Τρίτη, 12 Νοεμβρίου, 2024

Χανιά: Καταστροφικές για το περιβάλλον οι εξορύξεις

Καταστροφικές για το θαλάσσιο και όχι μόνο φυσικό περιβάλλον της Κρήτης θα είναι οι συνέπειες από την εξόρυξη υδρογονανθράκων νότια και δυτικά του νησιού. Στο μεταξύ, πολίτες και κινήματα που ζητάνε να σταματήσουν οι σχετικές επενδύσεις, χαρακτηρίζουν “σχιζοφρενικό” να τίθενται στόχοι για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη διεθνή κοινότητα και την ίδια στιγμή να προωθούνται στην Ελλάδα οι εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, σε εκδήλωση με θέμα “Θα επιτρέψουμε να γίνει η Κρήτη το τελευταίο θύμα των πετρελαϊκών;” που διοργάνωσε η “Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων”, στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, το απόγευμα του Σαββάτου.
«Αυτή η τη στιγμή η Κρήτη στο στόχαστρο πετρελαϊκών εταιρειών και το πετρέλαιο είναι ο γνωστός από παλιά, για την επιστήμη και της κοινωνίες, “κακός” για το περιβάλον», επεσήμανε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, η επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής της WWF Ελλάς, Θεοδότα Νάντσου και πρόσθεσε ότι η χρήση πετρελαίου και ορυκτών καυσίμων ευθύνονται για την κλιματική κρίση. «Η κλιματική κρίση έχει εξελιχθεί πολύ πιο γρήγορα από όσο είχε προβλεφθεί με δραματικές συνέπειες. Επομένως, το να φύγουμε από τα ορυκτά καύσιμα είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου», τόνισε και συμπλήρωσε ότι το γεγονός ότι η Κρήτη χαρακτηρίζεται από πλούσια θαλάσσια βιοποικιλότητα οφείλεται στο ό,τι δεν έχει επιβαρυνθεί το φυσικό περιβάλλον της από τέτοιες βαριές βιομηχανικές δραστηριότητες όπως η εξόρυξη υδρογονανθράκων.
Η εκπαιδευτικός και υπεύθυνη του πυλώνα “Άνθρωπος και Υδάτινα Οικοσυστήματα” της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea, Αναστασία Χαρίτου, αναφέρθηκε στο προνόμιο της Κρήτης να περιστοιχίζεται από την Ελληνική Τάφρο η οποία υποστηρίζει την επιβίωση πολύ σημαντικών και σπάνιων θαλάσσιων ειδών. «Η απώλεια της βιοποικιλότητας είναι μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες περιβαλλοντικές προκλήσεις και τέτοιες αναπτυξιακές δράσεις, όπως οι εξορύξεις, έχουν άμεσο και οδυνηρό αντίκτυπο στη βιοποικιλότητα και συγκεκριμένα σε θαλάσσια θηλαστικά όπως οι φυσητήρες», ανέφερε η κα Χαρίτου, ενώ υπογράμμισε ότι κατά το παρελθόν έχουν καταγραφεί μαζικοί εκβρασμοί ζιφιών παράλληλα με τη διενέργεια σεισμικών ερευνών που γίνονταν σε άλλες περιοχές, ενώ ειδικότερα το θαλάσσιο περιβάλλον της Κρήτης είναι πολύτιμο για την αναπαραγωγή των θαλάσσιων χελωνών Caretta – caretta και αποτελεί την περιοχή όπου βρίσκεται ο πυκνότερος πληθυσμός φυσητήρων και ζιφιών κάτι που θα διαταραχθεί, ωστόσο, από τις εξορύξεις.

Σε ό,τι αφορά τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις εξορύξεις η κα Χαρίτου επεσήμανε ότι μέσα σε αυτήν διατυπώνονται μέτρα όμως στην πράξη δεν διασφαλίζεται η διατήρηση των θαλάσσιων ειδών. «Επίσης, κάποια από τα μέτρα, που αφορούν τα θαλάσσια θηλαστικά είναι προαιρετικά, οπότε δεν μας διασφαλίζει κανείς ότι θα ληφθούν», τόνισε καταλήγοντας η εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea.
Ο δικηγόρος, αν. καθηγητής Περιβαλλοντικών Επιστημών και Πολιτικής Προστασίας Περιβάλλοντος στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργος Μπάλιας, αφού αναφέρθηκε στις καταστροφικές συνέπειες των εξορύξεων για το περιβάλλον και τα θαλάσσια είδη, μίλησε για την αντίφαση που υπάρχει καθώς «ενώ μπήκαμε σε μία φάση μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ανάπτυξης των ΑΠΕ, αυτές οι επενδύσεις, δηλαδή οι εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, προωθούν το ακριβώς αντίθετο που συνεπάγεται αύξηση των εκπομπών των αερίου των θερμοκηπίου. Αυτή η αντίθεση αγγίζει τα όρια της σχιζοφρένειας».
Ο κ. Μπάλιας επεσήμανε καταλήγοντας ότι απέναντι σε αυτό το πρόβλημα «υπάρχει μόνο μία λύση: η ανάπτυξη των ΑΠΕ και η κατάργηση των εξορύξεων» και συμπλήρωσε ότι ήδη αρκετά κράτη – μέλη της Ε.Ε., όπως οι Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Δανία, έχουν αποφασίσει την απαγόρευση των εξορύξεων.
Στην εκδήλωση μίλησε ακόμα ο δικηγόρος, Δρ Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης του ΑΠΘ, Θέμης Τζήμας, ενώ η βραδιά έκλειδε με μουσική από την Ανοιχτή Μουσική Συλλογικότητα “Άλμπατρος”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα