Κύριε διευθυντά, δυστυχώς κάθε χρόνο τα ίδια προβλήματα στο ενετικό λιμάνι και στο Κουμ Καπι. Μια σπατάλη χιλιάδων ευρώ αποκατάστασης, τόσο από τους καταστηματάρχες που βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται όσο και από το Λιμενικό Ταμείο να τρέχει να μπαλώνει τρύπες στο Κουμ Καπί και πλάκες στο οδόστρωμα. Ενώ φέτος εκτός από όλα αυτά είχαμε και το πολύ δυσάρεστο της κατάρρευσης μέρους του τείχους του ενετικού λιμένος.
Η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών που χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται μας επιβάλλει επείγοντα μετρά προστασίας για την περιοχή του ενετικού λιμένος καθώς και της περιοχής του Κουμ Καπί. Πιο συγκεκριμένα Ενετικό λιμάνι Αμεσος προγραμματισμός για ενίσχυση του βόρειου προστατευτικού μόλου με κανονικό τοιχίο που πρέπει να είναι υπερυψωμένο καθώς και να επιμηκύνεται προς ανατολάς, για να υπάρξει επαρκής προστασία της παραλίας και των καταστημάτων κυρίως από βόρειους άνεμους.
Επίσης θα πρέπει επιτέλους να γίνει μόνιμη εγκατάσταση του φανού σήμανσης ώστε να σταματήσει η σχεδόν κάθε χρόνο απώλειά του λόγω κυματισμού με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν πλοία. Επιπρόσθετα θα πρέπει να ενισχυθεί με μπλόκια όλο το βόρειο κρηπίδωμα του ενετικού λιμένος ώστε να αποφύγουμε και άλλες καταρρεύσεις. Κουμ Καπί Καμία παρέμβαση και μελέτη αναβάθμισης του Κούμ Καπί δεν μπορεί να γίνει εάν δεν προστατευτεί από τους βόρειους ανέμους . Επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί βόρειο κρηπίδωμα που θα προστατεύει το παραλιακό μέτωπο της περιοχής καθώς και προμαχώνα Mocenico που κινδυνεύει να καταρρεύσει. Επειδή αυτό θεωρείται αναγκαίο θεωρώ ότι βάζουμε και τα πρώτα θεμέλια για τη δημιουργία μαρίνας στο Κουμ Καπί . Το έργο του κρηπιδώματος που είναι ιδιαίτερα κοστοβόρο, μπορεί να καλυφτεί από τα έργα υποδομής της μαρίνας αντί να πληρωθεί από το Λιμενικό Ταμείο. Επίσης η υλοποίηση της μελέτης Τσακαλάκη μπορεί και αυτή να ενταχτεί με μικρή σχετικά τροποποίηση στην κατασκευή της μαρίνας και να μην επιβαρυνθεί το Λιμενικό ταμείο.
Σχετικά με τα πλεονεκτήματα της Μαρίνας στην περιοχή του Κουμ Καπί θα ήθελα να υπενθυμίσω.
• Η πόλη μας είναι σημείο εισόδου για τα σκάφη που ταξιδεύουν από και προς την Μεσόγειο .
• Είναι μέσα στην πόλη και κοντά σε όλες της απαραίτητες υποδομές.
• Χρησιμοποιείται ελάχιστα σαν χώρος κολύμβησης.
• Μέσα από τις μελέτες θα πρέπει να γίνει αναστύλωση και αξιοποίηση του προμαχώνα Mocenico.
• Είναι σύνηθες να γίνονται Μαρίνες δίπλα σε παραδοσιακά λιμάνια και μέσα στον ιστό της πόλης, π.χ. Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Αγ. Νικόλαος, Ρόδος κ.λπ.
• Τα εξωτερικά βόρεια κρηπιδώματα μπορούν να αποτελέσουν σημεία πρόσδεσης κρουαζιεροπλοίων ανάλογα με τον καιρό.
• Η συγκεκριμένη τοποθεσία έχει φυσική προστασία από όλους τους καιρούς ενώ είναι ανοικτή μόνο από Β και ΒΒΑ.
• Για τις χερσαίες εγκαταστάσεις που απαιτούνται μπορούν να γίνουν στη συστάδα βράχων πίσω από το θέατρο Βλησίδη και να επεκταθούν ανατολικά όσο χρειάζεται,
• Ο χώρος αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν χώρος εναπόθεσης και συντήρησης σκαφών λύνοντας έτσι το χρόνιο πρόβλημα που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή μας .
• Η παραλία μπορεί να παραμένει ενώ η χρήση πλωτών προβλητών όπως εμφανίζονται στο σχέδιο διευκολύνουν την κατασκευή. Στην πρόταση, η χωρητικότητα είναι για 416 σκάφη με μεγάλη δυνατότητα αύξησης των θέσεων εάν το βόρειο κρηπίδωμα επεκταθεί ανατολικότερα. Κατά τη γνώμη μας το Δημοτικό Λιμενικό θα πρέπει .
• Αμεσα να αξιοποιήσουν τις μελέτες που υπάρχουν.
• Να τροποποιήσουν μερικώς την μελέτη του κυρίου Τσακαλάκη που θα πρέπει να λάβει υπόψη και τη δημιουργία μαρίνας.
• Να προβούν στη διαδικασία χωροθέτησης της περιοχής και να κάνουν την απαραίτητη προμελέτη ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι υπάρχουσες μελέτες διευκολύνουν κατά πολύ την πραγματοποίηση των απαραίτητων διαδικασιών.
• Στη συνέχεια με δημόσιο διαγωνισμό να αναζητηθεί ιδιώτης επενδυτής ζητώντας συμμετοχή (ΣΔΙΤ) η μηνιαίο μίσθωμα με το οποίο θα καλυφτεί το κόστος των μελετών ενώ το Λιμενικό ταμείο θα έχει ένα πάγιο έσοδο. Επίσης να συνειδητοποιήσουμε ότι τέτοια έργα μπορούν να γίνουν μόνο από ιδιωτικούς και φορείς και ΣΔΙΤ ενώ το νέο ΕΣΠΑ μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην υλοποίηση της πρότασης. Η πόλη μας λόγω της ιδιαίτερης αισθητικής της μπορεί να γίνει μόνιμη κατοικία για περίπου 1600 ανθρώπους που μπορούν ζουν μονίμως στα σκάφη τους, Χειμώνα καλοκαίρι ενισχύοντας την τοπική κοινωνία
. Εμ. Μπαρμπόπουλος πρώην πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων