Το τελευταίο διάστημα οι πρόσφυγες που περνούν από την Ειδομένη βλέπουμε πως αρκετοί επιστρέφουν πίσω με εμφανή σημάδια κακοποίησης. Τα περιστατικά βίαιης επαναπροώθησης ανθρώπων από τα Σκοπιανά σύνορα πίσω στη χώρα μας έχουν αρχίσει να πληθαίνουν ανησυχητικά» επεσήμανε ο χειρουργός, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ κατά τη διάρκεια ανοικτής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Τ.Ε.Ε. Δυτικής Κρήτης. Στην εκδήλωση που είχε ως θέμα: “Ανθρωπιστική κρίση σε εξέλιξη. Το Κ.Ι.ΦΑ.Χ. στη Λέσβο” μίλησαν γιατροί από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και γιατροί του Κ.Ι.ΦΑ.Χ. που συμμετείχαν στην πρώτη ανθρωπιστική αποστολή στη Λέσβο. Οι ομιλητές στάθηκαν στις απάνθρωπες συνθήκες κατω από τις οποίες γίνεται η διέλευση του Αιγαίου στα νησιά μας και στην εκατόμβη θυμάτων κυρίως παιδιών που χάνονται στα νερά της Μεσογείου. Ο κ. Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Πανεπιστημίου Αθηνών που έχει αναπτύξει τους τελευταίους μήνες για να ενισχύσει τους πρόσφυγες που φτάνουν μαζικά στη χώρα μας. Να σημειωθεί πως ο κ. Ρόζενμπεργκ υπήρξε ιδρυτής και για πολλά χρόνια πρόεδρος των Ελλήνων “Γιατρών Του Κόσμου” με σημαντική εμπειρία σε αποστολές ιατρικής αρωγής σε χώρες του τρίτου κόσμου ή σε μεγάλες ανθρωπιστικές κρίσεις και καταστροφές.
«ΝΑ ΠΑΡΑΣΧΟΥΜΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΝΤΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ»
«Τα κύρια προβλήματα των ανθρώπων είναι η διάσωση, η υποθερμία, το να σωθούν τα παιδιά που δυστυχώς χάνονται στο Αιγαίο… Οσο τα σύνορα κλείνουν και όσο οι άνθρωποι αυτοί μένουν περισσότερο διάστημα στη χώρα μας πρέπει να είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε όχι αποσπασματικές, αλλά σοβαρές, υπεύθυνες και πραγματικά αντάξιες της ιστορίας της χώρας και της φιλοξενίας του λαού μας, συνθήκες υγείας» τόνισε ο κ. Ρόζενμπεργκ επισημαίνοντας ότι χρειάζεται: «Σοβαρότητα, συνέπεια, μεγάλη συμμετοχή στις προσπάθειες διάσωσης και αντιμετώπισης των επειγόντων προβλημάτων, προστασία της δημόσιας υγείας και προστασία από λοιμώδη νοσήματα». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών δίνει ιδιαίτερο βάρος στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Προστασία των παιδιών και της μητέρας, ανίχνευση και έγκαιρη αντιμετώπιση των θυμάτων κακοποίησης, των θυμάτων βασανιστηρίων, των γυναικών θυμάτων εμπορίας. «Αυτά περνούν λιγάκι απαρατήρητα και νομίζω πως θα πρέπει ως υπεύθυνοι πολίτες να ρίξουμε το βάρος μας εκεί» σημείωσε.
ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ο παιδίατρος, διευθυντής Σπουδών του Μεταπτυχιακού Διαχείρισης Κρίσεων στον τομέα της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ακης Τερζίδης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των αυτοψιών που έχει κάνει σε νησιά για να διαπιστώσει τις ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται, όταν φθάνουν πρόσφυγες, αλλά και στις πύλες εισόδου της χώρας. Παράλληλα σημείωσε πως το τελευταίο διάστημα πολλοί πρόσφυγες παραμένουν στην Ελλάδα καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να διέλθουν από τα σύνορα τα οποία “ανοιγο- κλείνουν” μέχρι να κλείσουν οριστικά όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Αυτό σημαίνει ότι ένας αριθμός ανθρώπων θα εγκλωβιστεί, θα παραμείνει εδώ χωρίς να το θέλει. Κάτι που αλλάζει τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε από πλευράς δημόσιας Υγείας καθώς πλέον πρόκειται για μεγάλο αριθμό ανθρώπων που αναγκάζονται να μείνουν εδώ. Το μεγάλο ποσοστό είναι παιδιά, κάτι που είναι πρωτοφανές. Αρα όσοι επιχειρούν στα νησιά πρέπει να προσαρμόσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες» τόνισε. Την ίδια ώρα η πρόκληση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, σύμφωνα με τον κ. Τερζίδη παραμένει η ιατρική υποστήριξη των προσφύγων που καταφθάνουν στα νησιά, αλλά και η προάσπιση των συνθηκών ζωής των γηγενών, ιδιαίτερα των ακριτικών νησιών. Προς την κατεύθυνση αυτή υπογράμμισε ότι κρίνεται αναγκαίος ο συντονισμός από τα Υπουργεία Υγείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής, όλων των Οργανώσεων που επιχειρούν στην Ελλάδα, ώστε να ενεργούν πιο αποτελεσματικά, υπό τον έλεγχο και την αρωγή της Πολιτείας.