Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, 2024

Καταπληκτικά Μελομακάρονα χωρίς Γλουτένη

Τι θα ήταν οι γιορτές χωρίς τα αγαπηµένα µας µελοµακάρονα; Για όσους αποφεύγουν τη γλουτένη, αυτή η συνταγή φέρνει τη µαγεία των Χριστουγέννων στο τραπέζι σας χωρίς κανέναν συµβιβασµό στη γεύση! Αφράτα, ζουµερά και αρωµατικά, αυτά τα µελοµακάρονα είναι φτιαγµένα µε προσοχή και αγάπη για να τα απολαύσουµε όλοι – είτε για λόγους υγείας είτε απλά για µια εναλλακτική και θρεπτική προσέγγιση. Ετοιµαστείτε να τα µοιραστείτε µε τους αγαπηµένους σας ή να τα κρατήσετε όλα για εσάς!

Συνταγή:

 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κούπα αλεύρι αµυγδάλου (120gr)
  • 1 κούπα αλεύρι βρώµης (125gr)
  • 1 κούπα αλεύρι φαγόπυρου (125gr)
  • 2/3 κούπας ελαιόλαδο (140gr)
  • 10 χουρµάδες
  • ½ κούπα χυµό πορτοκάλι (125gr)
  • 1 κ.γ κανέλα
  • ½ κ.γ γαρύφαλλο
  • Ξύσµα από 1 πορτοκάλι
  • 1/3 κ.γ αλάτι

 

Για το σιρόπι:

  • ½ κούπα µέλι (170gr)
  • 1 κούπα νερό (200gr)
  • 1 ξύλο κανέλα
  • Ξύσµα από 1 πορτοκάλι

 

✓ Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180οC.

✓ Ετοιµάζουµε το σιρόπι. Βάζουµε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι σε µέτρια προς δυνατή φωτιά µέχρι να βράσει. Έπειτα το αφήνουµε στην άκρη να κρυώσει.

✓ Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουµε το χυµό πορτοκάλι µε τους χουρµάδες και µετά τα αλέθουµε στο µπλέντερ µέχρι να γίνουν πάστα.

✓ Σε µπολ ανακατεύουµε την πάστα µε όλα τα υλικά µαζί, µέχρι να οµογενοποιηθούν τα υλικά και πλάθουµε τα µελοµακάρονα.

✓ Ψήνουµε για 25 λεπτά στους 180οC.

✓ Βουτάµε τα ζεστά µελοµακάρονα µέσα στο κρύο σιρόπι για περίπου 1 λεπτό.

 

Play time:  Μιας και είναι µια συνταγή µε πολλά διαφορετικά υλικά, µυρίστε, επεξεργαστείτε, δοκιµάστε καθένα από αυτά. Εξηγείστε στα παιδιά πως όλα αυτά, όταν τα συνδυάσουµε, θα είναι σαν να κάνουµε µαγικά! Και πως το τελικό αποτέλεσµα θα έχει εντελώς διαφορετική γεύση!

 

 

Tip:   Η γλουτένη είναι µια πρωτεΐνη που περιέχεται στα σιτηρά. Πρόκειται για µια ουσία που δίνει συνοχή στα ζυµάρια, ωστόσο συγκαταλέγεται στα αντι-θρεπτικά, ουσίες δηλαδή των τροφών που δυσκολεύουν τον οργανισµό, µε τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αν δεν έχουµε δυσανεξία δεν χρειάζεται να την αποφεύγουµε εντελώς, αλλά το να την αραιώσουµε µε το να επιλέγουµε συνταγές πού και πού χωρίς γλουτένη είναι µια πολύ καλή ιδέα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα