∆ίχως τέλος τα περιστατικά και οι καταγγελίες
Ελιές φαγωµένες, δίχτυα σκισµένα, αµπέλια δίχως ίχνος… φυλλώµατος, περιουσίες καταπατηµένες. Αυτή είναι η εικόνα στα Σελιά του ∆ήµου Καντάνου – Σελίνου, στα όρια µε τον ∆ήµο Κισσάµου όπου η αδεσποτία αιγοπροβάτων έχει γίνει το µεγαλύτερο πρόβληµα κατοίκων και παραγωγών της περιοχής στην οποία βρεθήκαµε το πρωί της Κυριακής.
«Η περιουσία µας έχει γίνει έρµαιο καταπατητών και το κράτος µας εµπαίζει και είναι µονίµως απόν» είναι τα λόγια των κατοίκων που παρά τις προσφυγές στις αρµόδιες υπηρεσίες, τις µηνύσεις τους σε βάρος των κτηνοτρόφων που αφήνουν ανεπιτήρητα τα κοπάδια τους να κατατρώνε τις καλλιέργειες τους δεν έχουν δει κανένα αποτέλεσµα. Στις δύο ώρες που παραµείναµε στην περιοχή είδαµε και εµείς κοπάδια να βόσκουν αµέριµνα στις περιουσίες των ανθρώπων!
«Η ιστορία ξεκίνησε το 2019 στην περιοχή µας. Με το έτσι θέλω έφεραν τα αιγοπρόβατα τους σε ένα βοσκότοπο απέναντι από το χωριό. Έχουν ενοικιάσει οι κτηνοτρόφοι 8 στρ. και έχουν καταλάβει και τα 300 στρ. του βοσκότοπου και έχουν αφήσει τα ζώα τους και ρηµάζουν όλη την περιοχή» µας εξηγεί ο κ. Γιάννης Καστρινάκης. Μαζί µε τον ίδιο και άλλους κατοίκους πηγαίνουµε στις αυλές των σπιτιών όπου τα ζώα έχουν εξαφανίσει κήπους και έχουν κυριολεκτικά “κουρέψει” ελιές κυρίως, αλλά και καρυδιές, καστανιές, λεµονιές, ό,τι δέντρο υφίσταται! Ανεβαίνουµε σε µια ταράτσα όπου στην προσπάθεια τους τα κατσίκια να τραφούν µε τα υψηλότερα δέντρα έχουν ρίξει κάτω κεραµίδια! «Έφυγαν οι άνθρωποι, γέρασαν, ήλθαν κτηνοτρόφοι από 15 χλµ. µακριά και έχουν κάνει κατοχή στα χωράφια, έριξαν φράγµατα » συµπληρώνει ο κ. Κογχυλάκης.
Κατευθυνόµαστε στους ελαιώνες της περιοχής. Οι τσουνάτες ελιές είναι στρωµένες µε δίχτυα. «Κοιτάξτε την κατάσταση» µας λένε και µας δείχνουν τα σκισµένα δίχτυα. «Όταν περνάνε 100-150 αιγοπρόβατα, τρώνε τον καρπό για αυτό και δεν βλέπετε ούτε ένα καρπό ελιάς! Είναι σαν “σκούπα” δεν αφήνουν τίποτα και βέβαια σκίζουν τα δίχτυα. Το ρολό κοστίζει από 140-150 ευρώ ποιος θα µας τα καλύψει αυτά;» αναρωτιούνται.
Προσπαθήσατε να εξηγήσετε στους κτηνοτρόφους την κατάσταση, ότι δεν µπορούν να αφήνουν αδέσποτα τα ζώα τους να νέµονται την περιοχή, είναι η ερώτηση µας στους συνοµιλητές µας. «Βέβαια και κάθε φορά µας λένε “ναι, ναι θα τα µαζέψουµε”, “µας φύγανε”, “άµα θέλετε σκοτώστε τα”, δεν µας λένε ποτέ ότι δεν έχουµε δίκιο, αλλά δεν κάνουν τίποτα για να τα µαζέψουν. Τα βρίσκουµε συνέχεια στις αυλές µας και στις περιουσίες µας» επισηµαίνουν.
Παραγωγοί µας δίνουν µια εικόνα της οικονοµικής καταστροφής που έχουν υποστεί:
• Πέρυσι που είχε 8-9 ευρώ το κιλό το λάδι, έβγαλα 1 τόνο αντί για 2 τόνους!
• Από 150 τσουβάλια που έκανα πέρυσι, φέτος δεν έβγαλα ούτε 1!
• Στην κορυφή είχα κάθε χρόνο ενάµιση τόνο λάδι, τώρα δεν βγάζω ούτε κιλό.
• Είχα καστανιές που µου έδιναν ενάµιση τόνο κάστανα, πέρυσι και φέτος δεν πήρα ούτε ένα κιλό! Αφού τα τρώνε όλα τα αιγοπρόβατα.
Οι κάτοικοι της περιοχής µας µιλούν πως το καλοκαίρι οι αίγες έτρωγαν ακόµα και τα φυλλώµατα από τις καρυδιές παρότι δεν είναι στις… εύγεστες τροφές για αυτά.
Η ΜΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ… ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ
Οι κάτοικοι έχουν προχωρήσει σε µηνύσεις ατοµικά αλλά και µέσω του “Συλλόγου για την Αδεσποτία” και περιµένουν κάποια στιγµή να εκδικαστούν. «Οι κτηνοτρόφοι παρανοµούν χάρις στην αδιαφορία του κράτους. Πας στην αστυνοµία; Σου λένε δεν µπορούµε να κάνουµε τίποτα, πας στο ∆ήµο σου απαντούν πως δεν έχουν προσωπικό να κάνει τη δουλειά. Κάνεις καταγγελία στο ∆ασαρχείο ακόµα χειρότερα εκεί» δηλώνει ο κ. Μανώλης Καστρινάκης.
Μας δείχνουν έναν παραγωγό που µάζεψε τις ταϊστρες των ζώων µέσα από την περιουσία του, τα πήγε στο τοπικό αστυνοµικό τµήµα που όπως µας δηλώνει «την ίδια µέρα τα επέστρεψαν στους κτηνοτρόφους! Για να τα βάλουν που; Πάλι στην δική µου περιουσία! Νόµοι υφίστανται αλλά δεν υπάρχει κανείς να τους εφαρµόσει» είναι η αναφορά του κ. Βλάσση.
Κάθε φορά που εντοπίζουν κάποιο κοπάδι στην περιουσία τους, οι παραγωγοί καλούν τις υπηρεσίες της αστυνοµίας, που µαζί µε το ∆ήµο έχουν την αρµοδιότητα της σύλληψης και κατάσχεσης των ζώων που δεν έχουν ενώτια, αλλά µέχρι στιγµής χωρίς κανένα αποτέλεσµα, αφού οι εκκλήσεις τους αγνοούνται.
ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΚΟ
Στην παρέα µας προστίθεται ο κ. Βεργεράκης, ο τελευταίος κάτοικος του χωριού που έµενε µόνιµα αλλά έφυγε και αυτός φέτος, έχει όµως περιουσία. «Μέχρι το 2019 δεν είχαµε το παραµικρό πρόβληµα µε αγροζηµιές! Αυτό που γίνεται τώρα…δεν το θυµάµαι ποτέ ξανά. Μπαίνουν τα αιγοπρόβατα και καταστρέψουν τις περιουσίες του κόσµου. Όταν κάνεις µηνύσεις και πας στα δικαστήρια παίρνουν συνέχεια αναβολές» είναι τα λόγια του γέροντα.
Μια ανάλογη εικόνα µας µεταφέρει και ο κ. Παπαδάκης, η περιουσία του οποίου βρίσκεται στη θέση “Αµυγδαλοχάρακας”. Τα µουρέλα του δεν έχουν…ίχνος πράσινου αφού έχουν καταφαγωθεί από τα αδέσποτα ζώα.
«Στη θέση αυτή ήταν δάσος µε κούµαρες και έρεικες. Από όταν µπήκαν παράνοµα τα πρόβατα κάνοντας κατοχή δεν υπάρχει τίποτα! Γύρω- γύρω όπου υπάρχει ελιά είναι επίσης φαγωµένα τα πάντα. Το θέµα είναι να φύγουν οι κτηνοτρόφοι αυτοί από τα Σελιά, δεν έχουν ούτε βοσκότοπους, ούτε περιουσία για να συντηρήσουν 500 αιγοπρόβατα και έτσι ανοίγουν τα περιφραγµένα χωράφια
Επιβιβαζόµαστε σε αγροτικό αυτοκίνητο µε τον κ. Καστρινάκη και ανεβαίνουµε την κορυφογραµµή προς τις θέσεις “Κοπροκεφάλι”, “Λειβαδιές”, “Σώπατα” , που είναι φυτεµένες µε ελιές και αµπέλια.
Όλα τα ελαιόδεντρα είναι κυριολεκτικά “κουρεµένα” σε ύψος µέχρι και τα δύο µέτρα. «Σκαρφαλώνουν οι κατσίκες και τρώνε τα πάντα. ∆είτε τις ελιές είναι ξεφλουδισµένες ακόµα και ο κορµός τους» µας λέει ο συνοµιλητής µας. Προχωράµε σε µια απόσταση πάνω από ενάµιση χιλιόµετρο όπου όλοι οι ελαιώνες παρουσιάζουν την ίδια εικόνα. Καρποί, φύλλα, χαµηλά φυλλώµατα …όλα φαγωµένα.
Σταµατάµε σε ένα αµπέλι…ή καλύτερα ότι έχει µείνει από αυτό. «Βλέπετε δεν υπάρχει ούτε φύλλο. Πέρασαν την περίφραξη και δεν έµεινε τίποτα» είναι τα λόγια του παραγωγού, λίγο πιο πέρα ένα άλλο αµπέλι είναι σε λίγο καλύτερη κατάσταση αφού η περίφραξη αποδείχθηκε καλύτερη. Στην πορεία µας συναντάµε σε δύο σηµεία κοπάδια από κατσίκες που βόσκουν πάνω στα δίχτυα στο ένα σηµείο ή µέσα στον ελαιώνα στο άλλο.
«Αφήνουν και τις βερβελίθρες τους και µετά πρέπει να πετάξεις και όσες ελιές απόµειναν γιατί το λάδι δεν µπορείς να το δώσεις ούτε βιοµηχανικό » είναι τα λόγια τους.