Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Καταπολέμηση του έλκους καστανιάς

Η ασθένεια που πλήττει εδώ και 30 χρόνια τις καστανιές με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί σημαντικά το εισόδημα των αγροτών αφού χιλιάδες δέντρα έχουν ξεραθεί, άρχισε να καταπολεμάται από επιστήμονες οι οποίοι εντόπισαν την ασθένεια χαρακτηρίζοντάς την “έλκος καστανιάς” και με το κατάλληλο εμβόλιο περιορίζουν το πρόβλημα.

Από την χθεσινή επίσκεψη του καθηγητή Στέφανου Διαμαντή τον οποίο συνόδευε κλιμάκιο του Δασαρχείου Χανίων με επικεφαλής τη δασάρχη κα Πολύμνια Σκλαβάκη σε ορεινές περιοχές των Παλαιών Ρουμάτων, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν αρκετοί αγρότες, παραγωγοί καστάνου, και να ακούσουν τις χρήσιμες πληροφορίες καταπολέμησης της ασθένειας του έλκους της καστανιάς βλέποντας τον τρόπο που εμβολιάζονται τα δέντρα τα οποία έχουν σημάδια ξήρανσης από αυτή την ασθένεια.
Ο καθηγητής Στέφανος Διαμαντής μιλώντας στα “Χ.Ν.” για το έλκος της καστανιάς ανέφερε:
«Η περιοχή αυτή ονομάζεται Κατζιανός Λαγγός και έχει αρκετές καστανιές της ηλικίας που εμείς θέλουμε δηλαδή να μην ξεπερνούν τα 20 χρόνια και το συγκεκριμένο δέντρο που εμβολιάσαμε όπως μου είπαν είναι 17 ετών. Τέτοια δέντρα ψάχνουμε για να τοποθετήσουμε την μυκητική πάστα διότι μέχρι τα 20 τους χρόνια διατηρούν λείο φλοιό. Σε μεγαλύτερη ηλικία ο φλοιός ραγαδώνεται και δεν μπορούμε να οριοθετήσουμε το έλκος και αν δεν ξέρουμε που είναι τα όρια του έλκους, τότε βάζουμε τα εμβόλια όπου να είναι και αυτό δεν είναι επιθυμητό. Στο συγκεκριμένο δέντρο όπως βλέπετε με τα σημάδια αυτά έχουμε ανοίξει ειδικές τρυπούλες με ένα τρυπάνι και τοποθετούμε μέσα την μυκητική πάστα την οποία στη συνέχεια την καλύπτουμε με χαρτοταινία και σηματοδοτούμε το δέντρο για να ξέρουμε ότι αυτό είναι εμβολιασμένο».
Ο ίδιος τόνισε ότι «ο στόχος δεν είναι να θεραπεύσουμε το συγκεκριμένο δένδρο αλλά να φέρουμε σε επαφή το έλκος με το εμβόλιο και να αρχίσει εδώ πέρα η παραγωγή υποβολισματικών σπορίων τα οποία από εδώ θα πάνε σε άλλα δέντρα τα οποία δεν μπορούμε να τα εμβολιάσουμε αλλά ευελπιστούμε ότι τα σπόρια θα μεταφερούν και σε εκείνα τα δένδρα με τον αέρα, με τη βροχή πιο πολύ με το υγρό νέφος. Όταν βρέχει εδώ πάνω, φυσάει και πάρα πολύ, κολλάει η βροχή εδώ πέρα και σπάει σε μικρότερα υδροσταγονίδια και τα παίρνει αυτά ο αέρας και τα πάει αλλού» για να καταλήξει επισημαίνοντας: «Κάθε φορά που τοποθετούμε το μυκητικό υλικό σε ένα δένδρο θα δημιουργήσει τριγύρω του μια εστία υπομολισματικότητας δηλαδή θα έχουμε μια γενική υποβάθμιση της ασθένειας».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ

ΚΑΣΤΑΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καστανοπαραγωγών Ν. Χανίων κ. Νικόλαος Μπομπολάκης υπογράμισε ότι « ήτανε ένας αγώνας 8 ετών για να κατορθώσουν οι Υπηρεσίες και το Υπουργείο, τη σημερινή εξέλιξη. Θα ήταν βέβαια ό,τι καλύτερο αν από την πρώτη στιγμή έδιναν τη λύση, αλλά δεν την έδωσαν με αποτέλεσμα από 1.500 τόνους ο νομός Χανίων να έχει κατέβει στους 900. Πιστεύω ότι ο αγώνας δεν σταμάτησε, είναι για τρία χρόνια ακόμα, έχοντας πετύχει να εντάξουμε την προσπάθεια αυτή σε άλλο πρόγραμμα και με τη συμβολή οπωσδήποτε του κ. Στέφανου Διαμαντή, καθηγητή που έχουμε σήμερα κοντά μας και είναι ένας από τους μοναδικούς που παράγει αυτή τη μυκητική πάστα την οποία έχει χρησιμοποιήσει με πολλή επιτυχία και στο εξωτερικό σε όμοιες περιπτώσεις. Μαζί μας σήμερα έχουμε και τη Διεύθυνση Δασών την οποία ευχαριστούμε. Τώρα μένει να δώσει τον αγώνα η Περιφέρεια και οι βουλευτές για να μπορέσουμε να ενταχθεί σε πρόγραμμα το 2015 και το 2016. Αυτό πιστεύω ότι θα είναι στήριξη για τον πρωτογενή τομέα και όχι λόγια».

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
ΔΑΣΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Χανίων κα Πολύμνια Σκλαβάκη υπογράμμισε: «Ξεκινάμε από σήμερα τον εμβολιασμό για το έλκος της καστανιάς και είμαστε κοντά σε οποιαδήποτε προσπάθεια αναπτυχθεί και σε αυτά τα πλαίσια μέσα, αναλάβαμε αυτή την πρωτοβουλία σε σχέση με το έργο να εποπτεύσει η Υπηρεσία μας τον εμβολιασμό των καστανιών, ένα σημαντικό δέντρο για το φυσικό περιβάλλον του νομού μας τόσο από πλευράς προστασίας του περιβάλλοντος όσο και από πλευράς παραγωγής».
Οι αγρότες που συνόδευαν την αποστολή εξέφρασαν την ικανοποίηση για την όλη προσπάθεια ευχαριστώντας τον κ. Στέφανο Διαμαντή, τη Δασική Υπηρεσία και τον Συνεταιρισμό των καστανοπαραγωγών.
«Κάνουμε μια έκκληση σε όλο τον νομό Χανίων να βοηθήσουνε το συνεργείο δείχνοντας τους μικρές σε ηλικία καστανιές που έχουν την ασθένεια» υπογράμμισαν οι παραγωγοί Γεώργιος και Γεώργιος Κατζάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα