα Μεντλμπει – Βολάνη που ζει 15 χρόνια στα Χανιά μας είπε πως «στην αρχή ελπίζαμε ότι θα ξεσηκωθεί ο λαός (Ρωσικός) και θα σταματήσουν τον τρομοκράτη αυτόν, τον Πούτιν αλλά δεν έγινε! Είναι άσχημα λόγια αυτά που θα πω, αλλά είναι αλήθεια. Όλος ο ουκρανικός λαός ελπίζει ότι θα πεθάνει αυτός ο Πούτιν και θα σταματήσει ο πόλεμος αυτός. Έχω χάσει γνωστούς, είμαι από τη Μαριούπολη που δεν έχει μείνει τίποτα εκεί πέρα και οι άνθρωποι αναγκάστηκαν και ξεσπιτώθηκαν». Για τους Ουκρανούς που ήλθαν στα Χανιά η κ. Μαργαρίτα ανέφερε πως «πολλοί δούλεψαν στα ξενοδοχεία οπότε εντάχθηκαν, ζορίστηκαν το χειμώνα και περιμένουμε να ανοίξει η σεζόν και να δουλέψουν».
Από την Οδησσό κατάγεται η Αλα Κατσούρ που ζει και αυτή μόνιμα στα Χανιά 15 χρόνια. Πώς βιώσατε την είδηση του πολέμου, την ρωτήσαμε: «Βρίσκεσαι σε μια πολύ περίεργη κατάσταση, είναι αδύνατο να το πιστέψεις. Ήμουν από τα άτομα που δεν ξαφνιάστηκα εντελώς, περιμέναμε μια τέτοια εξέλιξη γιατί ο πόλεμος στην ουσία ξεκίνησε πριν από 9 χρόνια και όχι πριν από ένα χρόνο. Παρόλο που το περιμένεις ότι η κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει εκεί (στον πόλεμο) είναι τελείως αδιανόητο και τεράστιο σοκ!». Για τον αν ελπίζει σε ειρήνη και κατάπαυση πυρός η κ. Κατσούρ ανέφερε πως «με τις πράξεις που έδειξε η διοίκηση του ρωσικού κράτους, με τους βομβαρδισμούς το χειμώνα, με το να διαλύουν τις εγκαταστάσεις ρεύματος και νερού, ο λαός μέσα στη χώρα αλλά και εκτός Ουκρανίας είναι πολύ θυμωμένος. Και δεν νομίζω ότι άμεσα θέλουμε διαπραγματεύσεις. Εννοείται ότι μας πονάει το γεγονός ότι ο κόσμος σκοτώνεται, χάνεται άμαχος πληθυσμός, κάποιες πόλεις έχουν ερημωθεί, έχουν διαλυθεί τελείως όπως η Μαριούπολη, το Χάρκοβο, το Σούμι, αυτό που γίνεται στο Ντονμπάς, το Μπάχμουτ, το Σόλενταρ είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Αλλά εφόσον έρχομαι από την Οδησσό, μπορώ να πω ότι ο ουκρανικός λαός επικαλείται αυτό που κάποτε επικαλέστηκε και ο ελληνικός λαός, “ελευθερία ή θάνατος”. Δηλαδή, εντελώς να αδειάσουν το έδαφος της Ουκρανίας, να πάνε στα σπίτια τους, έχουν το μεγαλύτερο κράτος στον κόσμο, δεν τους φτάνουν αυτά που έχουν πάνε και κάνουν ό,τι κάνουν σε ποιον; Ορθόδοξα, εντός εισαγωγικών πια αδέλφια, σκοτώνουν ορθόδοξα αδέλφια!».
Στον αντίλογο ότι στην ανατολική Ουκρανία ζουν πολλοί Ρωσόφωνοι και η Ρωσία εισέβαλε με την αιτιολογία ότι καταπιέζονται η κ. Κατσούρ απάντησε πως «και εγώ είμαι Ρωσόφωνη από την Οδησσό και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ουδέποτε υπέστη κάτι τέτοιο, αυτά που επικαλούνται οι ρωσικές αρχές ότι είχαμε προβλήματα, ότι είχαμε ναζί».