«Στο Χωρδάκι της δημοτικής περιφέρειας Ακρωτηρίου το νερό για τα σπίτια φτάνει από μακριά. Χρησιμοποιούνται τουλάχιστον τρία αντλιοστάσια με τελευταίο αυτό στο Μουζουρά, που σημαίνει ότι το νερό για να φτάσει εκεί κοστίζει ακριβά στη ΔΕΥΑΧ, δηλαδή σε όλους μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Πολιτών Πρώτα ο Άνθρωπος.
Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνει η Πρωτοβουλία στην ανακοίνωσή της: «Υπάρχουν εκτιμήσεις που λένε ότι από τα περίπου 120.000 κυβικά νερό που αντλούνται ετησίως, οι κάτοικοι του Χωρδακιού καταναλώνουν λιγότερα από 50.000. Μένει δηλαδή άγνωστο που πάνε τα περίπου 70.000 κυβικά νερό ανά έτος.
Επειδή οι αριθμοί αυτοί είναι ιλιγγιώδεις για το διψασμένο Ακρωτήρι, η δημοτική μας παράταξη στις 29 -09-2020 κατέθεσε γραπτά σχετική ερώτηση στη ΔΕΥΑΧ:
1. Πόσα κυβικά νερό φεύγουν ετησίως από το αντλιοστάσιο του Μουζουρά προς το Χωρδάκι;
2. Πόσα κυβικά τιμολογούνται ετησίως στο Χωρδάκι;
3. Θέλουμε να πληροφορηθούμε τις ποσότητες αυτές για όσα χρόνια υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία.
Απάντηση δεν έχουμε πάρει ακόμα. Συνεπώς συμβαίνουν δύο τινά:
1. Η ΔΕΥΑΧ δεν γνωρίζει να απαντήσει. Δηλαδή δεν κρατά στοιχεία κατανάλωσης σε κάθε αντλιοστάσιο ή δεν κρατά τους λογαριασμούς του ρεύματος ή έχει χάσει αυτά τα στοιχεία (από χαρτιά και υπολογιστές).
2. Η ΔΕΥΑΧ δεν θέλει να απαντήσει. Γνωρίζουν που πάει το χαμένο νερό και δεν το αποκαλύπτουν.
Ωστόσο, και οι δύο αυτές περιπτώσεις είναι διοικητικά, νομικά αλλά και πολιτικά προβληματικές. Ας αναλάβει η Διοίκηση της ΔΕΥΑΧ και κατ’ επέκταση ο Δήμος Χανίων τις ευθύνες του.
Μόνιμος κάτοικος» Χανίων φαίνεται πως έχει γίνει το ασιατικό κουνούπι τίγρης, όπως προκύπτει από την νέα διαδικτυακή έρευνα για τις επιπτώσεις του ασιατικού κουνουπιού στα Χανιά που εκπονεί το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με τα «Χανιώτικα νέα». Για την έρευνα στην οποία οι Χανιώτες μπορούν να συμμετέχουν διαδικτυακά μέσα από την ιστοσελίδα των «Χ.ν»(https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSew2oDyoUlGRpGgixO0oWQHHNTTIddCGG7rCZr3iRcbHOtG2w/viewform) μιλά στο podcast της σειράς «on/off the record » ο εντομολόγος Δρ Αντώνης Μιχαηλάκης, τακτικός ερευνητής στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.
70.000 κυβικά νερού που δεν ξέρουμε που πάνε είναι πάρα πολλά!
Τι θα απαντήσει η ΔΕΥΑΧ;