Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Καταρρέει η βίλα Τρεβιζάν στον Δραπανιά

Κομμάτι-κομμάτι καταρρέει η βίλα Τρεβιζάν στον Δραπανιά Κισσάμου, μία από τις πιο αξιόλογες ενετικές επαύλεις στη Δυτ. Κρήτη μαζί με αυτές στις Καλάθενες και στα Ροδωπού.


Η βίλα πριν από 9 χρόνια, όταν είχε φωτογραφηθεί σε σχετικό αφιέρωμα
των “Χ.Ν.” για τις Ενετικές βίλες
των Χανίων.

Στις αρχές της εβδομάδας έγινε αντιληπτή από κατοίκους της περιοχής που ενημέρωσαν την Αρχαιολογία Χανίων η κατάρρευση ενός μεγάλου τμήματος του μνημείου στο βόρειοανατολικό τμήμα του.
Η βίλα παρότι προστατεύεται από τον αρχαιολογικό νόμο είναι ιδιωτική περιουσία, ανήκει σε μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών που δεν έχουν προχωρήσει σε καμία εργασία συντήρησης τα τελευταία χρόνια ενώ την ίδια ώρα κρίνεται δύσκολο να προχωρήσει το οποιοδήποτε σχέδιο για απαλλοτρίωση.
Μιλώντας στα “Χ.ν.”, η προϊσταμένη της αρχαιολογικής υπηρεσίας κ. Ελένη Παπαδοπούλου και ο αναπληρωτής της κ. Αθανάσιος Μαΐλης, εξήγησαν πως η υπηρεσία προχώρησε σε αυτοψία αμέσως μετά την ενημέρωση. Στη βίλα είχαν γίνει πέρυσι εργασίες περίφραξης και καθαρισμού του χώρου ωστόσο επειδή ο χώρος είναι ιδιωτικός με 15 ιδιοκτήτες, πολλοί εκ των οποίων δεν είναι γνωστοί δεν έχει προχωρήσει κάποια διαδικασία απαλλοτρίωσης παρά τις προσπάθειες της υπηρεσίας.
Στόχος για το επόμενο διάστημα είναι να διασωθεί το υπάρχων κτήριο από τον κίνδυνο συνολικής κατάρρευσης και σε δεύτερο βαθμό να αποκατασταθεί το τμήμα που κατέρρευσε.

ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ
Η Βίλα Τρεβιζάν, είναι κατασκευής του 17ου αιώνα, ιδιοκτησίας εύπορης οικογένειας φεουδαρχών. Σύμφωνα με παλαιότερο αφιέρωμα των “Χ.Ν.” για τις Ενετικές βίλες των Χανίων για την Βίλα Τρεβιζάν η αρχιτέκτονας Ιωάννα Σωτηρίου είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την πλήρη αποκατάσταση της βίλας.
Αποτελεί ένα από τα ωραιότερα δείγματα φεουδαρχικής κατοικίας της υπαίθρου συνδυάζοντας υψηλή Αναγεννησιακή αρχιτεκτονική και προηγμένη τεχνική πέτρινων κτηρίων. Τοπικά στοιχεία που διατηρήθηκαν μέσα από τη μακρόχρονη ιστορία και παράδοση της Κρήτης που έχουν επηρεάσει τόσο την αρχιτεκτονική σύνθεση όσο και την κατασκευή του κτηρίου. Το ισόγειο χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση της σοδειάς και τη φύλαξη των αλόγων.
Στον πρώτο όροφο ξεχωρίζει το εντυπωσιακό τεράστιο δίλοβο παράθυρο ενώ η εσωτερική διακόσμηση γίνεται από στοιχεία σμιλευμένα σε πέτρα όπως η φαρδιά κορνίζα κάτω από τα δοκάρια της οροφής της αίθουσας υποδοχής.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα