Σε κατάληψη του Δημοτικού Σχολείου Παλαιόχωρας προχωρούν αύριο Τετάρτη οι γονείς, έπειτα από ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσής τους, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα σχολεία του Δήμου Καντάνου – Σελίνου.
Αφορμή στάθηκε η αιφνίδια μετακίνηση της δασκάλας μουσικής από το σχολείο της Παλαιόχωρας προς το Δημοτικό Σχολείο Καντάνου, με στόχο να καλυφθούν ώρες εκπαιδευτικού που είχε τεθεί σε άδεια, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του ολοήμερου.
Η δασκάλα αυτή, είχε την Στ’ Τάξη στο Δημοτικό Καντάνου και κλήθηκε να αναπληρώσει το κενό που άφησε η δασκάλα στο Δημοτικό Κουντούρας, λόγω άδειας εγκυμοσύνης.
Ο Σύλλογος εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τις επανειλημμένες μετακινήσεις εκπαιδευτικών μέσα στη σχολική χρονιά, γεγονός που —όπως υπογραμμίζεται— διαταράσσει την κανονικότητα των μαθητών και υπονομεύει τα μορφωτικά τους δικαιώματα.
Με 140 παιδιά στο σχολείο, η απώλεια της δασκάλας μουσικής, με την οποία είχαν αναπτυχθεί εκπαιδευτικοί και συναισθηματικοί δεσμοί, έχει προκαλέσει αναστάτωση. Παράλληλα, μειώνεται το ωράριο του ολοήμερου κατά μία ώρα, επηρεάζοντας αρνητικά τις οικογένειες που βασίζονται σε αυτό για την εξισορρόπηση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.
Οι γονείς καταγγέλλουν πως κάθε χρόνο τα σχολεία της περιοχής ξεκινούν με ελλείψεις, περιμένοντας φάσεις αναπληρωτών που έρχονται καθυστερημένα και συχνά δεν καλύπτουν τα κενά. Αποτέλεσμα είναι η αναγκαστική μετακίνηση εκπαιδευτικών από σχολείο σε σχολείο, ακόμη και η στήριξη τριών παιδιών από μία παράλληλη στήριξη σε διαφορετικές τάξεις.
Ο Σύλλογος ζητά:
•Την άμεση ανάκληση της μετακίνησης της εκπαιδευτικού.
•Μόνιμους διορισμούς και στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό.
•Σχεδιασμό με παιδαγωγικά κριτήρια και όχι πρόχειρες λύσεις που ακυρώνουν τη λειτουργία ολοήμερων τμημάτων και ειδικοτήτων.
«Εξαντλήσαμε κάθε νόμιμο μέσο, χωρίς αποτέλεσμα», τονίζουν οι γονείς, προειδοποιώντας ότι αν τα αιτήματά τους δεν εισακουστούν άμεσα, θα προχωρήσουν σε εντονότερες κινητοποιήσεις.