Σε κατάληψη του Γυμνασίου Σούδας έχουν προχωρήσει οι μαθητές.
Στα αιτήματά τους είναι μεταξύ άλλων:
•Να διορθωθεί το πρόγραμμα των σχολικών λεωφορείων, δηλαδή οι ώρες που έρχεται το λεωφορείο το πρωί και τα μεσημέρια και συγκεκριμένα του Βλητέ και των Τσικαλαριών.
•Να επισκευαστούν διάφορα μέρη του κτηρίου όπως τα πόμολα σε ορισμένες πόρτες.
•Να πραγματοποιηθεί «επιθεώρηση των καθηγητών».
•Να «έχουμε εξελιγμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό μάθησης στις τάξεις μας (λάπτοπ, προτζέκτορες…) και αθλητικό εξοπλισμό».
Ακόμα οι μαθητές αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν «απαραίτητα χαρτικά στις τουαλέτες» και υπάρχει «έλλειψη καθαριότητας».
Τη στήριξή του στα αιτήμα των παιδιών εξέφρασε ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων Βαγγέλης Καραμέτης.
Οπως δήλωσε ο κ. Καραμέτης, «τα παιδιά προχώρησαν δικαίως σε κατάληψη για κάποια πράγματα. Χρειάζεται κοινή προσπάθεια όλων. Και των παιδιών και των γονιών και των καθηγητών και της πολιτείας, του Δήμου, όλων όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία, για να έχουμε ένα καλό σχολείο. Μη ξεχνάμε ότι το Γυμνάσιο Σούδας είναι η μεγαλύτερη σχολική μονάδα στον νομό Χανίων. Εχει 374 παιδιά. Είναι μια σχολική μονάδα που έχει πάρα πολλά παιδιά και πάρα πολλές ανάγκες».
Ο ίδιος εξήγησε ότι τα βασικά προβλήματα του σχολείου αφορούν σε υποδομές και ένα από τα αιτήματα των μαθητών αφορά στην τεχνολογία.
«Εχουμε κάνει κάποιες διαδικασίες και με τον σύλλογο των καθηγητών και ως σύλλογος γονέων όσο μπορούμε να έχουμε διαδραστικούς πίνακες, να έχουμε προτζέκτορες. Δηλαδή, να κάνουμε τη μάθηση και τη λειτουργία του σχολείου πιο βιωματική. Ενημέρωσα τα παιδιά ότι γίνονται διαδικασίες αλλά δεν είναι αποκλειστικά στο χέρι μας. Είναι το υπουργείο και πάρα πολλοί παράγοντες».
Ο κ. Καραμέτης είπε επίσης ότι το σχολείο έμεινε χωρίς συντηρητή «επειδή έληξε η σύμβασή του» και πρόσθεσε ότι «κανονικά προβλέπεται βάσει του καταστατικού και βάσει του νόμου να υπάρχει γραμματειακή υποστήριξη προς τη διεύθυνση η οποία δεν υπάρχει. Το Λύκειο που έχει 220 παιδιά έχει και συντηρητή και γραμματειακή υποστήριξη. Το Γυμνάσιο Σούδας το οποίο είναι το μεγαλύτερο σχολείο δεν έχει τίποτα από αυτά. Μόνο ένα φύλακα τις βραδινές ώρες».
Ακόμα τόνισε ότι τα παιδιά «προφανώς έχουν το δικαίωμα να εκφράζονται δημοκρατικά μέσα στο χώρο τους. Αυτό το ασπάζομαι και το δέχομαι. Βέβαια πάντα σε νορμάλ πλαίσια, χωρίς φασαρίες, χωρίς προβλήματα, χωρίς καταστροφές».