Οι άνθρωποι που διατρέφονται με πολλές πρωτεϊνες, ιδίως από ψάρια και όχι από κόκκινο κρέας, κινδυνεύουν λιγότερο να πάθουν εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα κινεζική επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ξινφένγκ Λίου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ναντζίνγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Neurology” της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) όλες τις δημοσιευμένες έρευνες -συνολικά επτά- για τη σχέση πρωτεϊνών και εγκεφαλικού, οι οποίες συνολικά αφορούσαν 255.000 άτομα από διάφορες χώρες (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Σουηδία) και κάλυπταν μια περίοδο τουλάχιστον δέκα ετών.
Κατά μέσο όρο, όπως έδειξε η νέα ανάλυση, όσοι τρώνε τις περισσότερες πρωτεϊνες καθημερινά, έχουν 20% μικρότερη πιθανότητα να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σχέση με όσους καταναλώνουν τις λιγότερες πρωτεϊνες.
Η αυξημένη ποσότητα που χρειάζεται για την μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό, είναι περίπου 20 γραμμάρια. Για κάθε 20 πρόσθετα γραμμάρια πρωτεϊνών που καταναλώνει κανείς ημερησίως, ο κίνδυνος εγκεφαλικού μειώνεται κατά 26%. Ο μικρότερος αυτός κίνδυνος προκύπτει, αφού απομονωθούν άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή χοληστερόλη ή το κάπνισμα.
«Αν όλοι έτρωγαν περισσότερες πρωτεϊνες, αυτό θα μεταφραζόταν σε τουλάχιστον 1,4 εκατ. λιγότερους θανάτους από εγκεφαλικό παγκοσμίως κάθε χρόνο, συν τις μειωμένες αναπηρίες για τον ίδιο λόγο» εκτίμησε ο Λίου.