Στο χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου υπάρχουν ορισμένοι ρόλοι που σιωπηλά θεωρούνται “καταραμένοι”. Δεν είναι ρόλοι που αποφεύγουν οι ηθοποιοί. Ισα ίσα! Πρόκειται για ρόλους που πολλοί θα ήθελαν να παίξουν, ωστόσο, για μυστήριους λόγους, τους ακολουθεί ένα «καταστροφικό πέπλο», μια ιδιότυπη μυθολογία που ωστόσο –όπως δείχνει η ιστορία- δεν είναι και τελείως ανεδαφική. Και τούτο επειδή οι ηθοποιοί που υποδύθηκαν τους ρόλους αυτούς, δεν είχαν καθόλου καλή προσωπική ή επαγγελματική κατάληξη.
Πιστεύετε στις προλήψεις και τις μυστηριώδεις συγκυρίες; Ας δούμε παρέα τους ρόλους εκείνους που φαίνεται πως φέρνουν φήμη, αλλά και τραγική γρουσουζιά σε όσους «τόλμησαν» να τους υποδυθούν.
Ο ρόλος του Χριστού
Παράδοξο ή όχι, ο ρόλος του Χριστού φαίνεται πως είναι «καταραμένος» ή –σωστότερα- μοιάζει να φέρνει κακοτυχία στους ηθοποιούς που τον υποδύθηκαν. Ξεκινάμε από τον… έλληνα Χριστό, τον Αλέξη Γκόλφη που πρωταγωνίστησε στο σίριαλ «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» παίζοντας τον Μανολιό. Το σίριαλ, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, έκανε τρομερή επιτυχία στην ελληνική τηλεόραση όταν προβλήθηκε το 1975-76, αλλά και αργότερα, στις επαναλήψεις του. Ο Γκόλφης μετά τον σπουδαίο ρόλο δεν έκανε κάτι άλλο σημαντικό στην καριέρα του. Δεν άργησε να «εξαφανιστεί» από τον χώρο, άρχισε να παίρνει ουσίες και να πίνει, ξεχάστηκε και τελικά πέθανε μόνος και αβοήθητος σε ηλικία 59 ετών το 2007. Το τραγικό είναι πως, σχεδόν «αόρατος» από φίλους, γνωστούς και συναδέλφους, τη σορό του Γκόλφη αναγνώρισαν ύστερα από 2 μήνες που βρισκόταν στο νεκροτομείο…
Ο Τζέφρι Χάντερ πρωταγωνίστησε στην ταινία «Βασιλεύς των Βασιλέων» (1961). Μετά την ταινία η πορεία της υγείας του άρχισε να παίρνει την κάτω βόλτα. Σύμπτωση ή χτυπημένος από την «κατάρα», δεν θα μάθουμε ποτέ, γεγονός παραμένει πως ο ηθοποιός σε ηλικία 42 ετών έπαθε εγκεφαλικό μέσα στο σπίτι του και πέθανε.
Ο Ρόμπερτ Πάουελ ήταν ο διασημότερος ίσως Χριστός όλων των εποχών. Υποδύθηκε τον «Ιησού από τη Ναζαρέτ». Ναι, ναι, ναι… στη σειρά που βλέπουμε κάθε (μα κάθε!) μεγάλη εβδομάδα… Ο Πάουελ λοιπόν είχε δηλώσει άθεος προτού ξεκινήσουν τα γυρίσματα, κάπνιζε στα διαλείμματα πάνω στο σταυρό και γενικότερα κρατούσε μια μάλλον «χαλαρή» στάση παρά τη «βαρύτητα» του ρόλου. Μετά την πασίγνωστη σειρά, ο ηθοποιός «εξαφανίστηκε» επαγγελματικά, κάτι που επέτεινε τον θρύλο που θέλει τους ηθοποιούς που υποδύονται τον Χριστό «καταραμένους».
Ο Γκρέιαμ Τσάπμαν πάλι, υποδύθηκε τον «Προφήτη» στην κωμική ταινία των απίθανων Μόντι Πάιθονς στην πασίγνωστη πλέον ταινία «Η ζωή του Μπράιαν». Η παραβολή της Βίβλου με την ματιά των Μόντι Πάιθονς απέκτησε φανατικούς οπαδούς, αλλά και φανατικότερους εχθρούς. Ο Τσάπμαν μετά τον ρόλο «χτυπήθηκε» από καρκίνο και πέθανε σε ηλικία 48 ετών.
Και οι… εξαιρέσεις!
Ο Γουίλεμ Νταφόε και ο Μαξ φον Σίντοφ φαίνεται πως κατάφεραν να «σπάσουν» την κινηματογραφική «κατάρα» του Ιησού. Και οι δύο υποδύθηκαν τον ρόλο, ο πρώτος το 1988 στον «Τελευταίο Πειρασμό» του Μάρτιν Σκορτζέζε και ο δεύτερος στην «Ωραιότερη Ιστορία του Κόσμου» των Τζόρτζ Στίβενς και Ντέβιντ Λιν. Αν εξαιρέσουμε τις τρελαμένες αντιδράσεις των ακραίων θρησκευόμενων που προσπαθούσαν λυσσαλέα να απαγορευτεί η προβολή του «Τελευταίου Πειρασμού» και οι δύο ηθοποιοί έκαναν αίσθηση με τις ερμηνείες τους και η καριέρα τους συνεχίστηκε λαμπρά.
Ο ρόλος του Σούπερμαν
Οι θρύλοι περί «κατάρας του Σούπερμαν» ξεκίνησαν σχεδόν από την αρχή των ομώνυμων ταινιών και σειρών. Και τούτο επειδή φαίνεται πως όσοι υποδύθηκαν τον υπερήρωα, είχαν άδοξο τέλος. Το 1940 ο Kirk Alyn ήταν ο σούπερμαν σε δυο τηλεοπτικές σειρές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τυποποιηθεί στο ρόλο και δεν μπορούσε μετά να κάνει άλλες δουλειές. «Δάνεισε» τη φωνή του σε διαφημίσεις, και το 1978 έπαιξε τον πατέρα της Λόις Λέιν. Τελικά πέθανε το 1999 από Αλτζχάιμερ.
Ο Bud Collyer ήταν η «φωνή» του Σούπερμαν σε καρτούν από το 1941 μέχρι το 1943. Το 1966 έδωσε και πάλι τη «φωνή» του σε νέες περιπέτειες του σουπερήρωα που προβάλλονταν από το CBS. Τρία χρόνια μετά, πέθανε ξαφνικά από προβλήματα στο κυκλοφορικό σε ηλικία 60 ετών.
Ο George Reeves υπήρξε ίσως εκείνος που ξεκίνησε τη φημολογία του θρύλου της «κατάρας». Ήταν ο πρωταγωνιστής στην ταινία Superman and the Mole Men (1951) και στην τηλεοπτική σειρά Adventures of Superman. Με δυο λόγια ο George Reeves ήταν Ο Σούπερμαν τη δεκαετία του 50. Στις 16 Ιουνίου 1959, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του με μια σφαίρα στο κεφάλι. Δίπλα του βρήκαν το όπλο του. Η έρευνα κατέληξε πως ο ηθοποιός αυτοκτόνησε, αλλά υπάρχει αρκετή παραφιλολογία που εμπλέκει τον ρόλο στην τραγική του κατάληξη, ιδίως επειδή δεν βρέθηκαν τα αποτυπώματά του στο όπλο!
Ο πλέον εμβληματικός Σούπερμαν όλων των εποχών, ο Christopher Reeve, πρωταγωνίστησε στις ταινίες Superman: Τhe Movie (1978), Superman II (1980), Superman III (1983), και Superman IV: The Quest for Peace (1987). Μετά από τέτοιο βιογραφικό, η καριέρα του ήταν προδιαγεγραμμένη: Ήταν εξαιρετικά δύσκολο να πάρει άλλο ρόλο. Αλλά αυτό δεν ήταν πρόβλημα! Ο Christopher Reeve ήταν Ο Σούπερμαν! Τον Μάιο του 1995 όμως, όταν ο ηθοποιός έκανε ιππασία συνέβη ένα τρομερό ατύχημα. Έπεσε από το άλογό του και έμεινε παράλυτος από τον λαιμό και κάτω. Ο Reeve πέθανε το 2004 από καρδιακή ανεπάρκεια, που οφειλόταν εν πολλοίς στην κατάστασή του. Η «κατάρα» του ρόλου όμως φαίνεται πως «χτύπησε» και τη γυναίκα του «Σούπερμαν». Η γυναίκα του πέθανε από καρκίνο στους πνεύμονες χωρίς να έχει ποτέ βάλει τσιγάρο στο στόμα της…
Η γνωστότερη Λόις Λέιν ήταν αναμφίβολα η Margot Kidder. Η ηθοποιός, που έπαιξε δίπλα στον Christopher Reeve έπασχε από διπολική διαταραχή. Υπέφερε από παραισθήσεις και χρειάστηκε να νοσηλευτεί για καιρό σε ψυχιατρικό ίδρυμα. Επίσης, είχε πέσει θύμα βιασμού και ξυλοδαρμού. Παρά τα αλλεπάλληλα «χτυπήματα» της μοίρας, η ίδια έλεγε ότι δεν πίστευε στην «κατάρα» του Σούπερμαν.
Και άλλες “κατάρες”!
• Στον κόσμο του θεάτρου πιστεύουν πως το εμβληματικό έργο «Μάκβεθ» του Ουίλιαμ Σέξπηρ είναι καταραμένο και δεν κατονομάζουν τον τίτλο του. Το αποκαλούν «το Σκοτσέζικο έργο»
• Ο «Εξορκιστής» θεωρείται «καταραμένη» ταινία. Και τούτο επειδή προτού ολοκληρωθούν τα γυρίσματα εννιά άνθρωποι σε άμεση σύνδεση με την ταινία πέθαναν από – φαινομενικά – φυσικά αίτια. Ανάμεσα τους, οι ηθοποιοί Τζακ Μακγκόουραν και η Βασιλική Μαλλιαρού (η μητέρα του πατέρα Καρρά στην ταινία), ενώ ο Μαξ φον Σίντοφ την πρώτη μέρα γυρισμάτων έμαθε πως έχασε τον αδελφό του.
• Ένα χρόνο μετά την πρώτη προβολή της κλασικής ταινίας τρόμου «Το μωρό της Ρόζμαρι», η Σάρον Τέιτ και το αγέννητο παιδί του σκηνοθέτη της ταινίας Ρομάν Πολάνσκι, δολοφονήθηκαν από μέλη της «οικογένειας» Μάνσον.
• Και η ταινία «Το Κοράκι» («The Crow», 1994) με τον πρωταγωνιστή γιο του Μπρους Λι, Μπράντον Λι, θεωρείται «καταραμένη». Ο Μπράντον Λι σκοτώθηκε από αληθινή σφαίρα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων!
Δείτε και τα:
https://trinikid.com/these-actors-were-supposedly-cursed-after-their-one-movie-role
www.yahoo.com/news/hollywoods-most-cursed-movie-roles-100746290.html
www.insider.com/movies-cursed-scary-2018-10