» Σοβαρές ζημιές σε κατοικίες, υπόγεια και διαμερίσματα
» Καταγγελίες κατοίκων για μη καθαρισμό ρεμάτων
Τέσσερις υπόγειες κατοικίες, δεκάδες άλλα υπόγεια με εξοπλισμό, αυτοκίνητα και καλλιέργειες καταστράφηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις αλλά, σύμφωνα με κατοίκους, και τον μη καθαρισμό ρεμάτων στην περιοχή της Κισάμου που είχε ως αποτέλεσμα τη μετατροπή δρόμων σε ορμητικούς χειμάρρους.
Μάλιστα, χθες το απόγευμα από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων ανακοινώθηκε ότι, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης ενημέρωσε τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη ότι θα γίνει δεκτό το αίτημά του για την κήρυξη της περιοχής Κισάμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Από την κακοκαιρία σημειώθηκαν δεκάδες κατολισθήσεις στα ορεινά του Δήμου με αποτέλεσμα η κίνηση των οχημάτων να απαγορευτεί. Ο Δήμος Κισάμου ανακοίνωσε τη διακοπή της κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο του Δήμου, σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου εξαιρουμένου του Βόρειου Οδικού Αξονα. Για τον λόγο αυτό, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, επιτάσσονται όλα τα μηχανήματα των ιδιωτών εργολάβων της περιοχής που μπορούν να συνεισφέρουν στο έργο της αποκατάστασης των ζημιών.
ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Επίσης, σήμερα Τετάρτη δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία για προληπτικούς λόγους.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο δήμαρχος Κισάμου Γιώργος Μυλωνάκης λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων που επικρατούν και της κήρυξης όλης της περιοχής της Κισάμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με την απόφασή του, αναστέλλει τη λειτουργία όλων των σχολείων της Α’/θμιας και Β’/θμιας Εκπαίδευσης και των παιδικών σταθμών του Δήμου Κισάμου, σήμερα Τετάρτη.
Χθες, η μεταφορά των μαθητών από τα σχολεία στα σπίτια τους έγινε σε πολλές περιοχές με την παρουσία χωματουργικού μηχανήματος μπροστά από το λεωφορείο του ΚΤΕΛ.
ΔΕΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΡΕΜΑΤΑ
Σύμφωνα με κατοίκους, η έντονη βροχόπτωση αλλά και το ότι δεν καθαρίσθηκαν τα ρέματα και οι χείμαροι της περιοχής (σ.σ. όπως είχαν επισημάνει και τα “Χ.Ν.” στο πρωτοσέλιδό τους στις 28 Νοεμβρίου), οι κακοτεχνίες και οι παράνομες καταπατήσεις ήταν η βασική αιτία για το μέγεθος της ζημιάς που επικεντρώθηκε κυρίως σε δύο περιοχές της Κισάμου.
• Στον Κορφαλώνα Κισάμου, κοντά στο πυρηνοελαιουργείο πλημμύρισαν δύο υπόγειες κατοικίες. Καταστράφηκαν οικοσυσκευές και εξοπλισμός. Επίσης πλημμύρισαν αποθήκες με μηχανήματα, βαρέλια λάδι και κρασί και άλλα αγροτικά προϊόντα.
• Μέσα στο Καστέλι, στην περιοχή Πλάκα δίπλα στον Πυργιανό ποταμό, είχαμε υπερχείλιση του ποταμού. Τα νερά προκάλεσαν σοβαρές ζημίες σε δύο κατοικίες και σε πολλά υπόγεια με αποτέλεσμα να καταστραφεί ένα αυτοκίνητο και να πάθουν ζημιά μηχανήματα και άλλος εξοπλισμός.
ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΙ
«Έχουμε μια γέφυρα με 4 μέτρα φάρδος και έχει ένα τσιμεντένιο “πόδι” στη μέση. Εκεί εγκλωβίσθηκαν σύρματα που μάζεψαν καλάμια και μέσα σε 5 λεπτά το ποτάμι υπερχείλισε και μπήκε στα σπίτια μας» δήλωσε ο κ. Νίκος Μαργαριτάκης.
Η ζημιά στην περιοχή “Πλάκα” δίπλα στον Πυργιανό ποταμό έγινε λίγο μετά τις 10:30 το πρωί. Στο υπόγειο του σπιτιού καταστράφηκε ο εξοπλισμός της δουλειάς του καθώς είναι μουσικός (ενισχυτές, μικροφωνικές κ.ά.) καθώς και ψυγεία, καταψύκτες. «Απορώ, οι υπεύθυνοι πώς παρέλαβαν αυτό το έργο, μια τέτοια γέφυρα. Το έχουμε πει σε κάθε δήμαρχο που αλλάζει ότι θα πνιγούμε. Και νά το, έγινε» μας είπε.
Άλλος κάτοικος καταφέρθηκε σε βάρος του Δήμου για τον μη καθαρισμό των ρεμάτων, ενώ κάποιος άλλος επεσήμανε πως στον Πυργιανό είχαν γίνει πολλές καταπατήσεις και είχε μέσα στην κοίτη του πολλά φερτά υλικά. Μεγάλη ζημιά υπέστη και o κ. Βασίλης Κατάκης. Το υπόγειο γκαράζ του γέμισε νερά σε ύψος σχεδόν ενάμιση μέτρο. «Ένα αυτοκίνητο Mercedes κόστους 60.000 ευρώ που είχα μέσα καταστράφηκε» μας είπε δείχνοντας τον ουρανό του αυτοκινήτου που ξεχώριζε μέσα από τα νερά εντός του γκαράζ. «Όλα αυτά οφείλονται στις κακοτεχνίες της γέφυρας. Από κει προέκυψε το πρόβλημα» σημείωσε.
ΣΤΟΝ ΚΟΥΡΦΑΛΩΝΑ
Δύο κατοικίες και πολλά υπόγεια υπέστησαν ζημιές στην περιοχή του Κουρφαλώνα. «Το ποτάμι (σ.σ. Τυφλός ποταμός) δεν είναι καθαρισμένο. Είναι γεμάτο κλαδιά και καλάμια και άλλα πράγματα. Έπεφτε βροχή όλη τη νύκτα, το ποτάμι βούλωσε και έτσι πλημμύρισαν όλα τα χωράφια αλλά και τα γειτονικά σπίτια, τα υπόγεια, οι αποθήκες. Δεν είναι αυτό κράτος, πρέπει να πνιγούμε; Πληρώνουμε τους φόρους μας, δεν μπορούν να πάρουν τα μέτρα τους, να καθαρίσουν τα ποτάμια;» μας είπε η κα Ευαγγελία, το σπίτι της οποίας υπέστη ζημιές στον Κουρφαλώνα σε απόσταση 2 χλμ. ανατολικά του Καστελιού.
Μια άλλη κάτοικος ανέφερε ότι «έλεγαν για έντονα καιρικά φαινόμενα, δεν μπόρεσαν να κάνουν κάτι; Ο Δήμος, η Περιφέρεια, το κράτος πού ήταν;».
ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ
Δεκάδες ήταν κατολισθήσεις σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου της Κισάμου και όχι μόνο. Γι’ αυτό και στην Κίσαμο απαγορεύτηκε η κίνηση οχημάτων πέρα από τον Β.Ο.Α.Κ., ενώ στα σχολεία τα παιδιά παρέμειναν σε αυτά έως ότου τα παρέλαβαν οι γονείς τους ή το ΚΤΕΛ και δεν επιτρέπονταν να φύγουν μόνα τους.
Ειδικότερα κατολισθήσεις καταγράφηκαν:
• Στον Πλάτανο Κισάμου όπου κινδύνεψαν οι επιβάτες ενός οχήματος.
• Στις Καλάθενες και στην Κουκουναρά.
• Στην περιοχή των Τοπολίων και της Ποταμίδας από την πτώση βράχων και την υπερχείλιση νερών.
• Στην περιοχή του Βαμβακόπουλου στο ύψος του κόμβου από υπερσυγκέντρωση νερών.
• Στην περιοχή του Σταυρού, σε διάφορα σημεία του δρόμου.
• Στο δρόμο για τα Ροδωπού στο Κολυμπάρι.
• Σε ορεινές περιοχές των Σφακίων και του Σελίνου.
ΟΙ ΑΡΧΕΣ
Τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων συντόνιζε από το Δημαρχείο Κισάμου ο αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Βουλγαράκης. Ο κ. Βουλγαράκης έκανε λόγο για πρωτοφανή βροχή. Στο δημαρχείο βρίσκονταν και ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Χ. Πιτσιγαυδάκης και ο αντιδήμαρχος Ν. Κουμάκης που συντόνιζαν τις ενέργειες προκειμένου να κηρυχθεί ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πώς θα γίνει η απομάκρυνση των μαθητών από τα σχολεία και πού θα κινηθούν τα μηχανήματα των εργολάβων που επιτάχθηκαν.
Έντονη ήταν η κινητοποιήση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έσπευσε σε δεκάδες περιστατικά άντλησης νερού με τα οχήματά της και τις αντλίες της, ενώ στην περιοχή μεταφέρθηκε και το ερπυστριοφόρο .
«ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ»
Για πρωτοφανή βροχή που έφτασε τα 45 χιλ. έκανε λόγο ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κισάμου κ. Χ. Πιτσιγαυδάκης, συμπληρώνοντας πως όλο το δυναμικό του Δήμου και της Περιφέρειας από την πρώτη στιγμή ήταν επί ποδός.
«Τέτοιας έντασης φαινόμενα έχουν χρόνια να γίνουν στην περιοχή. Πρώτα πλημμύρισαν οι καθαρισμένοι ποταμοί όπως ο Καμαριανός και ο Πυργιανός. Και αυτό γιατί καμία υποδομή δεν μπορούσε να μετριάσει αυτό το φαινόμενο.
Είχαμε διπλάσιας έντασης βροχόπτωση από τη Ρόδο που έγιναν πρόσφατα οι μεγάλες πλημμύρες» δήλωσε στα “Χ.Ν.” ο κ. Πιτσιγαυδάκης.
Σε μια σύσκεψη στην Π.Ε. Χανίων πριν από μια εβδομάδα ακριβώς είχαν επισημανθεί οι κίνδυνοι σε περίπτωση έκτακτων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα οι δήμαρχοι και η Περιφέρεια είχαν ζητήσει χρηματοδότηση για τον καθαρισμό των ρεμάτων από το κεντρικό κράτος. Όμως ο Δήμος Κισάμου είχε επισημάνει την ανάγκη καθαρισμού των ποταμών όπως ο Κακοπέρατος και ο Τυφλός.
Δείτε βίντεο από τις πλημμύρες στην Κίσαμο εδώ.