Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Κατάρες και προλήψεις που συνδέονται με… ζώα

Οι μαύρες γάτες και τα κοράκια φέρνουν κακοτυχία, οι λιβελούλες και τα σαμιαμίδια φέρνουν τύχη. Το ίδιο και τα λαγοπόδαρα και τα φτερά του παγονιού. ‘Η μήπως όχι;
Οι δεισιδαιμονίες που σχετίζονται με ζώα είναι δεκάδες και διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Κάποιοι πραγματικά ασπρίζουν αν τύχει και πέσουν πάνω σε μαύρη γάτα, άλλοι πάλι αδιαφορούν για τέτοιες προλήψεις. Σε κάθε περίπτωση οι θρύλοι και οι ιστορίες με… κατάρες στις οποίες πρωταγωνιστούν συμπαθέστατα δίποδα και τετράποδα συναντώνται παντού. Σήμερα η στήλη βρίσκει και σας παρουσιάζει μερικές από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις που το… ζωικό βασίλειο επηρεάζει τους ανθρώπους.

Τα φτερά του παγωνιού και το θέατρο


Όσον αφορά τις δεισιδαιμονίες του θεάτρου, οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι το να λες «merde, merde, merde» είναι απείρως πιο «τυχερό» από το να πεις «καλή τύχη». Ελάχιστοι ωστόσο γνωρίζουν πως ένα παγώνι μπορεί να καταστρέψει μια παράσταση. Σύμφωνα λοιπόν με δοξασίες, τα παγώνια συνδέονται με κακοτυχία όσον αφορά στα θεατρικά δρώμενα και έτσι, αν χαρίσει κάποιος σε έναν καλλιτέχνη φτερά παγωνιού πριν από μια παράσταση είναι σαν να εύχεται την ολοκληρωτική της καταστροφή. Βεβαίως, για να είμαστε δίκαιοι, η δοξασία αφορά μόνο όσους πιστεύουν σε τέτοιες προλήψεις. Ο θρύλος φαίνεται πως έχει τις απαρχές του σε παραστάσεις που «καταστράφηκαν» εξαιτίας προσθήκης φτερών παγωνιού τα οποία ράφτηκαν πάνω σε κοστούμια και αξεσουάρ ή χρησιμοποιήθηκαν ως props. Αν ψάξουμε για λογική εξήγηση ίσως η δεισιδεμονία έχει τις ρίζες της στη δυτική Μεσόγειο, όπου για κάποιον λόγο θεωρούσαν πως τα φτερά παγωνιού συνδέονται με το κακό μάτι. Τα φτερά παγωνιού θεωρούνταν επίσης εργαλεία … παρακολούθησης, ένας «Δούρειος Ιππος» που όποιος τον λάμβανε ως δώρο επέτρεπε –εν αγνοία του- στους κακόβουλους να τον κατασκοπεύουν. Το παράδοξο βεβαίως είναι πως σε άλλες περιοχές του κόσμου, τα φτερά παγωνιού συνδέονται με την ευημερία, τον πλούτο και την τύχη! Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε φίλους ηθοποιούς και καλλιτέχνες, καλύτερα να τους προσφέρετε κάτι άλλο στις πρεμιέρες τους!

Το Aye-Aye: Προάγγελος θανάτου


Είναι παράξενο, με μεγάλα μάτια και μακριά δάχτυλα πρωτεύον θηλαστικό, συγγενής των χιμπατζίδων και των λεμούριων. Το λένε aye-aye και ζει στη Μαγαδασκάρη. Για αρκετούς ωστόσο κατοίκους του νησιού, το μυστήριο μουτράκι του κατά τ΄αλλα συμπαθέστατου πλάσματος είναι προάγγελος θανάτου. Αν υποθέσουμε ότι η δοξασία έχει κάποια βάση, ίσως αυτή είναι ότι το aye-aye δεν φοβάται τους ανθρώπους και συχνά τους πλησιάζει χωρίς να ντρέπεται ή να κρύβεται. Υπάρχουν παραλλαγές της δοξασίας που λένε πως το aye-aye χρησιμοποιεί τα μακριά του δάχτυλα για να τρυπήσει τις καρδιές των ανθρώπων στον ύπνο τους. Άλλες πτυχές του θρύλου έχουν να κάνουν με τα μυστήρια μάτια του πλάσματος. Οι θρύλοι δυστυχώς οδήγησαν στο συστηματικό κυνήγι του aye-aye. Αν αναλογιστούμε μάλιστα πως η Μαδαγασκάρη κινδυνεύει από την αποψίλωση των δασών και την οικολογική καταστροφή, καταλαβαίνετε πως το συμπαθές πλασματάκι κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Οι κουκουβάγιες και οι μάγισσες


Για άλλους είναι το πουλί της σοφίας. Για άλλους όμως, ιδιαίτερα τους κατοίκους της Ανατολικής Αφρικής, από τη Ζιμπάμπουε έως τη Νότια Αφρική, αυτά τα νυχτόβια αρπακτικά πουλιά έχουν φοβερή φήμη. Ορισμένες δεισιδαιμονίες υποστηρίζουν ότι όταν μια κουκουβάγια προσγειώνεται στη στέγη ενός ηλικιωμένου ο θάνατος είναι κοντά. Κάποιοι προχωρούν ένα βήμα παραπάνω υποστηρίζοντας ότι οι κουκουβάγιες είναι επίσης αγγελιοφόροι μαγισσών ή ακόμα λένε, πως οι κουκουβάγιες αποτελούν το μέσο με το οποίο η κατάρα μιας μάγισσας μεταφέρεται στα ανυποψίαστα θύματα. Αυτές οι φήμες ευθύνονται δυστυχώς για πρακτικές θανάτωσης των υπέροχων αυτών πουλιών. Και είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα, που οικολογικά κινήματα δίνουν αγώνα για να εξαλείψουν την… καταραμένη φήμη που έχουν οι κουκουβάγιες, και να προβάλλουν τη σημαντική ευεργετική επίδραση που έχουν στο περιβάλλον.

Μαγεία και μαύρες γάτες


Μπορεί πλέον να έχει αμβλυνθεί η δεισιδαιμονία ότι οι μαύρες γάτες φέρνουν κακοτυχία, αλλά αρκετοί πιστεύουν ακόμα πως δεν είναι ο,τι καλύτερο να συναντήσεις ένα κατάμαυρο γατί. Η προέλευση πίσω από την… κακή φήμη της μαύρης γάτας ξεκινά με την Εκάτη, την ελληνική θεότητα της μαγικής τέχνης στον κάτω κόσμο. Αφενός λοιπόν, λέγεται πως η Εκάτη είχε μια μαύρη γάτα. Αφετέρου, το 1233, ο Πάπας Γρηγόριος Θ’ ανακοίνωσε πως τα σκουρόχρωμα αιλουροειδή είναι συγγενείς του Σατανά. Ε, δεν ήθελε και πολύ να τους βγεί το όνομα… Με τον καιρό, η μεσαιωνική Ευρώπη μαστίστηκε από αμέτρητα ανήλεα και άδικα κυνήγια μαγισσών, στα οποία –παραδόξως- κυνηγούνταν και οι μαύρες γάτες. Οι μαύρες γάτες μάλιστα ήταν… αποδεικτικό στοιχείο που οδηγούσε κατευθείαν στις … μάγισσες, και συχνά καίγονταν και αυτές στην πυρά. Μια μαύρη γάτα σήμαινε πως μια μάγισσα ζούσε εκεί κοντά. Και κάπως έτσι η δεισιδαιμονία επιβίωσε μέχρι και τις μέρες μας.
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/ntRSa1Mcn5U

Κοράκια στον Πύργο του Λονδίνου

Πολλοί Άγγλοι ισχυρίζονται ότι το Βασίλειο της Αγγλίας θα έπεφτε αν τα κοράκια εγκατέλειπαν τον Πύργο του Λονδίνου. Και σε αντίθεση με τις περισσότερες δεισιδαιμονίες που αναφέραμε παραπάνω, αυτή διατηρείται έντονα μέχρι σήμερα. Αν και η προέλευση της συγκεκριμένης δεισιδαιμονίας είναι λίγο αμφίβολη, εικάζεται ότι ξεκίνησε στα μέσα του 17ου αιώνα, όταν ο βασιλιάς Κάρολος Β’ προειδοποιήθηκε από ανώνυμο μάντη ότι τα κοράκια που φωλιάζουν στο Βασιλικό Παρατηρητήριο έπρεπε να παραμείνουν για πάντα εκεί, εξασφαλίζοντας με την παρουσία τους την ασφάλεια της Αγγλίας. Για τους επόμενους τέσσερις αιώνες, έξι κοράκια θα κρατούνταν μόνιμα στον Πύργο. Η θέση του Ravenmaster ήταν μάλιστα μια θέση κύρους που καθιερώθηκε από το στέμμα και αφορούσε σε έναν υπάλληλο, που μόνη του φροντίδα ήταν να ανατρέφει και να φροντίζει διαρκώς τα πουλιά. Αυτό το καθήκον ήταν αρχικά δουλειά του Yeoman Quartermaster αλλά η ονομασία της θέσης άλλαξε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το 1968 ο «τίτλος» μετατράπηκε σε Ravenmaster. Η θέση εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι και σήμερα. Ο Ravenmaster φροντίζει επίσης για το κούρεμα των φτερών των πουλιών, μειώνοντας την ικανότητά τους να πετούν, κάτι που συχνά επικρίνεται ως υπερβολικό και σε βάρος της ελευθερίας των κορακιών
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/IdgZnKgNJ3g


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα