Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Καταγραφή αλλαγών στο κλίμα της Γης

Επισηµάνσεις σε συνέδριο στο ΜΑΙΧ µε συµµετοχή της NASA
και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας ∆ιαστήµατος

 

Σε παρακολούθηση των αλλαγών στα δασικά οικοσυστήµατα, στη γεωργία και στο κλίµα της γης παγκοσµίως, µέσα από τηλεπισκόπηση (η επιστήµη παρατήρησης φαινοµένων και χαρακτηριστικών από απόσταση) βρίσκονται η NASA και τα Περιφερειακά ∆ίκτυα Πληροφοριών, όπως επισηµάνθηκε σε συνέδριο το οποίο ξεκίνησε χθες στο Μεσογειακό Αγρονοµικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ).

Πρόκειται για το 2ο κοινό συνέδριο των Περιφερειακών ∆ικτύων Πληροφοριών νότιας-κεντρικής Ευρωπης και Μεσογείου το οποίο διοργανώνεται από Μεσογειακό Αγρονοµικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), σε συνεργασία µε τη NASA, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία ∆ιαστήµατος (ESA), την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και της Geosystems Hellas.
Στο συνέδριο συµµετέχει ο επικεφαλής στον Τοµέα Επιστηµών της Γης, στη NASA, Florian M. Schwandner, ο οποίος, µιλώντας στα “Χανιώτικα νέα”, σηµείωσε ότι «σκοπός του συνεδρίου είναι να φέρει κοντά τους χρήστες και αυτούς οι οποίοι κανονίζουν τις πολιτικές και χρησιµοποιούν τις τεχνολογίες στη διαδικασία λήψης απόφασης».

Ο ίδιος εξήγησε ότι «η τηλεπισκόπηση έχει το πλεονέκτηµα ότι µας δίνει µια συνοπτική εικόνα της γης, κατ’ επανάληψη, σε µεγάλη χρονική διάρκεια, οπότε µπορούµε να παρακολουθούµε τις αλλαγές στην επιφάνεια της γης, όσον αφορά τη γεωργία, τα δασικά οικοσυστήµατα, τις καταστροφές. Επειδή έχουµε χρονοσειρές δεδοµένων που πάνε πίσω στο παρελθόν, µπορούµε να παρακολουθούµε µακροπρόθεσµα τις αλλαγές αυτές και κοιτώντας µεµονωµένα γεγονότα, όσον αφορά τη ξηρασία ή τις κατολισθήσεις και τις δασικές πυρκαγιές, να δούµε πως αυτά τα φαινόµενα αλληλοσυνδέονται µεταξύ τους».
Σε ερώτηση των “Χανιώτικων νέων” για την κλιµατική αλλαγή, ανέφερε: «Η δουλειά µας σαν επιστήµονες τηλεπισκόπησης είναι να καταγράφουµε, να παρατηρούµε και να συλλέγουµε δεδοµένα, όχι να τα κρίνουµε. Αυτή είναι η δουλειά άλλων οι οποίοι χρησιµοποιούν αυτά τα δεδοµένα. Αλλά, βλέποντας µακροπρόθεσµα τα δεδοµένα που συλλέγουµε, βλέπουµε ότι όντως υπάρχουν κάποιες αλλαγές και αυτό είναι πραγµατικότητα».

Ακόµα εξήγησε ότι «η NASA συγχρηµατοδοτεί αυτό το συνέδριο γιατί αυτά τα προβλήµατα δεν µπορούν να αντιµετωπιστούν µεµονωµένα και προσπαθούν να προωθήσουν τη συνεργασία και την αλληλεγγύη ανάµεσα σε αυτούς που ενδιαφέρονται».

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, η Περιφέρεια Κρήτης, παρουσιάζει την υποδοµή Γεωχωρικών ∆εδοµένων GIS Crete, η οποία βασίζεται στη σύζευξη στοιχείων από ανοιχτά δορυφορικά δεδοµένα του συστήµατος Παρατήρησης της Γης “Copernicus”, µε τα πρωτογενή δεδοµένα που ψηφιοποιούνται καθηµερινά από όλες τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Οπως µας είπε η γεωλόγος, ειδικός σύµβουλος του Περιφερειάρχη και υπεύθυνη γεωχωρικών φαινοµένων της Περιφέρειας Κρήτης, Ερµιόνη Γιαλύτη, «πρόκειται για µία υποδοµή η οποία συνδυάζει τα δορυφορικά ανοιχτά δεδοµένα του Copernicus, τα δεδοµένα παρατήρησης της γης µε τα πρωτογενή δεδοµένα που καθηµερινά παράγουν όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειες από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.
Αρχικά ξεκινήσαµε να καταγράφουµε τις αλλαγές στο κλίµα, όµως, είδαµε ότι αυτή η υποδοµή µπορεί να βοηθήσει και διοικητικά. ∆ηλαδή, ανεβάζοντας (στην υποδοµή) όλες µας τις βιβλιοθήκες και κάνοντάς τις ψηφιακές βιβλιοθήκες, αποδίδουµε µετά, στις περιγραφικές αυτές ιδιότητες και τη γεωγραφική τους συντεταγµένη. Αυτό σηµαίνει πρακτικά ότι συνδυάζουµε τη γεωγραφική µε την περιγραφική πληροφορία και έτσι έχουµε µία υποδοµή η οποία βοηθάει και την εσωτερική λειτουργία των υπηρεσιών, επικοινωνία µεταξύ των εργαζοµένων, και την ενηµέρωση της διοίκησης».
Στο συνέδριο συµµετέχουν ακόµη ο πρώην συνεργάτης ∆ιευθυντής Προγράµµατος – Wildfires της NASA Vincent Ambrosia, o απόφοιτος του ΜΑΙΧ και καθηγητής στο University of Balamand του Λιβάνου, George Mitri και ο καθηγητής Ιωάννης Γίτας απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης. Υπεύθυνος για την διοργάνωση απο το ΜΑΙΧ είναι ο συντονιστής σπουδών του Τµήµατος ∆ιαχείρισης Περιβάλλοντος ∆ρ. Χαρίτων Καλαϊτζίδης.
Σκοπός του συνεδρίου είναι να αξιοποιηθούν οι πρόσφατες καινοτοµίες στον τοµέα παροχής δορυφορικών δεδοµένων.
Οπως σηµειώνει το ΜΑΙΧ, τα Περιφερειακά ∆ίκτυα Πληροφοριών συστάθηκαν στο πλαίσιο του διεθνούς προγράµµατος Παγκόσµιων Παρατηρήσεων ∆ασικής Κάλυψης και ∆υναµικών Χρήσης Γης (GOFC-GOLD), µε στόχο την παροχή δορυφορικών και επιτόπιων δεδοµένων για την επιφάνεια της Γης µε άξονα την αειφόρο διαχείριση πόρων σε πολλαπλές κλίµακες.
Η λειτουργία των ∆ικτύων σχετίζεται µε τη συλλογή δεδοµένων και πληροφοριών για την παρακολούθηση της αλλαγής του κλίµατος παγκοσµίως, συνδράµοντας στο πρόγραµµα REDD των Ηνωµένων Εθνών για τις εκποµπές αερίων θερµοκηπίου, τη δηµιουργία βάσης δεδοµένων των τύπων κάλυψης της Γης, καθώς και την παρακολούθηση της βιοποικιλότητας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα